Szerző: Koi Tamás

2011. május 11. 15:26

Indulhat az optikai hurokátengedés Magyarországon

Hamarosan nem csak a nagy piaci szereplőktől, hanem a kisebb, saját infrastruktúrával nem rendelkező távközlési cégektől is rendelhetnek majd egyéni és üzleti ügyfelek optikai internet-hozzáférést, miután az illetékes hatóság tegnap kiadta a vezetékes piacokat szabályozó új határozatait.

A "Nagykereskedelmi hozzáférés a helyhez kötött hálózat (fizikai) infrastruktúrájához (beleértve a részleges vagy teljes átengedést)" (4. piac) és a "Nagykereskedelmi szélessávú hozzáférés" (5. piac) elnevezésű piacok határozatai kapcsán tavaly nyáron kezdődött meg az egyeztetés a szolgáltatókkal, illetve infrastruktúra-tulajdonosokkal, végül a határozattervezeteket pár nappal karácsony előtt hozta nyilvánosságra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A piacszabályozási határozatok tegnap, az érintettektől, valamint Európai Uniótól érkező visszajelzéseket figyelembe véve nyerték el a végleges formájukat.

A két határozat legfontosabb újdonsága, hogy szolgáltatási piacokat felsoroló listát kiegészíti az elmúlt években megjelent új technológiákkal, így elsősorban az FTTH pont-pont és FTTH PON hálózatokkal, valamint előírja a hurokátengedési kötelezettséget a jelentős piaci erejű szolgáltatók (Magyar Telekom, UPC és Invitel) számára. Mindez az átlagfelhasználók számára azt jelenti, hogy kisebb cégektől is vehetnek majd lakossági optikai csomagokat, mivel a nagy szolgáltatókat rövidesen kötelezni fogják arra, hogy hozzáférést adjanak optikai hálózatukhoz, valamint nagykereskedelmi konstrukciókban is kínálják jelenleg elérhető, valamint a jövőben megjelenő optikai szolgáltatásaikat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A határozattervezetekben megnevezett szolgáltatók közül leginkább a Magyar Telekomot érinti az új szabályozás, a legnagyobb hazai szolgáltató ugyanis mostanra kiterjedt optikai hálózattal rendelkezik, igaz a fejlesztések az utóbbi hónapokban jelentősen lelassultak. A szolgáltatónak, valamint a két másik, határozatban megnevezett távközlési cégnek a tegnap kiadott határozatok értelmében 60 napjuk van arra, hogy a hatóság elnökének jóváhagyásra benyújtsák költségmodelljeiket, vagyis azt a dokumentumot, amiből kiderül, az inkumbens szolgáltatók milyen anyagi feltételek mentén hajlandóak biztosítani a hozzáférést.

Szép Tibor, a GTS Hungary stratégiai-, termékfejlesztési és marketingigazgatója a HWSW kérdésére elmondta, alapvetően a költségtervezetekben foglaltakon múlik majd, hogy a piac bővítése milyen ütemben és milyen területeket érintve történhet. Az új határozatok egyik lényeges eleme, hogy az inkumbens szolgáltatóknak a saját tulajdonú alépítményeit is a jogosultak rendelkezésére kell bocsátani, így például egy kisebb távközlési cég a megszabott feltételrendszer szerint használhatja a nagy multik föld alatti kábelcsatornáit, vagy utcai szekrényeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról