Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 7. 12:51

Fizetős lett a csoportos videóhívás a Skype-on

A Skype hosszú ideje nyújt már videóchat lehetőséget, s nemrégiben a csoportos videóhívás is kipróbálhatóvá vált. Tegnap a tesztidőszak véget ért, s immár a magán és vállalati ügyfelek közül is bárki használhatja - előfizetési díjért.

A csoportos hanghívásokat a Skype eddig is támogatta, s ez a funkció jól is működik, de az még mindig meglepi a közönséget, ha kettőnél több ember tud összekapcsolódni videokonferenciában. A Skype még tavaly októberben mutatta meg a Group Video Calling szolgáltatást, akkor még béta állapotban, ami ingyenes is volt, egészen mostanáig.

Ez idő alatt előfordulhattak hibák, akadozások, de a három hónap alatt a Skype fejlesztőinek sikerült annyira kicsiszolni a funkciót, hogy kereskedelmi forgalomban is megállja a helyét. A csoportos hívás minimum három, maximum 10 embert képes összekapcsolni képpel és hanggal egy időben. Igaz a Skype felhívja a figyelmet arra, hogy a 10 emberből maximum 5-nél érdemes elindítani a videófelvételt, ha a legjobb minőségű streamet szeretnénk még látni. Értelemszerűen a több videóstream párhuzamos közvetítése és fogadása nagy sávszélességet, illetve a számítógéptől komolyabb teljesítményt is igényel.

10-ből 4 hívás videós

A Skype szerint a magánfelhasználók esetében is népszerű lesz a funkció, például távol lévő családtagok közti beszélgetésekhez, illetve az üzleti életben is fontos szerepe lehet a multinacionális cégek esetében a gyors, ad hoc megbeszéléseknél, akár országhatárokon átnyúlva, akár úgy, ha a többiek csak a szomszéd irodaházban vannak. A Skype szerint 2010 második felében a hálózatán bonyolított hívásoknak már  41,5 százaléka videóhívás volt, így feltehetőleg a csoportos verzió is népszerű lesz.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Minden felhasználó kipróbálhatja egy 7 napos próbaidőszakra az új funkciót, illetve lehetőség van “napijegyet” is váltani. Akik viszont rendszeresen szeretnék használni, azoknak havi előfizetést érdemes venni, a magánfelhasználóknak a Skype Premium csomagon belül elérhető a csoportos videócsevegés, ami egy napra 3,49 euró, egy hónapra pedig 5,99 euró. A csomagban ezen felül van még élő Skype-chat ügyfélszolgálat is, illetve valószínűleg a jövőben is ide kerülnek majd be az extra funkciók.

A csoportos videohívásoknál érvényes a “fair use policy”, tehát az ésszerűség határain belül szabadon használható, de egy 7/24-es többszereplős videófeed összeköttetést már nem néz jó szemmel a Skype. A csoportos videócsevegéshez a webkamerán és a szélessávú interneten túl a Skype 5-ös verziójú kliensére van szükség.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.