Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 13. 11:42

Vihar a Java körül

Az Apache Software Foundation szerint a Java Community Process nem nyílt szabványosítási folyamat, hanem az Oracle kereskedelmi szempontjainak van alárendelve. Az alapítvány teljesen kivonult a Java irányításából.

Az Apache Software Foundation (ASF) korábbi fenyegetését beváltva kivonult a Java Community Process (JCP) végrehajtó bizottságából, amely a programnyelv fejlesztését felügyelő testület vezetése. A számos nyílt forrású projekt (pl. Tomcat, Ant, Xerces, Geronimo) felett bábáskodó alapítvány azért vonult ki a Java fejlődését irányító szervezetből, mert szerinte a Sun Microsystemset közel egy éve bekebelező Oracle kereskedelmi szempontjai nem egyeztethetők össze a JCP nyílt és átlátható működésével és a szabványosítási folyamataival.

Az ASF évek óta szeretne hozzájutni egy számára megfelelő licencelésű Java Test/Technology Compatibility Kithez (TCK), amivel tesztelni és tanúsítani tudná, hogy Harmony nevű, nyílt forrású Java-implementációja megfelel a szabványoknak, de ez még nem sikerült. Az ASF azzal vádolta meg az Oracle-t, hogy megszegi a Java Specification Participation Agreementben lefektetett kötelezettségét azzal, hogy csak a nyílt licencekkel nem kompatibilis konstrukcióban teszi elérhetővé a TCK-t.

A Java Community Process a múlt héten szavazott a Java SE 7 és Java SE 8 specifikációk elfogadásáról. Az Apache Software Foundation arra kérte a tagságot, tiltakozásul ne szavazzák meg a specifikációkat, ellenkező esetben kivonul a szervezetből. A szavazás során több tag, például a Credit Suisse, az Eclipse Foundation, a Red Hat, z IBM és az SAP is egyetértett az ASF-fel, ezzel együtt igennel szavaztak, noha szavazatukhoz megjegyzést fűztek, amelyben kifejezték, elégedetlenek a TCK licencelésével. Az Oracle mellett több informatikai nagyvállalat, köztük a HP, az Intel, a VMware és a Fujitsu is megszavazta a specifikációkat. Egyedül a Google ment el odáig, hogy nemmel szavazzon.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Apache Software Foundation számára ezután nem volt más megoldás, mint hogy kivonuljon a Java Community Processből, amelynek tíz éve tagja és négyszer is megválasztották az év tagjának. Az Oracle arra kéri az ASF-et, vizsgálja felül döntését, kiemelve, hogy az általa kezelt számos nyílt forrású projekt fontos része a Javának. Az ASF távozásáról, az Oracle és az iparág reakciójáról bővebben a HUP cikkeiben ehet olvasni.

A Sun Microsystems felvásárlása óta eltelt idő alatt az Oracle többször is összeütközésbe került nyílt forrású fejlesztések mögött álló projektekkel, köztük az OpenSolaris Governing Boarddal (amely később meg is szűnt), illetve az OpenOffice.org-gal, amelynek vezetői ma már LibreOffice néven fejlesztik a szabad irodai csomagot.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról