Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 7. 21:33

Rendet vág az okostelefon-piacon az iPhone 4

Steve Jobs bemutatta az iPhone 4-et, ami mindent tud, ami egy okostelefontól ma elvárható és legkésőbb szeptemberben Magyarországon is kapható lesz. A nagy meglepetés viszont elmaradt.

Az Apple Worldwide Developers Conference első napjának nyitóelőadásán Steve Jobs bemutatta a cég új okostelefonját, amely végül az iPhone 4 nevet kapta. A készülékbe az Apple bezsúfolta a ma elérhető összes csúcshardvert, amelyek a hamarosan érkező operációs rendszerrel ütős párost alkotnak.

Vékony és mindent tud

Az iPhone 4 formaterve nem újdonság azok számára, akik figyelemmel kísérték az Apple körüli történéseket az elmúlt hetekben, a termék ugyanúgy néz ki mint a Gizmodo által bemutatott korai prototípus. Az elő- és a hátlap egyaránt üvegből van, amelyek rozsdamentes acélból készült oldalfalat fognak közre, ez egyben a vezeték nélküli vezérlők antennájaként is működik. Az iPhone 4 a korábbiakhoz hasonlóan rendelkezik Bluetooth-adóvevővel, a Wi-Fi már 802.11n szabványú, HSPA hálózaton pedig 7,2 Mbps letöltés és 5,8 Mbps feltöltés érhető el.

A telefon csupán 9,3 mm vastag, amivel nem csak a legvékonyabb iPhone, hanem a legvékonyabb okostelefon is a piacon, de a kicsinyítés szerencsére nem ment a képességek kárára. Az iPhone 4 újdonságai közül mindenképp érdemes kiemelni a kijelzőt, amely 960x640 pixel felbontású, ráadásul a kontrasztaránya is javult az elődökhöz képest. A vállalat nem a versenytársak által favorizált AMOLED technológiára szavazott, továbbra is TFT LCD-t használ, azonban a legjobb minőségű monitorokhoz hasonlóan IPS paneleket, amelyek extrém betekintési szögből is jó színhűséget biztosítanak.

A készülékbe 5 megapixeles kamera került, amelynek érzékelője hátulról megvilágított, így elméletben fényszegény viszonyok között is jól használható. A kamera 720p felbontású videók rögzítésére is alkalmas, amelyet közvetlenül a telefonon is lehet szerkeszteni a hamarosan érkező iMovie alkalmazás segítségével. A hátlapi kamera mellé egy LED vaku is költözött, ez videózás közben folyamatosan működik, mondta el a bemutatón Steve Jobs.

Az előlapra is került egy kamera, amely VGA felbontású. Ez a FaceTime névre hallgató videochat-alkalmazáshoz szükséges, amely csak Wi-Fi hálózaton keresztül működik és csak iPhone 4-tulajdonosok tudnak beszélgetni rajta keresztül, legalábbis egyelőre. A FaceTime-ot Jobs forradalmian új, mindent megváltoztató képességnek állította be az előadásában, ez volt a "one more thing".

A Gizmodo ellopta Steve Jobs karácsonyát

Az iPhone 4 a formatervét,  hardverét és szoftverét tekintve is az egyik, ha nem a legjobb elérhető okostelefon. Steve Jobs mai fellépése azonban ezzel együtt is langyosra sikerült, amelynek oka, hogy az újdonságokat már korábban feltárta a prototípusra vitatott körülmények között szert tevő Gizmozo, amelyet ezért ki is tiltottak a rendezvényről.
Az Apple új telefonja rendes körülmények között padlóra küldte volna az állakat, most azonban a legtöbben csak vállat vontak a készülék láttán, ami jól mutatja, hogy  az Apple legfontosabb marketing-eszköze a titoktartás.

Annak ellenére, hogy a telefonba az iPadből is is ismert, villámgyors A4 processzor került, az akkumulátoros üzemidő nem hogy romlott volna, hanem javult. Steve Jobs szerint egy feltöltéssel akár 7 órán át lehet beszélgetni, 10 órán át böngészni vagy videózni, esetleg 40 órán át zenét hallgatni az iPhone 4-gyel, a készenléti idő pedig 300 órára nőtt papíron legalábbis.

iOS 4

Az új készülék már az Apple új mobilos operációs rendszerét kapja, amelyet az április bemutató óta átneveztek, mostantól iOS 4-ként hivatkozik rá a cég. A szoftver számos olyan képességet tartalmaz, amelyek hiányát eddig jogosan rótták fel az Appl-nek: az iOS 4 legfontosabb újdonsága a multitasking támogatása, bár itt a "háttérbe küldött" alkalmazás valójában nem fut tovább, csak egy része, amely bizonyos API-kon keresztül hozzáférhet a telefon kiemelt szolgáltatásaihoz (audiolejátszás, VoIP, helymeghatározás, push értesítések).

Az új operációs rendszerben már egyesített postafiók van, amely több e-mail fiókot is kezel, akár több Exchage-fiókot is párhuzamosan. Megnyithatóvá váltak a csatolt fájlok az App Store-ban található alkalmazásokkal is, illetve lehetőség van végre a levelezéseket "beszélgetésekbe" (thread) rendezni, amely a Gmail óta minden levelezőben alapkövetelménynek számít. A vállalati felhasználást olyan képességek megjelenése támogatja még, mint az SSL VPN, az Exchange Server 2010 kompatibilitás, a távoli alkalmazás-menedzsment és a még jobb adatbiztonság.

Az iOS 4-ben debütál az Apple mobilos hirdetési rendszere, az iAd, amely máris olyan hirdetőket tud felmutatni mint a Nissan, a Citi, az Unilever, a, Chanel és a Disney. A reklámfelületet az Apple értékesíti, a megjelenő hirdetéseket az ő szervere szolgálja ki és a bevételek 60 százalékát a hirdetést megjelenítő alkalmazás fejlesztőjének adja át. Az iOS 4 június 21-én jelenik meg és lesz letölthető iPhone 3G és 3GS készülékekre, valamint az újabb iPod touchokra. Az iAd szolgáltatás július 1-én élesedik.

Legkésőbb szeptemberben itthon is kapható

Az új iPhone-t június 24-én dobja piacra az Apple az Egyesült Államokban és néhány nagyobb országban (pl. Franciaország, Nagy-Britannia, Japán), majd ezt követi egy júliusi hullám, amivel további 18 országba ér el a telefon. A Magyarországi megjelenés augusztusban vagy szeptemberben lesz, Jobs szerint ugyanis az ősz első hónapjában mind a 88 országba elér az iPhone 4.

A készülék fekete és fehér színben lesz kapható, a 16 gigabájt háttértárat tartalmazó változat ára két éves előfizetéssel 199 dollár, a 32 gigabájtos verzió 299 dollárba kerül. Az iPhone 3GS ára 99 dollárra csökkent, az iPhone 3G-t pedig levette a palettájáról az Apple. Az iPhone 4 hazai áráról egyelőre nincs információ, a számításoknál azonban a jelenlegi modellek árát valószínűleg alapul lehet venni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról