Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 18. 17:25

Az amerikai T-Mobile letiltotta a 3G-s videóchatet

Nemrégiben frissült Androidon a Gtalk-alkalmazás, ami a Gingerbread 2.3.4 verziót futtató okostelefonokon is elérhetővé teszi a videóhívás opciót akár másik mobil eszköz, akár az asztali kliens felé. Az Egyesült Államokban a T-Mobile máris korlátozta ennek használatát a mobilhálózatain.

HIRDETÉS

Egyelőre csak a Nexus S mobilok tulajdonosai használhatják hivatalosan a Gtalk videóchat funkcióját, ugyanis ezen a készüléken fut már most is az Android Gingerbread 2.3.4. A videótelefonálás használatához még a Gtalk-klienst sem kell frissíteni, az ugyanis továbbra is az operációs rendszer része, nem vált külön egyedi alkalmazásként, ahogyan a Gmail vagy a Google Maps. A Nexus S tulajdonosok egy része azonban nem örülhet felhőtlenül, ugyanis a T-Mobile nem engedélyezi a 3G adathálózatokon keresztül ezt a funkciót, kizárólag Wi-Fi-n.

A szolgáltató diktál

A tiltáshoz a Google-nek semmi köze, az eredeti szoftverben működik a funkció, sőt, a konkurens Sprint kínálatában kapható Nexus S 4G mobilokon is engedélyezve van. Ahogy korábban az amerikai sajtó gyanította, az ilyen funkciók tiltása vagy engedélyezése teljességgel a szolgáltatón múlik. Jelenleg még csak a Nexus S használók duzzoghatnak, de hamarosan több más készülék is megkapja az új szoftvert és egyre többen jönnek majd rá, hogy szolgáltatójuk elvett tőlük valamit. Ugyanúgy, ahogy az Apple iPhone Wi-Fi hotspot funkció is a mobilcégek nyomására maradt ki sokáig, illetve most is csak előfizetési díjért cserében lehet igénybe venni, ahogyan a Motorola Droid készülékeknél is.

Az ilyen döntések hátterében nem elsősorban a nagyobb bevétel elérése, vagy a felhasználók büntetése a cél: a korábbi években kialakított korlátlan vagy magas limittel rendelkező mobilinternet csomagok az Egyesült Államokban tarthatatlanná váltak, ahogy növekedett az okostelefon penetráció, illetve megszaporodtak a sávszélesség-igényes alkalmazások. Az ilyen korlátozásokkal a szolgáltatók pengeélen táncolnak a netsemlegesség kérdésében, s ugyan a felhasználók egy részét nem érdekli, egy másik része nem szembesül ezzel a problémával, de egy igen széles réteg szemében komoly ellenérzéseket vált ki.

Ad és elvesz

A pengeélen táncolásnak persze vannak ellensúlyai is, például az épp a napokban bejelentett ingyenes Wi-Fi hívás engedélyezése. A T-Mobile ügyfelei a funkciót támogató Wi-Fi hálózatra csatlakozva már korábban is kezdeményezhettek hálózaton belül VoIP-alapon telefonhívásokat, de addig csak BlackBerry készülékeken. Most már minden androidos mobil képes erre, a szolgáltató ráadásul ezekért a hívásokért nem számláz ki egyetlen centet sem - ha a felhasználó bizonyos (drágább, korlátlan adatforgalmat is tartalmazó) csomagokra fizet elő.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az ingyenes Wi-Fi hívást a T-Mobile-nak a Kineto Wireless nevű beszállító biztosítja, mégpedig egy úgynevezett UMA technológia segítségével. Az Unlicenced Mobile Access lényege, hogy a szokásos GSM-hálózat és annak bázisállomásai helyett a mobil az otthoni Wi-Fi routerre csatlakozik, mint mobilcellához. A Wi-Fi környezetébe érve a felhasználó átkerül a mobilhálózatról az IP-hálózatra, ami az interneten keresztül juttatja el az UMA Network Controller egységen keresztül a mobilszolgáltatóhoz az adatokat.

Ez egy igazán korrekt megoldás, ugyanis ma már szinte mindenkinek van otthon Wi-Fi kapcsolata, s ezzel tehermentesíteni lehetne a mobilhálózatokat, elegendő lenne kisebb kapacitást rendelni még a sűrűn lakott területekre is, sőt, a térerő híján lévő terekbe is ki lehet terjeszteni a szolgáltatást. Ez sokkal elegánsabb megoldás, mint az USA-ban az AT&T, Magyarországon a Vodafone által használt 3G mikrocella vagy femtocella variációk, ahol egy újabb eszközt kell telepíteni, ráadásul az ügyfél a saját internetkapcsolatán forgalmazott hanghívások után is ugyanúgy percdíjat fizet, mintha a szolgáltató hálózatára lenne csatlakozva közvetlenül.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 01:20

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.