Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 21. 16:03

Már nem ellenőrzi az Office eredetiségét a Microsoft

A Microsoft csendben megszüntette az Office Genuine Advantage programját, amelynek során frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrizte az Office eredetiségét is.

A Windows Genuine Advantage mintájára indult el 2006-ban az Office Genuine Advantage, amelynek a célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása, illetve kiszűrni azokat a kereskedőket, amelyek eredetiként árusítanak hamisított, másolt termékeket. A Microsoft a különféle frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrzi az irodai programcsomag eredetiségét és csak akkor teszi lehetővé a letöltést, ha a gépen talált Office jogtiszta - egyedüli kivételt a kritikus biztonsági javítások képeznek. 2008 óta a nem eredeti Office-ok nem csak a frissítésekből vannak kizárva, hanem figyelmeztető üzenetet is küldenek a felhasználóknak, hogy kalózverzióval van dolguk.

"Az Office Genuine Advantage program megszűnt" - olvasható a Microsoft support weboldalán. A vállalat szóvivője az eWeeknek elmondta, a program elérte a célját és ezért döntöttek a megszüntetése mellett. A cég képviselője azonban kitért arra is, a jövőben is várhatók ilyen vagy ehhez hasonló programok, amelyek megnehezítik a szoftverkalózok dolgát és megvédik azokat a vásárlókat, akiket a csalók átvernek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Office eredetiségvizsgálatának felfüggesztése nem érinti a Windows Genuine Advantage programot, amely továbbra is él, azaz a Windowsok eredetiségét a Microsoft ezután is vizsgálni fogja. A nem eredeti Windows operációs rendszerek csak kritikus biztonsági javításokra jogosultak. Idén februárban a Microsoft frissítette az ellenőrzőrutint, ami több mint 70 különféle aktivációs trükköt képes kiszűrni.

A Microsoft a Windows XP idején kezdte el a Genuine Windows programot, amelyben eleinte önkéntesen lehetett részt venni és a cég ingyenesen letölthető szoftverekkel honorálta az eredeti operációs rendszerek tulajdonosainak a fáradozást. Később az ellenőrzés kötelezővé vált mindenki számára, aki frissítéseket vagy új komponenseket szeretett volna letölteni a cég weboldaláról.

Az ilyen és ehhez hasonló lépések célja a kalózverziók kiszűrése mellett a hamisított  termékek leleplezése. Nem ritka, hogy a gyanútlan vásárlóknak webáruházban vagy aukciós oldalon olyan szoftvert adnak el eredetiként, amely valójában nem az, de akár boltokban is trükközhetnek így-úgy az operációs rendszerrel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról