Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 24. 11:52

Gigászi összeget fizet szerzőijog-sértésért az SAP

A bíróság keddi ítélete értelmében az SAP-nak 1,3 milliárd dollárt kell fizetnie az Oracle részére szerzői jogok megsértése miatt. A német szoftvervállalat fellebbezni fog.

Megszületett az első ítélet a TomorrowNow-val kapcsolatos perben, amely az Oracle és az SAP között zajlik. Amint arról a HWSW korábban beszámolt, az Oracle 2007-ben pattintotta ki a botrányt, amikor bejelentette, korábban különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott, jelszóval védett weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket, dokumentációkat. A forgalmi adatok elemzése után kiderült, hogy több mint 10 ezer olyan letöltés zajlott, amelyet már lejárt vagy a végéhez közeledő támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek hajtottak végre. A szóban forgó ügyfelek mind akkoriban lettek TomorrowNow-ügyfelek.

Az SAP 2005-ben vásárolta fel a J.D.Edwards és PeopleSoft szoftverek támogatására szakosodott TomorrowNow vállalatot, miután a J.D.Edwards és a PeopleSoft az Oracle kezébe került. A TomorrowNow bekebelezésével az SAP azoknak szeretett volna alternatívát nyújtani, akik nem akartak az Oracle ügyfelei lenni, de továbbra is használni szerették volna J.D. Edwards vagy PeopleSoft rendszereiket. Olcsóbbnak mondott szolgáltatásaival a TomorrowNow nemcsak direkt versenyt támasztott a támogatási bevételekért, de az SAP "Safe Passage" programjának alapköveként az Oracle ügyfeleinek SAP-ra migrálását is támogatta.

Az alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy a letöltéseket valójában nem maguk az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. 2007 nyarán az SAP hivatalosan is elismerte, hogy a TomorrowNow "néhány helytelen letöltést" hajtott végre az Oracle védett weboldalairól. Az Oracle pert indított, az SAP idén augusztusban pedig beismerte felelősségét, hogy minimalizálja a károkat. A négy hétig zajló tárgyalássorozat alatt az Oracle-t képviselő jogászok azt állították, az SAP 3 milliárd dollárral károsította meg a céget, az SAP ügyvédei azonban csak 28-41 millió dolláros összeget láttak jogosnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Oaklandi Kerületi Bíróság bíróság szerint az SAP 120 esetben sértette meg az Oracle szerzői jogait és összesen 1,3 milliárd dollárt köteles fizetni. Az Oracle üdvözölte az ítéletet, az SAP azonban egyet nem értését fejezte ki és közölte, minden lehetséges jogi eszközt be fog vetni. Az SAP számára az 1,3 milliárd dollár (971 millió euró) jelentős érvágás, figyelembe véve, hogy a vállalat éves forgalma 10,5 milliárd euró volt a legutóbbi évben, nettó profitja pedig 1,7 milliárd eurót tett ki. Az SAP eddig 160 millió dollárt költött az Oracle által indított per jogi és egyéb kiadásaira.

Az SAP számára egyáltalán nem volt jó üzlet a TomorrowNow. A 2005-ben 10 millió dollárért megszerzett céget a botrány miatt a németek 2007 novemberében el akarták adni, de miután nem jelentkezett érte vevő, 2008 október 31-én végleg bezártál. Amennyiben az 1,3 milliárd dolláros összeget a fellebbviteli eljárás során helyben hagyják, az egyik legnagyobb lehet, amit szerzői jogsértési ügyben egy cégnek ki kell fizetnie és a legnagyobb, szoftverekkel kapcsolatos kártérítés az eddigi történelemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról