Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 1. 08:49

Magyarországon is lenyomta az iPhone-t az Android

A világpiacon megduplázódott a harmadik negyedévben az okostelefonok forgalma, Magyarországon ennél jóval nagyobb ütemben nőttek az eladások - tudta meg az IDC elemzőcégtől a HWSW.

Majdnem háromszorosára nőtt a piac

2010 harmadik negyedévében közel háromszor annyi okostelefon fogyott itthon mint egy évvel korábban, az eladások elérték a 122 ezer darabot, miközben a teljes mobiltelefon-piac 8 százalékkal bővült. A forgalmat látványosan felpörgette néhány régóta várt új mobil, például az iPhone 4 megjelenése, illetve hogy a mobilszolgáltatók egyre inkább koncentrálnak az okostelefonokra és vonzó akciókkal, promóciókkal próbálják meg becsalogatni a vevőket az üzletekbe.

2010 első féléve még a válságból való felocsúdás időszaka volt, illetve az árfolyamok is kedvezőtlenül alakultak a magyar vásárlók szempontjából nézve, ezért viszonylag gyengén alakultak az eladások még a második negyedévben is, a harmadik negyedévben azonban látványosan magára talált a piac. Az IDC szerint idén mintegy 380-400 ezer okostelefon kerül piacra hazánkban. Jövőre az okostelefon-eladások akár meg is duplázódhatnak vagyis nem kizárt akár 800 ezer készülék értékesítése sem éves szinten.

Az egyik legnépszerűbb okostelefon itthon a Nokia 5230

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Fauszt Gábor az IDC hardverpiaci elemzője szerint Magyarországon is a világpiacihoz hasonlóan alakul az okostelefon-gyártók versenye és a piaci részesedésük is. Az IDC adatai alapján a harmadik negyedévben a Nokia vezette a világpiacot 32,7 százalékos részesedéssel, az Apple volt a második 17 százalékkal, a bronzérmet a RIM szerezte meg 15 százalékkal, a Samsung pedig 8 százalékkal a negyedik helyen állt. Magyarországon azonban a RIM nem volt a dobogósok között, árulta el sokat sejtetően Fauszt.

A kínai gyártók, a ZTE és a Huawei saját márkás telefonjaik révén le fogják szorítani az árakat a középkategóriában és komoly versenyre fogják kényszeríteni a nagy nevű gyártókat, köztük a Nokiát, a Samsungot, a Sony Ericssont és az LG-t, véli az IDC elemzője. Itthon az 50-75 ezer forintba kerülő készülékek a legnépszerűbbek, itt megy a legnagyobb harc a vásárlókért. Ebben a szegmensben olyan modellek versenyeznek mint a Sony Ericsson Xperia X10 Mini, az LG Optimus, a Samsung Galaxy 3, illetve több népszerű Nokia-modell, és Ide csapódnak be a kínai gyártók termékei is.

Gyorsan jön fel az Android

A szoftverplatformok csatája is hasonlóan alakul Magyarországon mint világszinten: a Nokia révén még vezet a Symbian, de folyamatosan szorul vissza, és már itthon is az Android volt a második legnépszerűbb okostelefonos operációs rendszer, az Apple iOS pedig már csak a harmadik az új eladásokat tekintve. Mivel a készülékek életciklusa viszonylag rövid, átlagosan 2 év, ezért viszonylag gyors a piaci mozgás, a szereplők hamar helyet cserélhetnek, mondta el Fauszt Gábor.

Ami a teljes felhasználói bázist illeti, a HWSW becslései szerint mintegy 1,3 millió okostelefon lehet használatban Magyarországon, amelyek túlnyomó többsége, 800-900 ezer symbianos. Becsléseink szerint 100-200 ezer darab között lehet a hazai előfizetőknél levő iPhone-ok száma, már 100 ezer felett jár és minden másnál gyorsabban növekedik az androidos modellek mennyisége, és majdnem ugyanennyi windowsos telefon lehet még a felhasználóknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról