Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Sűrű hétvégéje volt a szabadalmi jogászoknak

Gálffy Csaba, 2011. június 14. 15:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kiegyezett a Nokia és az Apple a néhány éve húzódó szabadalmi perben, a cupertinói cég egyösszegű kártérítést és a jövőben jogdíjat fizet az eladott telefonjai után. A Microsoft hatalmas pert vesztett az i4i ellen, a Legfelsőbb Bíróságnak kellett döntést hoznia az ügyben.

Fizet az Apple mint a katonatiszt

Beadta derekát és kiegyezett a Nokiával az Apple. Mint ismeretes, a két mobilgyártó óriás még 2009-ben nyújtott be keresetet egymás ellen a nemzetközi kereskedelmi bizottság (ITC) előtt. A hosszasan húzódó perben június 24-én hirdettek volna ítéletet, a két gyártó azonban némileg váratlanul kiegyezett  és visszavonták az egymás ellen benyújtott keresetüket. A megegyezés értelmében az Apple egyösszegben fizet a Nokiának az eddig jogtalanul használt szabadalmak után, a jövőben pedig minden egyes termék után jogdíjat utal át a finneknek. A megegyezés pontos pénzügyi paramétereit a felek nem tették közzé, csupán a megegyezés, az egyszeri kifizetés és a jogdíj tényét.

A szakértők szerint a kiegyezés az Apple és a Nokia mellett az androidos gyártókat érinti rendkívül érzékenyen: az Apple vastag eredményhányadát és jelentős készpénztartalékát sem a jogdíj, sem az egyszeri kifizetés nem terheli jelentősen. A Nokia új hozzáállása, miszerint pénzt csinál a hatalmas szabadalomportfólióból sikeresnek bizonyult, és a vállalat jogilag is jelentősen megerősödve kerül ki a csatából, a jövőben indítandó perekben ugyanis hivatkozhat majd az Apple-re, mint licencvásárlóra.

A Nokia Apple ellen indított pere így várhatóan csak az első volt a sok közül, a legerősebb jogi osztállyal rendelkező vetélytárs után pedig várhatóan a többi, távol-keleti és amerikai androidos gyártó után ered a finn cégk. E gyártók feje már csak azért is fájhat, mert míg a peren kívüli egyezségben az Apple - saját szabadalomportfóliója révén - jelentős mértékben le tudta törni a Nokia licencdíjait, a Motorolán kívül a többi androidos gyártó nem rendelkezik hasonló mennyiségű és minőségű telefonos szabadalommal, ennek megfelelően pedig az Apple-nél jóval magasabb jogdíjak befizetésére kényszerülhet majd a finn kasszába.

Végső soron ez a kiegyezés így paradox módon az Apple malmára hajtja a vizet, az akár több tíz dollárra rúgó készülékenkénti jogdíj ugyanis jelentősen csökkentheti az androidos telefonok által gyakorolt nyomást az iPhone eladási áraira. A másik nagy nyertes nyilván a Nokia, amely a jövőben folyamatos jövedelemforrásként tekinthet az Apple eladásaira - erre a pénzre a Windows Phone rendszerre átállás időtartama alatt hatalmas szükség lesz majd.

Szemet szemért

A hétvége egy másik, nagy érdeklődésre számot tartó szabadalmi perben is fordulópontot hozott. A Microsoft ugyanis az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt is elvesztette a pert a kanadai i4i-jal szemben, így ki kell fizetnie a több mint 290 millió dolláros kártérítést. Mint ismeretes, a Microsoft olyan XML parser megoldást használt az Office 2003 és 2007-es egyes változataiban, amelyre az i4i szabadalommal rendelkezett. A kérdéses megoldást a Microsoft 2007-ben kezdte el használni - egy frissítéssel pedig az Office 2003 számára is elérhetővé vált. Az i4i rögtön, még 2007-ben megkereste a Microsoftot a szabadalom licencelése ügyében, a szoftveróriás azonban erre nem válaszolt.

A kis kanadai vállalat ezután keresetet nyújtott be a Microsoft ellen Texasban, a szellemi tulajdon felé hagyományosan elfogult amerikai államban. A perben a Microsoft számos okra hivatkozva a szabadalom érvénytelenítését kérte. A per több mint négy évig húzódott, a Microsoft nem nyugodott bele az egymást követő vereségekbe, így végül a Legfelsőbb Bíróság elé került az ügy - ami szerzői jogi kérdésekben nagyon szokatlan. A per során a kérdés arra éleződött ki, hogy a szabadalmak érvénytelenítéséhez az érvénytelenítést kérő félnek mennyire erős bizonyítékokkal kell előállni - a Microsoft szerint elegendő, ha jobb bizonyítékokkal rendelkezik mint a szabadalmat védő fél, ez a szokásos, "minden kétséget meghaladó" osztályú bizonyítéknál jóval enyhébb kötelezettség.

A most megszületett ítéletben a Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag elutasította a Microsoft kérését az enyhítésre, és fenntartotta a törvényben megszabott bizonyítási standardot - vagyis minden téren fennmaradt a korábbi status quo. A Legfelsőbb Bíróság az ítéletben kifejtette, hogy a bizonyítási standardok meghatározása a Kongresszus dolga, és nem látnak okot annak megváltoztatására.

Mint arról korábban beszámoltunk, hasonló kérdés döntött a Google ellen a Bedrock Computing által benyújtott keresetben is, akkor a keresőóriás hasonló alapon kérte - hiába - a szabadalomtroll cég által birtokolt szabadalmak érvénytelenítését. Az újabb hasonló döntés a nagyobb cégek felől a kisebbek felé tolja a szabadalmi egyensúlyt: ugyanis a drága és kiterjedt jogi osztállyal rendelkező nagyvállalatok viszonylag könnyen tudnak a védekező félnél valamivel súlyosabb jogi bizonyítékokkal előállni, az abszolút értékű bizonyítás még az ilyen vállalatok számára is jelentős nehézséget jelent.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.