Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 5. 09:06

Majdnem kétszer annyi okostelefon fogy mint egy éve

Folyamatosan nőnek az okostelefon-eladások, az IDC friss jelentése szerint a harmadik negyedévben közel megduplázódott a piac. A Nokia még vezet, de jön fel az Apple és dübörög a Samsung. Egy év múlva új piacelsőt avathatunk?

Mindenki okostelefont akar

A harmadik negyedévben világszerte 81,1 millió okostelefon fogyott, jelentette be az IDC piacelemző cég. A forgalom éves szinten közel duplájára nőtt, egy évvel korábban 42,8 millió készüléket adtak el. 2010 első kilenc hónapjában az okostelefon-eladások meghaladták a 200 millió darabot, a piac éves szinten 67,6 százalékkal bővült a tavalyi 119,5 millióhoz képest. Az IDC arra számít, hogy a 2010-ben eladott mobilok ötöde lesz okostelefon, egy éve ez az arány 15 százalék volt.

"Az okostelefon-piac tavalyhoz képest közel 90 százalékkal bővült és hatszor nagyobb ütemben növekedett a mobilpiacnál, ami világszerte erős keresletre utal, a gyártók pedig képesek kielégíteni ezt a keresletet" - mondta Ramon Llamas, az IDC elemzője. "Egyre több felhasználó választ okostelefont következő készülékének, a szolgáltatók kibővítették kínálatukat és nagylelkű szubvenciókkal támogatják a vásárlást. Több gyártó, köztük a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson is előtérbe tolta kínálatában az okostelefonokat és a jövőben még több gyártótól várható ugyanez."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A negyedév során az összes vezető platformgyártó megújította operációs rendszerét, az iOS-ből megjelent a 4-es verzió, a RIM piacra dobta a BlackBerry OS 6-tal felvértezett Torchot, megjelent a Microsoft Windows Phone 7, a Nokia N8-cal együtt elrajtolt az új Symbian és egyre több készülékre kerül fel a Google Android 2.2 "Froyo". Llamas megjegyzi, hogy az újdonságok elsősorban a csúcskategóriát érintik jelenleg, de az új szoftverek hamarosan utat találhatnak maguknak az alsóbb piaci régiókba is.

Vezet a Nokia de már nem sokáig

A gyártók versenyét továbbra is a Nokia vezeti, a vállalat azonban csak a piaci átlagnál kisebb ütemben tudta növelni eladásait, így részesedést vesztett. A cég 26,5 millió okostelefont adott el, ezzel már csak az eladások 32,7 százalékát tartotta kézben, ami jelentős visszaesés a tavalyi 38 százalékhoz képest. A vállalat az új Symbian operációs rendszertől várja sorsának jobbra fordulását, emellett felkészül az első MeeGo-alapú készülékek piacra dobására, ami 2011 elején várható. A második legnagyobb okostelefon-gyártó az Apple volt a harmadik negyedévben, a 14,1 millió eladott iPhone 90 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az IDC szerint a harmadik naptári negyedév általában a legerősebb az iPhone-eladások szempontjából, mivel a tavasz végén, nyáron bejelentett új modell ekkor válik világszerte hozzáférhetővé.

Az Apple lendületes növekedésével letaszította a dobogó második helyéről a Research In Motiont, amely a vezető gyártók közül a legkisebb növekedést ért el, készülékeladásai mindössze 45 százalékkal bővültek éves szinten és 12,1 milliót tettek ki. Észak-Amerikában még mindig a BlackBerryk a legkeresettebb okostelefonok, de a BlackBerry OS 6-ot futtató Torch nem tudott igazán nagy áttörést elérni az eladások tekintetében. A cégnek ugyanakkor világszerte jól fogynak az alsóbb kategóriás modelljei, például a 8520 Curve.

A legnagyobb növekedést a Samsung érte el a vezető gyártók közül, a vállalat az androidos Galaxy S mindent elsöprő sikerének köszönhetően 7,2 millió készüléket adott el ami közel ötször annyi mint egy évvel ezelőtt. Az utolsó negyedévben a Samsung 10 millió okostelefon leszállítását tervezi, vagyis csökkentheti a különbséget a dobogóért folytatott harcban és ha a tendenciák nem változnak, jövő év elején befoghatja a RIM-et, később pedig akár az Apple-t és a Nokiát is. Az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó a HTC lett, a tajvani vállalat meg tudta duplázni eladásait, ami elsősorban az Androidot futtató készülékek sikerének köszönhet. Az utolsó negyedévben 9 millió készülék eladásával számolnak a HTC-nél és sokat várnak a Windows Phone 7-re épülő modellektől.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról