Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 27. 12:40

Szabadalmi pert vesztett a Google és közvetve a Linux

A Bedrock Computer Technologiesnak adott igazat egy kelet-texasi esküdtszék, megállapítva, hogy a Google mint Linux-felhasználó megsértette a cég egyik szabadalmát és ezért a bíróság 5 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. A következmények egyelőre beláthatatlanok, a Bedrock a Linux-használó vállalatok után eredhet.

Nem tudta bebizonyítani a vitatott szoftveres szabadalom érvénytelenségét a Google, így az esküdtszék bűnösnek találta és kártérítés fizetésére kötelezte a keresőóriást. Ugyan az 5 millió dolláros büntetés aprópénz a Google-nak, a döntés további ítéletek számára jelenthet precedenst - akár már folyó ügyekben is.

Kicsi a bors

A szóban forgó szabadalom olyan információtároló és -elérő rendszereket ír le, amelyek tartalmának egy része folyamatosan lejár vagy elavul, a rendszer pedig az ilyen tartalmakat kiszűri a tárolórendszerek keresési találatai közül. A szakértők szerint ilyen "technológiát" elsősorban a szerveroldali Linux-rendszerek használhatnak, bár elképzelhető alkalmazása kliensoldalon is.

Az amerikai szabadalmi perekben két fontos kérdésről kell döntenie a bíróságnak illetve egyes területeken az esküdtszéknek: a szabadalom érvényes-e, illetve az alperes valóban megsértette-e azt. A Google (és a szabad szoftveres közösség) által hagyományosan használt taktika elsősorban a szabadalom érvényességére koncentrál, amelyekről sokszor könnyű bebizonyítani, hogy túl általános, vagy egyéb problémák miatt nem érvényes. A fent említett esetben azonban a Google által felkért elit ügyvédeknek nem sikerült sem az érvényességet, sem a szabadalomsértést megkérdőjelezni, a kis Bedrock pedig nyert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google vereségének súlyát fokozza, hogy a pert vezető bíró a védelem számára lejjebb engedte a bizonyítási kényszert, így ártatlanságukat nem minden kétségen felül kellett bizonyítani, csupán addig a pontig, ahol már valószínűbb, mint a bűnösség. Ez jogilag azt jelenti, hogy nem szükséges minden, a vád által felhozott érvet megcáfolni, elegendő csupán valószínűsíthetővé tenni az ártatlanságot. Az i4i ellen folyó perben a Microsoft, mint alperes kérte ennek a bizonyítási kritériumnak az alkalmazását - eddig sikertelenül. A Google azonban a kiváló ügyvédekkel felvértezve sem tudta venni ezt az akadályt - ami a Bedrock számára látványos sikert jelent.

A Google elleni ítélet azonban a per első állomása volt csak, a későbbiekben a vádlottak padjára kerül többek között az Amazon, a Yahoo, a MySpace, a PayPal, és az AOL is, ezeket a vállalatokat is perbe fogta ugyanis a Bedrock. Érdekes taktikaként a cég számos, kelet-texasi érdekeltségű technológiai vállalatot is beperelt, így sikerült az ügyet ebben a meglehetősen fura szabványügyi jogrendszerrel bíró illetékességi területen tartani.

Elhibázott taktika?

A Bedrock a győzelem tudatában komolyabb esélyekkel veszi fel a harcot az ügy többi alperesével szemben - a precedens tudatában pedig valószínűleg sokuk inkább a peren kívüli megállapodást fogja választani. A Gooogle-Bedrock játszma sincs természetesen még lejátszva, a vesztes per után valószínűleg fellebbezni fog a Google, már csak azért is, mert az ügy könnyedén kiterjeszthető a cég szerverein futó Linuxról a szintén ezt a kernelt használó Androidra.

A vesztett csata a Google ellen folyó többi peres eljárásban sem jelent jó precedenst, a szakértők szerint ugyanis azokban is ugyanazt a jogi taktikát követik, mint a Bedrock-perben. Az Oracle által az Android ellen indított peren kívül még 40 eljárás folyik a mobilos operációs rendszer ellen, a felperesek többsége pedig lényegesen erősebb, mint a néhány személyes, gyártással és gazdasági tevékenységgel nem is foglalkozó, kizárólag szabadalmakból élő Bedrock.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról