Szerző: Folyó Gergely

2011. március 18. 15:15

Vakok tájékozódását segíti a Microsoft Kinect

Úgy tűnik, PC-n nem feltétlenül játékperifériaként fog elterjedni a Kinect, egyre több olyan alkalmazás érkezik a hobbifejlesztőktől, melyek az élet más területein lehetnek az emberek segítségére: a német végzős egyetemisták által összerakott NAVI rendszer például a vakok tájékozódásában működik közre.

A NAVI (Navigational Aids for the Visually Impaired) egyik komponense sem új fejlesztés, inkább maga az ötlet különleges. A rendszer lelke az eredetileg Xbox 360-hoz kiadott mozgásérzékelős kamera, a Kinect, amely valós időben “térképezi fel” az előtte lévő terepet, s az így szerzett információk alapján ad hangutasításokat a vakoknak. A múlt héten bemutatott bionikus szemmel ellentétben a NAVI-val nem lehet visszanyerni a látást, viszont tájékozódási segédeszközként szinte tökéletes alternatíva lehet.

Az első lépést megtették

Az elsősorban épületeken belül használható NAVI a konstanzi egyetem két végzős diákjának, Michael Zöllnernek és Stephan Hubernek az ötlete, a megvalósítás éppen ezért fapados kissé. A készítők a Kinectetet egy sisakra ragasztották fel, a kamera áramellátását akkumulátorok segítségével oldották meg. A kamera egy szintén házikészítésű, hátizsákszerűen viselhető tartón elhelyezkedő laptophoz csatlakozik, ezen fut az a speciális szoftver, amely feldolgozza a kiegészítőn keresztül érkező jeleket, majd továbbítja azokat a vezeték nélküli headsetnek, hangutasítások formájában.

A Kinect falra ragasztott kétdimenziós vonalkódok alapján tájékozódik, amiket a kiterjesztett valóság (augmented reality) alkalmazásokhoz hasonlóan ismer fel. A kódok mindegyike valamilyen utasítást rejt, ezeket küldi el a kamera először a laptopnak, ami a headseten kereszül a rendszert használó illető fülébe mondja, hogy egyenesen kell tovább haladnia, jobbra kell fordulnia, vagy ki kell kerülnie valamilyen akadályt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mivel a Kinect mélységet is érzékel, egy ajtóhoz közeledve vissza tud számolni, majd a lehetőségeihez mérten viszonylag pontosan megmondja, hogy mikor kell a kilincs után nyúlni. Hogy a folyosók vagy szobák kialakítását jobban érzékeltessék, a NAVI-t egy különleges övvel is kiegészítették, amelybe három pár Arduino LilyPad rezgőmotort ültettek: a balra, középre és jobbra elhelyezett motorok egyre erősödő rezgéssel jeleznek vissza a közeledő akadályokról.

Ez már nem játék

A NAVI egyelőre kísérleti fejlesztés, nem tudni még, hogy a készítők számolnak-e azzal, hogy a rendszert a későbbiekben, némileg kifinomtultabb formában széles körben is elterjesszék. A rendszer kiváló kiegészítő lehet a fehér botok használatánál, hiszen nagyobb területet tudnak vele feltérképezni, illetve bizonyos tekintetben a vakvezető kutyákat is helyettesítheti, hiszen nem kell neki megtanítani az új útvonalakat, és valószínűleg a fenntartása sem kerülne annyi pénzbe.

A Microsoft ma már hivatalosan is támogatja Kinectet buheráló PC-felhasználókat, a kamera nonprofit célokra használható SDK-ja tavasszal válik majd elérhetővé. Az Xbox 360 mellett a Kinectet értelemszerűen játékoknál alkalmazták elsősorban, de a számítógépen dolgozó hobbifejlesztők és kutatók révén egy sor másik területen is bizonyíthat a Microsoft innovatív berendezése.

a címlapról