:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 3. 13:44

Erős fellendülést mutat a szerverek piaca

Alulról felfelé halad a szerverpiacon a kereslet fellendülése, de még nem érte el teljesen a felső kategóriát, ahogyan a gyártók sem álltak készen a harmadik negyedévre új nagy UNIX-rendszereikkel. Az x86 a tömegpiacnak köszönhetően robog, de a piac közepén egészségesen teljesítenek a riválisok is, derül ki az IDC számaiból.

Erőteljes a fellendülés

A harmadik negyedév során világszerte 11,8 milliárd dollár értékben adtak el szervereket a gyártók, ami 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál, jelentette az IDC, összhangban a Gartner korábban közzétett számaival. A húzóerőt a piac alsóbb szegmense képezte, a 25 ezer dollárnál olcsóbb, a piac túlnyomó részét kitevő gépek forgalma 23 százalékkal bővült, mivel ezen gépek dollárban kalkulált átlagos ára jelentősen emelkedett a tavalyihoz képest. Ez egyszerre utalhat arra, hogy a kisebb gépekre egyre nagyobb feladatok hárulnak, például a virtualizációval végzett szerverkonszolidáció sok processzormagot és rengeteg memóriát kíván, valamint arra is, hogy a tavaly még befagyott vállalati büdzsék kezdenek felengedni - a fejlesztéseket nem lehet éveken át elhalasztani.

Az IT-piac szempontjából javuló helyzetet jelzi az is, hogy a középkategóriás, 25 és 250 ezer dollár közötti értékű rendszerek iránt is élénkült a kereslet, és közel 20 százalékkal költöttek többet a cégek ilyen konfigurációkra. A fellendülés bizonyítéka, hogy az IDC szerint tíz éve nem volt példa ilyen erőteljes harmadik negyedéves növekedési mutatókra, de a szerverekbe épített és a hozzájuk kapcsolódó külső tárolórendszerek értékesítései is 19 százalékot ugrottak.

A nagy UNIX még szenved

A fellendülés azonban nem jelentkezik a piac összes szegmensében, egyelőre legalábbis. A felső kategóriás, tehát a negyedmillió dollárnál drágább szerverek piaca továbbra is zsugorodik, és 10 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. Ennek egyik legfőbb magyarázója, hogy a nagyobb UNIX-rendszerek telepítése sok helyen kevéssé vagy egyáltalán nem indult be, amiben a vezető gyártók is ludasak.

A HP csak augusztus óta szállítja új, blade formátumú Superdome 2 rendszerét, maximum 16 foglalatos kivitelben, a 32 és 64 foglalatos változatok szállításai pedig csak jövőre indulnak meg, így a nagyobb Superdome-ügyfelek egy része valószínűleg kivár. Az IBM szintén csak augusztusban jelentette be felső kategóriás Power System 795 UNIX-rendszerét, ami szintén várakozásokra késztetheti a nagy ügyfeleket. A UNIX a középkategóriában tudott növekedést felmutatni, ahogyan az ügyfelek kisebb, modern gépekre cserélték elavult nagyobb vasaikat, sokszor konszolidálva a feladatokat, valamint a fejlődő piacokon a vállalatok új telepítésekbe fogtak.

A UNIX csökkenésének egy másik tényezője, hogy a HP és az IBM által új rendszerei két-háromszoros ugrást hoznak az ár-teljesítmény mutató terén, vagyis egységnyi teljesítményt tipikusan fele-harmad listaáron kínálnak az ügyfélnek. A jelek szerint a HP és az IBM hiába szállított le az elmúlt hónapok során akár több száz felső kategóriás kiépítésű UNIX-rendszert, a kereslet stimulálása nem tudta ellensúlyozni a hatalmas fajlagos árcsökkenéseket, amit a kevés nagy üzletért folytatott versengés tovább erősít. Ehhez társul az is, hogy az Oracle kezei közt a Sun Microsystems Solaris-bázisa erősen sorvad, a még kitartó ügyfelek nagy része új rendszerek érkezésére vár, vagy a migrációt tervezi.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IDC elemzése szerint a jelenleg folyó negyedik negyedévben a fellendülés eléri a felső kategóriás UNIX-rendszerek szegmensét is, vagyis végre megállhat hosszú ideje tartó hanyatlásuk - ezt vetíti előre, hogy a HP októberben véget ért negyedévében már 10 százalékos bővülést ért el az Integrityk területén. Az IBM új mainframe generációjának eladásai bizonyítják, hogy a jelenlegi környezetben is hajlandóak a nagyvállalatok drága rendszerekre költeni: a zEnterprise megjelenését követően az IBM eladásai 15 százalékkal ugrottak itt meg, és a z/OS platform negyedéves forgalma az 1 milliárd dollárt.

A Linux várhatóan hamarosan nemcsak nagyobb jelenléttel bír majd a szerverek világában a UNIX-nál, hanem a Linuxszal telepített szerverekre is többet költenek majd a vállalatok. A Linux a leggyorsabban növekvő operációs rendszernek bizonyult, a 2,1 milliárd dollár közel 33 százalékkal haladja meg a tavalyit. Ez az ütem felülmúlja a Windows-szerverek értékének 26 százalékos bővülési ütemét is, ugyanakkor a Microsoft platformja továbbra is toronymagasan vezeti a piacot, részesedése a szerverek értéke alapján 48 százalék.

A HP az élen

A piaci dinamika alapján nem csoda, hogy a korábban fej-fej melletti versengésben a HP-nak most sikerült jelentősen megelőznie az IBM-t a szerverpiaci bevételek terén. A ProLiantek sikerére alapozva a HP a globális forgalom harmadát szerezte meg, miután 22 százalékos növekedést tudott elérni, miközben az IBM csak 9 százalékot tudott kicsikarni, mert x86-os System x portfóliója jóval kisebb súllyal bír, és a Power Systems forgalma csökkenőben volt a UNIX kapcsán részletezett okok miatt, amit a növekvő mainframe-eladások sem tudtak ellensúlyozni. Jól szerepelt a Dell is a távoli harmadik helyen, az Oracle és a Fujitsu azonban nem tudták felvenni a lépést. A piac tovább koncentrálódott az első három szereplő kezében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.