Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egységben az erő Európa nagy mobilszolgáltatóinál

Koi Tamás, 2011. április 18. 09:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Több európai országot átívelően szándékozik együttműködésre lépni a kontinens két nagy távközlési szolgáltatója, a France Telecom és a Deutsche Telekom.

hirdetés

A francia és a német multi ma jelentette be új stratégiai terveit, melynek részeként a France Telecom és a Deutsche Telekom a jövőben közösen vásárol bizonyos telekommunikációs berendezéseket, emellett várhatóan közösen pályázik egyes tendereken. A negyedik negyedévtől kezdődő beszerzési együttműködés végberendezésekre, hálózati eszközökre és platformmegoldásokra egyaránt vonatkozik majd, a két cég a közös beszerzéstől jelentős, évenkénti 1,3 milliárd eurós megtakarítást vár.

A Bloomberg bennfentes forrásai már tegnap megszellőztették, hogy a France Telecom és a Deutshe Telekom együttműködése a beszerzés egybeszervezésén túl várhatóan kiterjed majd e-egészség szolgáltatásokkal kapcsolatos tenderekre, valamint a vállalatok közösen fejlesztenének gép és gép közti (machine to machine) kommunikációs szabványokat. A két cég emellett várhatóan megosztja egymással lengyelországi hálózatát is.

A vállalatok a lengyelországi projekthez hasonlóan egyszer már együttműködésre léptek Európa egyik legnagyobb, erősen kompetitív mobilpiacán, Nagy-Britanniában, ahol az Orange és a T-Mobile egyesülését 2009-ben jelentették be. Így létrejött a szigetország legnagyobb mobilszolgáltatója, mely ma már Everything, Everywhere márkanév alatt értékesíti szolgáltatásait. A két szolgáltató hálózata időközben teljesen integrálódott, a korábban csak az egyik, vagy csak a másik operátornál működő mobilok ma már mindkét cég bázisállomásaira felcsatlakoznak.

Szakértők szerint a technológia gyors változása és az árak folyamatos csökkenése a jövőben egyre inkább arra sarkallhatja Európa nagy telekommunikációs szolgáltatóit, hogy szövetségben egyesítsék erejüket. Az iparág nagyjai - így a France Telecom és a Deutsche Telekom mellett a Telefónica, a Vodafone Csoport és a Telecom Italia - tavaly Párizsban vezérigazgatói szintű tanácskozást tartottak a mobilkommunikációs szolgáltatócégek előtt álló legfontosabb feladatokról, a területet érintő problémákról.

A tanácskozáson többek közt szó volt arról, hogy a szolgáltatóknak milyen lehetőségük van arra, hogy közös, szoftveres ökoszisztémát alkossanak, valamint hogyan kezeljék minél hatékonyabban a rohamosan növekvő mobiladat-forgalmat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.