Szerző: Koi Tamás

2011. május 27. 11:02

Fontos fejlesztési lépés zárult le a Vodafone-nál

Kritikus fázishoz ért a Vodafone Magyarország hálózatmodernizációs programja: a cég május végén befejezte az infrastruktúra központi elemeinek, vagyis szakszóval a maghálózati elemek cseréjét. A folyamat része annak a modernizációs projektnek, melynek eredményeként a Vodafone hálózata 2012-re teljesen kicserélődik.

Befejezte a maghálózati infrastruktúra-elemek modernizációját a Vodafone. A fejlesztés eredményeként a központi hálózat kapacitása a többszörösére nőtt, emellett javult több szolgáltatás minősége, illetve új szolgáltatások is megjelentek a cserének köszönhetően. A szolgáltató a Huawei berendezéseit használta a központi elemek modernizációja során is - köztük olyan rendszerekkel, melyeket eddig még sehol a világon nem alkalmaztak.

Ambiciózus tervek

A több mint három éve indult munkálatok biztosították az alapot a Vodafone rádiós hálózati modernizációjának is, mely idén tavasszal indult. A teljes hálózatmodernizáció eredményeként a Vodafone azt tervezi, hogy 2012 nyarára országosan legalább 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélességet és 5,2 Mbps elméleti feltöltési sávszélességet nyújtson azokon a területeken, ahol 3G/UMTS lefedettséget biztosít. A cég emellett a 2G-s hálózaton országos lefedettségű EDGE-szolgáltatást is ígér, ami a Vodafone szempontjából azért lényeges, mert az operátor eddig csak GPRS technológiát biztosított azokon a helyszíneken, ahol nem volt 3G-s szolgáltatás.

A maghálózat modernizációs munkálatai során a Vodafone és a Huawei szakemberei négy új központi rádiós kontrollert (Radio Network Controller, vagyis RNC) üzemeltek be, illetve 44 bázisállomás kontrollert (Base Station Controller, BSC) kötöttek át a Huawei által gyártott mobil kapcsolóközpontra (MSC). A jelenleg is üzemelő BSC-ket a szolgáltató korábbi szállítója, a Nokia Siemens Networks biztosította, az átterhelést élő hálózaton hajtotta végre a Vodafone mindenféle fennakadás nélkül. Az NSN eszközöket ezt követően fokozatosan nyugdíjazzák a maghálózati oldalon is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Vodafone szerint az új maghálózat magas fokú redundanciát biztosít, így az ígéretek szerint az esetleges műszaki problémák többsége észrevétlen marad az előfizetők számára. A cég kiemeli, hogy a modernizáció a mobilnet-szolgáltatások sávszélessége és minősége mellett a beszédszolgáltatásokra is kihatással lesz, így például az UMTS lefedettségű területeken a jóval fejlettebb beszédkódolási eljárásnak köszönhetően készüléktől függően jelentősen javulhat a hangminőség.

Jó alap a további fejlesztéshez

A maghálózati elemek korszerűsítése emellett egy sor új szolgáltatás bevezetését is egyszerűbbé teszi, ilyenek például tipikusan az M2M (gép-gép közti kommunikáció) megoldások, melyek a következő évek egyik meghatározó trendjét képviselhetik majd a mobilkommunikációs szektorban. Az új központi hálózat ennek részeként hatékonyabb mobilos fizetési (NFC) megoldásokat is támogat - ilyen tesztrendszer üzemel majd az idei Sziget Fesztiválon is.

A Vodafone a maghálózati elemek cseréjét követően országszerte folytatja a hálózatmodernizációs munkálatokat a rádiós elemek, vagyis a bázisállomások komponenseinek (mikrós átviteli elemek, rádió adó-vevők stb.) cseréjével. A cég első fázisban a Balaton mentén hajt végre modernizációt, majd a tervek szerint az ország nyugati és keleti régiói következnek, végül pedig a fővárosban működő állomások cseréjére kerül sor. A Vodafone rádiós hálózati infrastruktúrájának cseréje mintegy 2500 bázisállomást érint majd.

a címlapról