Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 12:49

Már tetőantennával is nézhetők a 3D-s filmek

Olaszországban a világon első alkalommal indult 3D-s videotéka szolgáltatás földfelszíni sugárzású digitális jeltovábbítással.

A legnagyobb olasz műsorszóró (Mediaset) által továbbított speciális DVB-T jel dekódolásához speciális beltéri egység (set-top box) és térhatású kép megjelenítésére képes tévékészülék szükséges, ezen kívül azonban elvileg elég egy tetőantennát felszerelni a házra. A 3D-s video on demand (VOD) tartalom továbbítása ugyanis teljes egészében az éteren keresztül zajlik, ami kisebb bravúrnak számít annak a ténynek az ismeretében, hogy az átlagos 3D-s mozgókép sávszélesség-igénye eléri, vagy akár meg is haladja a HD-s adatfolyamokét.

A Mediaset a műsor továbbítására egy már Magyarországon is kipróbált rendszert használ: a Motive BesTV platformja a DVB-T multiplexek időszakos vagy állandó szabad kapacitásait használja arra, hogy tartalmat továbbítson az előfizetőnél elhelyezett beltéri egységre. A letöltött 3D-s filmek a set-top box merevlemezére kerülnek, a néző pedig korlátozott, vagy korlátlan ideig egyszer vagy tetszőleges alkalommal megnézheti a műsort ezután.

A rendszer egyetlen hátulütője, hogy a DVB-T multiplexek kapacitása más vezetékes vagy vezeték nélküli technológiákhoz viszonyítva meglehetősen korlátozott, ráadásul értelemszerűen minél több előfizető közt oszlik szét a szabad kapacitás, annál tovább kell várni az adat letöltésére. Hazánkban például egy multiplex nem egészen 25 Mbps sávszélességet biztosít, melyet gyakorlatilag teljesen kitöltenek a szerződésszerűen továbbított adások, sávszélesség-tartalék tehát csak a műsorszünetek idején keletkezik.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Mediasetnél a legtöbb tévéadás sávszélességét dinamikusan szabályozzák multiplexenként, azaz elméletileg akár főműsoridőben is rendelkezésre állhat egyedi tartalomtovábbításra használható extra kapacitás. A műsorterjesztő 3D-s felhozatala egyébként egyelőre meglehetősen szerény: az előfizetők mindössze 50 rövidebb-hosszabb filmből csemegézhetnek, ezek letöltése pedig akár több napig is eltarthat.

A Motive és az Antenna Hungária tavaly augusztusban tesztelte, hogy a magyarországi DVB-T hálózaton hogyan lehet extra tartalmat, így elsősorban egyedileg kiválasztott filmeket továbbítani az előfizetői végberendezésre. A HWSW információi szerint a tesztek sikerrel zárultak, egyelőre azonban nem született további együttműködésről szóló megállapodás a két cég közt.

a címlapról