Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 8. 11:19

Brutális az AMD új Radeonja

Megérkezett az AMD Radeon HD 6990: a legújabb, legnagyobb, legerősebb és legdrágább videokártya, de csak néhány feltétel teljesülése esetén a legjobb vétel.

Brutális nyers adatok

Az új Radeon (kódnevén Antilles) egy kétchipes megoldás, a HD 6990 lényegében nem más, mint két Radeon HD 6970 GPU egyetlen kártyára építve. A nyers adatokat ennek megfelelően könnyen kiszámolhatja bárki, aki tisztában van a Radeon HD 6970 képességeivel: 2x1536 stream processzor, 2x96 textúrázó és 2x32 ROP egység van a kártyán, két chipben. A lapkák órajelét némileg visszavágta az AMD, 880 helyett 830 MHz a magórajel, a GDDR5 memória pedig 1,375 helyett 1,25 GHz-en működik ami 5 GHz-es effektív órajelet jelent. A Radeon HD 6990 kártyákon 4 gigabájt memória van összesen, de a belső Crossfire felépítés miatt ebből csak 2 gigabájt a ténylegesen használható, további 2 gigabájt redundáns.

A kétchipes felépítésből adódóan a Radeon HD 6990 kártyák óriásiak és sokat is fogyasztanak, az AMD gyári órajelen (nem tévedés) 375 wattos TDP értéket ad meg, amivel alighanem rekorder az egykártyás grafikus megoldások mezőnyében - túlhajtás esetén pedig értelemszerűen még tovább emelkedhet a fogyasztás és hőtermelés, tápegység legyen a talpán, amelyik azt ki tudja szolgálni. A megnövekedett termikus keret miatt az AMD mérnökei áttervezték a hűtést is, egy nagy ventilátor került középre és a két chip külön hűtőbordát kapott. További változás az előző kétchipes kártyához, a Radeon HD 5970-hez képest, hogy a feszültségszabályozó középre került, ahol erős hűtést kap, ezzel elkerülhetők azok az esetek, amikor a VRM hamarabb túlmelegedett mint a videochipek.

A Radeon HD 6950 és 6970 kapcsán, a túlmelegedés megelőzése érdekében az AMD bevezette a PowerTune technológiát, ami szükség esetén visszavesz az órajelből: ez az Intel és az AMD processzorokban alkalmazott Turbo mód fordítottjának tekinthető, a teljesítményhez nem hozzáad, hanem elvesz belőle, cserébe garantálja, hogy a grafikus chip semmilyen körülmények között nem haladja meg a számára előírt fogyasztási keretet. A fogyasztást egyébként nem méri, hanem az egyes részegységek aktivitásából számítja ki az AMD és a határértékeket a felhasználó is beállíthatja a meghajtó megfelelő menüjében.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Radeon HD 6990 csak egy DL-DVI-csatlakozóval rendelkezik, e mellé nem kevesebb mint 4 darab mini DisplayPort csatlakozót építettek, vagyis egyelőre csak 5 megjelenítőt lehet rákapcsolni - két DVI-adapter és egy HDMI-adapter a csomagok része lesz. Ezzel párhuzamosan a Catalyst Control Centerbe megérkezett az Eyefinity 5x1 portrémód, amit azok a Radeon HD 6990 vásárlók használhatnak ki, akik öt megjelenítőt tudnak a kártyához csatlakoztatni.

Érdemes-e megvenni?

Az AnandTech tesztjei szerint a 700 dolláros Radeon HD 6990 vita nélkül a leggyorsabb videokártya a piacon, csak a CrossFire és SLI konfigurációk tudják megelőzni vagy megszorítani, de ezekért többet kell fizetni: két GeForce GTX 580 ára 1000 dollár körül van. A benchmark-eredmények azonban azt is mutatják, a vásárló sokszor nagyobb teljesítményt érhet el két (magasabb órajelű) Radeon HD 6970 használatával vagy közel ugyanakkora sebességet kap, ha két Radeon HD 6950-et állít csatasorba CrossFire konfigurációban, ráadásul olcsóbban, csendesebben és kisebb fogyasztás mellett.

Kinek érdemes Radeon HD 6990-re beruháznia? Kézenfekvő módon annak, aki ragaszkodik korábbi alaplapjához vagy PC-házához, amelyek nem alkalmasak két grafikus kártya fogadására SLI vagy CrossFire módban - vásárlás előtt azért érdemes számolni a Radon HD 6990 extrém fogyasztásával és hűtésigényével. Annak is jó választás lehet az új Radeon, aki nem köt semmiféle kompromisszumot és egy négy videochipes rendszert szeretne építeni két Radeon HD 6900-ből CrossFire módban, vagy aki szeretne öt monitort meghajtani Eyefinity 5x1 konfigurációban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról