Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Már nem ellenőrzi az Office eredetiségét a Microsoft

Bodnár Ádám, 2010. december 21. 16:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft csendben megszüntette az Office Genuine Advantage programját, amelynek során frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrizte az Office eredetiségét is.

A Windows Genuine Advantage mintájára indult el 2006-ban az Office Genuine Advantage, amelynek a célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása, illetve kiszűrni azokat a kereskedőket, amelyek eredetiként árusítanak hamisított, másolt termékeket. A Microsoft a különféle frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrzi az irodai programcsomag eredetiségét és csak akkor teszi lehetővé a letöltést, ha a gépen talált Office jogtiszta - egyedüli kivételt a kritikus biztonsági javítások képeznek. 2008 óta a nem eredeti Office-ok nem csak a frissítésekből vannak kizárva, hanem figyelmeztető üzenetet is küldenek a felhasználóknak, hogy kalózverzióval van dolguk.

"Az Office Genuine Advantage program megszűnt" - olvasható a Microsoft support weboldalán. A vállalat szóvivője az eWeeknek elmondta, a program elérte a célját és ezért döntöttek a megszüntetése mellett. A cég képviselője azonban kitért arra is, a jövőben is várhatók ilyen vagy ehhez hasonló programok, amelyek megnehezítik a szoftverkalózok dolgát és megvédik azokat a vásárlókat, akiket a csalók átvernek.

Az Office eredetiségvizsgálatának felfüggesztése nem érinti a Windows Genuine Advantage programot, amely továbbra is él, azaz a Windowsok eredetiségét a Microsoft ezután is vizsgálni fogja. A nem eredeti Windows operációs rendszerek csak kritikus biztonsági javításokra jogosultak. Idén februárban a Microsoft frissítette az ellenőrzőrutint, ami több mint 70 különféle aktivációs trükköt képes kiszűrni.

A Microsoft a Windows XP idején kezdte el a Genuine Windows programot, amelyben eleinte önkéntesen lehetett részt venni és a cég ingyenesen letölthető szoftverekkel honorálta az eredeti operációs rendszerek tulajdonosainak a fáradozást. Később az ellenőrzés kötelezővé vált mindenki számára, aki frissítéseket vagy új komponenseket szeretett volna letölteni a cég weboldaláról.

Az ilyen és ehhez hasonló lépések célja a kalózverziók kiszűrése mellett a hamisított  termékek leleplezése. Nem ritka, hogy a gyanútlan vásárlóknak webáruházban vagy aukciós oldalon olyan szoftvert adnak el eredetiként, amely valójában nem az, de akár boltokban is trükközhetnek így-úgy az operációs rendszerrel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.