Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 22. 10:09

Kritikus sebezhetőségeket foltoz az Adobe

Befoltozta a múlt héten felfedezett kritikus sebezhetőséget az Adobe, érdemes frissíteni a Flash Playert, a Readert és az Acrobatot is.

Az Adobe a múlt héten arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy támadók preparált Excel állományok segítségével aktívan kihasználnak egy kritikus sebezhetőséget a Flash Playerben. Mivel a Reader és az Acrobat is a Flash Player Authplay.dll állományát használja, ezek a programok is sebezhetőek, noha követlenül nem érte őket támadás. A biztonsági figyelmeztetés szerint az e-mailekben szétküldött Excel állományokba olyan Flash tartalmat rejtettek a támadók, amely távoli kódfuttatást tesz lehetővé az áldozatok gépein.

Friss Flash Player, Acrobat és Reader

Az Adobe erre a hétre ígérte a frissítéseket, a vállalat tegnap ki is adta a javításokat és arra kéri a felhasználókat, frissítsék rendszereiken a Flash Playert. Windows, Linux, Mac OS X és Solaris esetében a legfrissebb verzió a Flash Player 10.2.153.1, a beépített Flash Playert tartalmazó Chrome böngésző esetében pedig a 10.2.154.25 verzió véd a fenyegetés ellen, a korábbi Flash Player változatok nem biztonságosak. A Flash-re épülő Adobe AIR 2.5.1 és korábbi verziók sebezhetők, a vállalat a 2.6-ra frissítést tanácsolja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Adobe Acrobat 9.4.2 vagy korábbi verziók felhasználóinak is ajánlott a frissítés a 9.4.3 változatra, az Acrobat 10.0.1-ről pedig 10.0.2-re. A vállalat tájékoztatása szerint az Adobe Reader X Protected Mode funkciója védelmet nyújt a szóban forgó támadások ellen, aki ezt a változatot használja, biztonságban van. A vállalat mindazonáltal a Reader X-et is javítani fogja, de csak a szokásos negyedéves frissítések keretében, június 14-én.

A korábbi verziók esetében amennyiben egy PDF-be sikerült valamilyen ártó kódot csempészni, akkor az a fájl megnyitásakor lefutott a számítógépen. A Reader X-ben alapértelmezésként bekapcsolt Protected Mode-ban elkülönítve zajlik minden PDF-feldolgozási folyamat, így a JavaScriptek futtatása, a 3D renderelés, a képelemzés, így a PDF-ben elhelyezett kódok nem tudnak telepíteni, módosítani vagy törölni semmit, vagy a rendszerfolyamatokhoz hozzáférni. Az Adobe szerint a Reader X frissítése legalább egy héttel késleltette volna a Flash Player és az Acrobat javításának kiadását.

Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit

A Microsoft is kiadott az Excelhez egy segédeszközt, amely a 2010-nél régebbi változatokat teszi biztonságosabbá. Az Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) az Office szoftvereket olyan biztonsági technológiákkal ruházza fel mint a Data Execution Prevention és az Address Space Layout Randomization. Előbbi lehetetlenné teszi a memória egyes területeiről a kódfuttatást, utóbbi pedig a programok által használt kulcsfontosságú adatterületeket (pl. verem) minden egyes indulásnál máshová helyezi a memóriában, így azok elhelyezkedése a támadók számára kiszámíthatatlanná válik. A Microsoft szerint a Flash ellen az Excel segítségével jelenleg zajló támadások ellen a Data Execution Prevention megvéd.

Az EMET nem csak a most zajló támadások ellen használható, érdemes a segítségükkel az Office 2010-nél korábbi változatok biztonságát növelni. Az EMET működéséről és használatáról a Microsoft Security Research & Defense blogban lehet tájékozódni.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.