Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 21. 16:03

Már nem ellenőrzi az Office eredetiségét a Microsoft

A Microsoft csendben megszüntette az Office Genuine Advantage programját, amelynek során frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrizte az Office eredetiségét is.

A Windows Genuine Advantage mintájára indult el 2006-ban az Office Genuine Advantage, amelynek a célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása, illetve kiszűrni azokat a kereskedőket, amelyek eredetiként árusítanak hamisított, másolt termékeket. A Microsoft a különféle frissítések, kiegészítések letöltése előtt ellenőrzi az irodai programcsomag eredetiségét és csak akkor teszi lehetővé a letöltést, ha a gépen talált Office jogtiszta - egyedüli kivételt a kritikus biztonsági javítások képeznek. 2008 óta a nem eredeti Office-ok nem csak a frissítésekből vannak kizárva, hanem figyelmeztető üzenetet is küldenek a felhasználóknak, hogy kalózverzióval van dolguk.

"Az Office Genuine Advantage program megszűnt" - olvasható a Microsoft support weboldalán. A vállalat szóvivője az eWeeknek elmondta, a program elérte a célját és ezért döntöttek a megszüntetése mellett. A cég képviselője azonban kitért arra is, a jövőben is várhatók ilyen vagy ehhez hasonló programok, amelyek megnehezítik a szoftverkalózok dolgát és megvédik azokat a vásárlókat, akiket a csalók átvernek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Office eredetiségvizsgálatának felfüggesztése nem érinti a Windows Genuine Advantage programot, amely továbbra is él, azaz a Windowsok eredetiségét a Microsoft ezután is vizsgálni fogja. A nem eredeti Windows operációs rendszerek csak kritikus biztonsági javításokra jogosultak. Idén februárban a Microsoft frissítette az ellenőrzőrutint, ami több mint 70 különféle aktivációs trükköt képes kiszűrni.

A Microsoft a Windows XP idején kezdte el a Genuine Windows programot, amelyben eleinte önkéntesen lehetett részt venni és a cég ingyenesen letölthető szoftverekkel honorálta az eredeti operációs rendszerek tulajdonosainak a fáradozást. Később az ellenőrzés kötelezővé vált mindenki számára, aki frissítéseket vagy új komponenseket szeretett volna letölteni a cég weboldaláról.

Az ilyen és ehhez hasonló lépések célja a kalózverziók kiszűrése mellett a hamisított  termékek leleplezése. Nem ritka, hogy a gyanútlan vásárlóknak webáruházban vagy aukciós oldalon olyan szoftvert adnak el eredetiként, amely valójában nem az, de akár boltokban is trükközhetnek így-úgy az operációs rendszerrel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról