Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 14. 17:10

A T-Mobile tolja a mobil [origo] szekerét

A Magyar Telekom berkein belül nem először fordul elő, hogy a tartalomszolgáltatást mesterségesen pumpálják egyéb telekommunikációs vagy webes szolgáltatásokkal. A t-zones.hu mobil oldalt leváltó mobil [origo] átlagosan 16 ezer egyedi látogatót számlált naponta.

Az [origo] sajtóközleménye arról számol be, hogy az indulás óta eltelt 12 nap alatt közel 200 ezer egyedi látogató böngészte az új [origo] mobil portált, s a legforgalmasabb napon a napi egyedi látogatók száma meghaladta a 35 ezret is. A mérés szerint a felhasználók 60 százaléka naponta visszatér az oldalra. Ezek a számok bármelyik magyar online híroldal mobil verzióját büszkeséggel tölthetnék el, de az [origo] ezt az eredményt messze nem saját erőből érte el.

Biztos, ami biztos

A T-Mobile előfizetők számára nem ismeretlen tény, hogy az újonnan vásárolt mobiltelefon böngészőjében kezdőlapnak a "Web'n'walk" illetve a t-zones.hu oldalak vannak beállítva. A legtöbb felhasználó minden valószínűség szerint soha nem foglalkozott azzal, hogy ezt a kezdőlapot átállítsa, a mobil böngészők többségén nem is olyan kézenfekvő átállítani az oldalt, mint az asztali társaikban. December 1-én a fent említett oldalak át lettek irányítva az m.origo.hu címre, azaz minden mobil-előfizető, aki használja a böngészést, de nem állított saját kezdőlapot, az a böngésző megnyitásakor ezen az oldalon találja magát.

Hasonló módon duzzad a normál [origo] olvasottsága is, hiszen a cégcsoport többi szolgáltatásából való kilépéskor (iWiW, freemail) egy egyedi  [origo] oldalra jut a felhasználó, ahol a linkek szinte bármelyikére kattintva máris az [origo] egyik belső oldalán találja magát. Korábban a T-Online elődjénél, az Axelerónál volt gyakorlat, hogy az új internetelőfizetőknél a bekötéskor az [origo]-t állították be a szerelők kezdőlapnak. Az említett gyakorlatot nem lehet elítélni, azonban a cég által nyilvánosságra hozott használati statisztikákat sem lehet komolyan venni.

Ez is adatforgalom

A mobilok böngészőjébe beállított kezdőlap minden alkalommal, amikor a programot elindítják, vagy új fület nyitnak, betöltődik, ezért érdemes odafigyelni, hogy a korlátos mobilinternet csomaghoz mit választunk. Az [origo] ebből a szempontból viszonylag jó munkát végzett, ugyanis a tartalmat, menüket, képeket és hirdetést is tartalmazó oldala 100-140 KByte adatforgalmat generál mindössze.

Egy 1 gigabájtos adatcsomaggal 7500 alkalommal lehetne megnyitni a mobil [origo]-t, illetve ha valaki naponta 5 alkalommal indítja el a mobilja böngészőjét ay alapértelmezett [origo] keződlappal, akkor mindössze 20,5 megabájtot használ a benne foglalt adatmennyiségből. Ha valaki nem ragaszkodik valamelyik híroldalhoz, mint kezdőlaphoz, akkor a mobilon érdemes egy üres lapot kezdőlapnak állítani, vagy például egy Google-keresőt, ami alig néhány kilobájt. A mobilos [origo] egyébként meglepően letisztult, gyors, jól strukturált. Igaz, a felhasználó számára hasznos információk az alsó részen vannak, amihez mindenképp le kell görgetni, felül viszont a friss kiemelt hírek és a teljes hírfolyam találhatóak, ami érthető. Az oldalon találunk Google-keresőt, időjárást, aktuális valuta árfolyamokat, tv-műsort, zeneletöltést és játékokat is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nemrégiben az Index.hu is bemutatta mobil verzióját, de itt még jelentős fejlesztésekre van szükség. Az IndaFotó galériasáv miatt több mint 2,4 megabájtosra hízott oldalnál ugyan sokkal kisebb a mobil változat, de a JavaScript-cache ellenére is minden egyes alkalommal kereken 1 megabájtot töltött le. Az elmúlt napokban ez körülbelül 400 kilobájtra csökkent, de ez még mindig túl sok egy mobil oldaltól - a túl nagy adatforgalom mellett ez azért is gond lehet, mert rossz 3G vétel vagy a 3G hiánya esetén (például metróban) elég lassan töltődnek be az oldalak.

Összehasonlításképp: a színes-szagos, képekkel teletűzdelt mobil Engadget kevesebb mint 200 kilobájt, a minimalista mobil BBC viszont alig 6-10 KByte, a HWSW mobilos oldala 72 kilobájt körüli méretű. A mobil oldalak méretét és a betöltődés sebességét egyébként nem a szövegek mennyisége befolyásolja, a képek, illetve az oldal betöltődésekor lefutó JavaScriptek mérete és bonyolultsága számít inkább. A hirdetéskiszolgáló rendszerek befűzött scriptjei is erősen megnövelik a mobil oldalak méretét.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.