Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 13. 13:27

Az EA-nél folytatják a Call of Duty szellemi vezérei

A Call of Duty alkotói az Activision legnagyobb riválisához, az Electronic Arts-hoz szerződtek. Hivatalosan tegnap alakult meg vadonatúj fejlesztőstúdiójuk, a Respawn Entertinment, amely önálló cég, de a játékait az EA fogja kiadni és terjeszteni.

Jason West és Vince Zampella március 1-én távozott az Actisiviontől, miután elmérgesedett a viszony köztük és a kiadó között. West és Zampella az Activision égisze alatt működő Infinity Ward stúdiónál olyan sikeres játékokon dolgoztak együtt mint a Call of Duty: Modern Warfare 2, amely az első napon 4,7 millió példányban fogyott 310 millió dolláros bevételt generálva. A szoftver mára meghaladta az 1 milliárd dolláros értékesítési álomhatárt, ezzel pedig 3 milliárd dollár fölé tornázta a franchise által eddig generált értékesítés nagyságát.

West és Zampella a távozásuk után beperelték az Activisiont azt állítva, hogy a cég jelentős jogdíjakkal tartozik nekik az MW2 kapcsán. A játékkiadó a múlt pénteken viszontkeresetet adott be ellenük, szerződésszegéssel vádolva a két szakembert. Az Activision szerint a West és Zampella szándékosan késleltette egyes játékok fejlesztését, még az Infinity Ward színeiben kezdtek tárgyalni az Electronic Arts-szal, lényegében ráadásul megakadályozták, hogy az IW több fontos munkatársa jutalmat kapjon, hogy az elégedetlen dolgozókat könnyen elcsábíthassák. Az IW két vezetője gyakorlatilag át akarta játszani magát és a stúdiót az EA-nek, legalábbis ezt sugallja az Activision. A két érintett ügyvédje alaptalannak és felháborítónak nevezte a vádakat.

Az Electronic Arts pénzéből tegnap megalakult Respawn Entertainment néhány éven belül komoly veszélyt jelenthet az Activision egyik legsikeresebb franchise-ára, a Call of Duty-ra. West és Zampella minden bizonnyal az EA szárnyai alatt is háborús fps-t fejleszt majd, a Call of Duty vásárlóit megcélozva. A megállapodás alapján a játékhoz fűződő minden szellemi tulajdon náluk marad, vagyis nem ismétlődhet meg az a vita, amely a Modern Warfare 2 kapcsán az Activisionnel kialakult.

Eközben az Activision sem tétlenkedik, a cég ki szeretné terjeszteni a Cal of Duty franchise-t,  ahogyan azt a Blizzard is tette a Warcrafttal, amely valós idejű stratégiaként indult, de ma már elsősorban a minden évben több százmillió dolláros bevételt hozó World of Warcraft  szerepjátékként ismeri mindenki. Az Acitvision már alapított egy saját stúdiót, amelynek feladata a CoD-franchise előbb kiterjesztése lesz más műfajok irányában. A Sledgehammer Games először egy akció-kaland CoD-játékon munkálkodik.

Az Activision Blizzard a világ legnagyobb független játékkiadója, 2009-es forgalma 4,3 milliárd dollár volt, amiből 113 millió dollár nyereséget tudott kitermelni. Az Electronic Arts legutolsó lezárt pénzügyi évében 4,2 milliárd dolláros bevétel mellett több mint 1 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsősorban átszervezési kiadások miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról