Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 17. 11:44

Veszprém is okos város lesz

IBM informatikai kutatólabor jön létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán, ingyenes szoftverekkel, tananyagokkal és hallgatói ösztöndíj-programmal.

Az IBM és a Pannon Egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá informatikai kutatóközpont létrehozásáról. A szoftvertechnikai központot az IBM rendezi be eszközeivel, amelyekhez a megállapodásban rögzített módon hozzáférést, használati lehetőséget biztosít. Az Egyetem oktatói, kutatói az IBM Academic Initiative feltételei szerint oktatási felhasználásra ingyenes szoftvereket, tananyagokat, továbbképzési lehetőségeket is kapnak, a hallgatók pedig ösztöndíj programokra, szakmai gyakorlati helyekre pályázhatnak. Az egyetem biztosítja a központ működéséhez szükséges irodákat, oktatási termeket, laborokat, illetve a Műszaki Informatikai Kar oktatóin és kutatóin keresztül a szakmai működést.

A Pannon Egyetemen induló központ olyan projektekhez, fejlesztésekhez szeretne hátteret biztosítani, amelyek hasznosulása a Pannon Egyetem, Veszprém és az IBM közös sikerét jelentheti. "A központ IBM támogatásával történt megalapítása a kar tudományos tevékenységének elismerését is jelenti, ami egyúttal nagymértékben hozzájárul fő célunk megvalósításához, hogy megalapozzuk hallgatóink hosszú távú sikeres szakmai pályáját" - mondta Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IBM néhány éve indította el Smarter Cities programját, amely keretében városok számára kínál feladataik stratégiai szintű tervezését és megvalósítását támogató szolgáltatásokat - a programot Veszprémre is kiterjesztik. Az informatikai vállalat először számos indikátor alapján értékeli a várost,  majd a 2 hónapos folyamat után javaslatokat tesz arra, intelligens megoldások miként segíthetik a városfejlesztési stratégiája megvalósulását. Hazánkban Veszprém az elsők között vesz részt az IBM Smarter Cities kezdeményezésében, a stratégiai tervezésért a cég nem kér ellenszolgáltatást.

A megállapodást az IBM részéről Pongrácz Ferenc megbízott vezérigazgató és David Stokes, közép-európai igazgató írta alá. Az informatikai vállalat regionális vezetője  szerint „az együttműködés kiváló lehetőség a város számára, hogy követendő példaként az innováció élvonalába kerüljön. Minderre további garanciát jelent a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán folyó kiemelkedő színvonalú oktatói és kutatói tevékenység.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról