:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 29. 11:49

2010 legnagyobb informatikai botrányai

2010 IT-piaci botrányok egész sorát hozta, szinte minden hónapra jutott egy-egy jelentős esemény, felsorolni is nehéz őket. Adja magát a bizalmas információkat kiszivárogtató WikiLeaks körüli év végi felhajtás és Julian Assange letartóztatása, de ez egyrészt túl magas labda, másrészt inkább politikai jelentősége van.

Valami nincs rendben Kínában

Ha a WikiLeaks ügyét félretesszük, akkor is van miből válogatni, 2010 szaftos botrányok egész sorát hozta. Az év elején például kiderült, Kínából egy Windows-sebezhetőségen keresztül nagyszabású támadások indultak a Google, a Juniper és más amerikai vállalatok rendszerei ellen.  A Google válaszul azzal fenyegetőzött, beszünteti a kínai keresőjének cenzúrázását, de végül jobb belátásra tért, miután a kínai hatóságok kilátásba helyezték hogy megvonják tőle a működési engedélyt, az ügy komoly diplomáciai feszültséget is okozott a két ország között. A WikiLeaksen elérhető dokumentumok szerint a kínai kormányzat a tulajdonában levő IT-biztonsági cégeken keresztül ismert számítógépes bűnözőket alkalmazott a támadásokhoz.

Komoly médiavihart kavart 2010-ben a Foxconn szerződéses elektronikai gyártónál bekövetkezett öngyilkossági hullám is. A vállalat sencseni gyárkomplexumában, amely 420 ezer dolgozót foglalkoztat, így valóságos város méretű, az év elején tucatnyi öngyilkosság történt, amelyről a vezető lapok is beszámoltak. Noha az öngyilkosságok aránya nem magasabb az országos átlagnál, az eset mégis nagy médiafigyelmet kapott az IT-lapok körében is, mivel a Foxconn a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója és szinte nincs olyan informatikai eszközgyártó a világon, amely ne rendelkezne részben vagy egészben a Foxconn-nál előállított termékekkel.

Találkozunk a bíróságon!

Nagy port kavart tavasszal, amikor az Activision Blizzard összerúgta a port a Call of Duty vezetői fejlesztőivel. Miután az Infinity Ward stúdió két alapítója, Jason West és Vince Zampella távozott, beperelték a kiadót, mondván, az nem teljesítette a szerződésben vállaltakat, különös tekintettel a jogdíjak kifizetésére. A tét nem kicsi, az Infinity Ward által fejlesztett Call of Duty: Modern Warfare 2 tavaly novemberi megjelenésekor bevételi rekordot döntött, az első napon 4,7 millió példány fogyott 310 millió dollár értékben, a karácsonyi szezonnal együtt pedig bőven 1 milliárd dollár fölött termelt.

West és Zampella az Activision Blizzard első számú riválisánál, az Electronic Artsnál talált munkát, amelynek berkein belül Respawn Entertainment néven alapítottak stúdiót. Az Activision szerint azonban a két vezető szándékosan késleltette egyes játékok fejlesztését, még az Infinity Ward színeiben kezdtek tárgyalni az Electronic Arts-szal, lényegében ráadásul megakadályozták, hogy az IW több fontos munkatársa jutalmat kapjon, hogy az elégedetlen dolgozókat könnyen elcsábíthassák - ez egyébként sikerült is, a Call of Duty sorozat meghatározó készítői közül sokan tartottak Westtel és Zampellával. Ettől függetlenül a Call of Duty: Black Ops még elődjének sikerét is túlszárnyalta.

Oracle-ügyek

Egy másik jogvita is az érdeklődés homlokterében volt 2010-ben: noha az SAP-TomorrowNow és az Oracle botránya évekkel ezelőtt pattant ki, de idén tárgyalta az Oaklandi Kerületi Bíróság, ezért esélyes a 2010 informatikai botránya megtisztelő címre. Amint arról a HWSW is beszámolt, az SAP által felvásárolt TomorrowNow  még 2006-ban hamis adatok megadása után jogtalanul töltött le az Oracle-től szoftvereket és dokumentumokat. Az Oaklandi Kerületi Bíróság bíróság végül úgy találta, az SAP 120 esetben sértette meg az Oracle szerzői jogait és összesen 1,3 milliárd dollárt köteles fizetni, ami éves bevételének közel tizede.

Az Oracle is felhívta magára a figyelmet: vállalat látványosan szóba sem állt a Sun nyílt forrású operációs rendszere köré szerveződött OpenSolaris Governing Boarddal (OGB), amelynek ultimátumára a füle botját sem mozdította. Az OGB feloszlatta magát, az Oracle pedig megszüntette az OpenSolarist, amelynek helyére a Solaris Express lépett. A vállalat később összetűzésbe került az OpenOffice.org fejlesztői közösséggel is, az eredmény: a népszerű nyílt forrású irodai csomag mögött álló személyek és cégek LibreOffice néven új projektet gründoltak, amely immár az Oracle nélkül fejlődik tovább. A számos nyílt forrású projekt felett bábáskodó Apache Software Foundationnel (ASF) is kibékíthetetlenné váltak az ellentétek, az ASF végül kivonult a Java fejlődését irányító Java Community Process szervezetből, mivel szerinte az Oracle kereskedelmi szempontjai nem egyeztethetők össze a JCP nyílt és átlátható működésével és a szabványosítási folyamataival.

Az Oracle kapcsán érdemes lehet kiemelni Mark Hurd botrányát is, aki augusztus elején váratlanul távozott a HP éléről, miután egy szexuális zaklatási ügy kapcsán indult belső vizsgálat feltárta, hogy Hurd a HP által szerződéses marketingesként alkalmazott Jodie Fisher színésznővel folytatott találkák költségeit (utazások, étkezések, hotelszobák) céges költségként számolta el, eltitkolva, hogy kivel is találkozott valójában. Hurd távozásakor Larry Ellison, az Oracle vezére úgy fogalmazott, "a HP igazgatótanácsa a legrosszabb személyi döntést hozta azóta, hogy az Apple-nél azok az idióták pár éve kirúgták Steve Jobsot". Hurd távozása után alig egy hónappal az Oracle hardverüzletágának élére állt.

Fiaskó fiaskó hátán

Az év botránya a HWSW szerint azonban nem a fentiek egyike, hanem az iPhone 4 megjelenését  körülvevő, az Apple számára rendkívül szerencsétlen események sorozata. Amint arra az olvasóink bizonyára emlékeznek, áprilisban nagy port kavart, hogy a Gizmodo kütyüblog hónapokkal a megjelenés előtt részletes bemutató cikket közölt az Apple új mobiljának prototípusáról, amelyet a cég óvatlan alkalmazottja egy kaliforniai bárban vesztett el. Ezt követően a hatóságok az Apple nyomására lefoglalták a cikk szertőjének, Jason Chennek összes számítógépét és adattárolóját, óriási felháborodást kiváltva a sajtószabadság védői és a Gizmodo olvasóinak körében. Egy hónappal később egy vietnami weboldal közölt képeket és videót egy másik iPhone-prototípusról.

Az Apple júniusban mutatta be hivatalosan az iPhone 4-et, amikor is bizonyosságot nyert, a Gizmodo, valamint a vietnámi Taoviet által bemutatott képek és videók hitelesek voltak. Ez óriási arcvesztést okozott az Apple számára, amelynek marketingje erőteljesen támaszkodik a termékeket körülvevő titkolózásra és pletykálkodásra, hogy aztán jöjjön Steve Jobs és látványos keretek között bemutasson valamit, amire senki sem számított. Június 7-én azonban nem tudott  meglepetéssel szolgálni a vállalat, a Gizmodo és a Taoviet ellőtte az Apple puskaporát, Steve Jobs  csak megerősíteni tudta a korábban már publikált információkat.

Ehhez képest már szinte említésre sem méltó, hogy Jobs az iPhone 4 bejelentésekor nem tudta a publikumnak demonstrálni, mennyivel gyorsabb is az új modell a réginél, mert az leszakadt a Wi-Firől - az Apple szerint a nagy interferencia és a hozzáférési pontok túlterheltsége miatt, ezért a  bemutatón megjelentektől azt kérték, kapcsolják ki vezeték nélküli készülékeiket. A rendezvényről a Gizmodo munkatársait egyébként kitiltották. Az iPhone 4 körüli bajokat továb tetézte, hogy június közepén, amikor a készülék előrendelhetővé vált, az AT&T mobilszolgáltató online rendszere nem bírta a vevők rohamát, és a gúnyolódás tárgyává tette magát azzal, hogy emiatt papíron kezdte el üzleteiben regisztrálni az igényeket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iPhone 4 megjelenése utáni napokra is maradt még botrány, miután kiderült, az antenna tervezési hibája folytán elvesztheti a térerőt. Ha a felhasználó bizonyos ponton hozzáér a telefonhoz, a kezével olyan mértékű csillapítást eredményez a keretben vezetett antennában, hogy a térerő elgyengül, és akár teljesen el is tűnhet. A vállalat a tőle megszokott pökhendiséggel kezelte a helyzetet: mikor Steve Jobsot egy vásárló e-mailben szembesítette a gonddal, a lakonikus válasz ennyi volt: "ne fogd úgy". Az Apple végül ingyen tokot adott minden iPhone 4 vásárlónak, illetve frissítette az iPhone 4 szoftverét, amely másképp számolja ki a térerőt jelző "pálcikákat".

Az "antenna-gate" néven is emlegetett ügy látszólag semmilyen hatással nem volt az iPhone 4  sikerére, az Apple-rajongók szokás szerint felsorakoztak a boltok előtt, hogy aztán éjfélkor örömmel vegyék a kezükbe az új készüléket. Hogy pontosan mennyi iPhone 4 fogyott eddig, nem lehet tudni, mivel a készülékkel párhuzamosan az Apple a polcokon tartja a korábbi 3GS változatot is. Az mindenesetre biztos, hogy a harmadik negyedévben összesen 14 millió iPhone fogyott, amivel az Apple a második legnagyobb okostelefon-gyártóvá vált. Botrányosan sikeres az iPhone 4, mondhatnánk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.