Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 12:49

Már tetőantennával is nézhetők a 3D-s filmek

Olaszországban a világon első alkalommal indult 3D-s videotéka szolgáltatás földfelszíni sugárzású digitális jeltovábbítással.

A legnagyobb olasz műsorszóró (Mediaset) által továbbított speciális DVB-T jel dekódolásához speciális beltéri egység (set-top box) és térhatású kép megjelenítésére képes tévékészülék szükséges, ezen kívül azonban elvileg elég egy tetőantennát felszerelni a házra. A 3D-s video on demand (VOD) tartalom továbbítása ugyanis teljes egészében az éteren keresztül zajlik, ami kisebb bravúrnak számít annak a ténynek az ismeretében, hogy az átlagos 3D-s mozgókép sávszélesség-igénye eléri, vagy akár meg is haladja a HD-s adatfolyamokét.

A Mediaset a műsor továbbítására egy már Magyarországon is kipróbált rendszert használ: a Motive BesTV platformja a DVB-T multiplexek időszakos vagy állandó szabad kapacitásait használja arra, hogy tartalmat továbbítson az előfizetőnél elhelyezett beltéri egységre. A letöltött 3D-s filmek a set-top box merevlemezére kerülnek, a néző pedig korlátozott, vagy korlátlan ideig egyszer vagy tetszőleges alkalommal megnézheti a műsort ezután.

A rendszer egyetlen hátulütője, hogy a DVB-T multiplexek kapacitása más vezetékes vagy vezeték nélküli technológiákhoz viszonyítva meglehetősen korlátozott, ráadásul értelemszerűen minél több előfizető közt oszlik szét a szabad kapacitás, annál tovább kell várni az adat letöltésére. Hazánkban például egy multiplex nem egészen 25 Mbps sávszélességet biztosít, melyet gyakorlatilag teljesen kitöltenek a szerződésszerűen továbbított adások, sávszélesség-tartalék tehát csak a műsorszünetek idején keletkezik.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Mediasetnél a legtöbb tévéadás sávszélességét dinamikusan szabályozzák multiplexenként, azaz elméletileg akár főműsoridőben is rendelkezésre állhat egyedi tartalomtovábbításra használható extra kapacitás. A műsorterjesztő 3D-s felhozatala egyébként egyelőre meglehetősen szerény: az előfizetők mindössze 50 rövidebb-hosszabb filmből csemegézhetnek, ezek letöltése pedig akár több napig is eltarthat.

A Motive és az Antenna Hungária tavaly augusztusban tesztelte, hogy a magyarországi DVB-T hálózaton hogyan lehet extra tartalmat, így elsősorban egyedileg kiválasztott filmeket továbbítani az előfizetői végberendezésre. A HWSW információi szerint a tesztek sikerrel zárultak, egyelőre azonban nem született további együttműködésről szóló megállapodás a két cég közt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról