Szerző: Bizó Dániel

2010. november 18. 13:12

A flash chipekre fókuszál a Toshiba

A jövőben lényegében kizárólag magas minőségű NAND flash chipekre fókuszálja chipgyártó tevékenységét a Toshiba, és több üzemet is bezár. A japán vállalat azt követően döntött így, hogy félvezetőgyártó részlege huzamosabb ideje nyereségességi gondokkal küzd, a jen megerősödésével pedig nem látnak esélyt a kitörésre.

A 200 milliméter túl kevés

A Toshiba félvezető divíziójának vezetője, Kobajasi Kijosi tegnap közölte, hogy a vállalat bezárja Jokkaicsiben található chipgyárát, és megkezdi kivonulását az olcsó memóriachipek piacáról, amilyeneket ok memóriakártyában vagy USB-kulcson használnak. A Japán középső részén található helyszínen a Toshiba több nagy kapacitású gyárral rendelkezik, így a közel ezer alkalmazottat, akiknek megszűnt a korábbi munkája, át tudja helyezni.

A Fab 2 üzemet a Toshiba még a Sandiskkel közös memóriatermelő szövetség részeként hozta létre. A létesítményben havonta több tízezer 200 milliméteres szilíciumszeletet munkáltak meg NAND flash chipek előállítása érdekében. A folyamatos modernizáció ellenére hatékonyságban már nem tudta felvenni a versenyt az új 300 milliméteres gyárakkal, elsősorban a szeletek kisebb mérete miatt, de kétségtelenül az évtizedes épület üzemeltetése is kevésbé hatékony, mint a modern létesítményeké. A memóriapiacon dúló erőteljes árverseny, valamint a jen megerősödésének együttes hatására a jokkaicsi Fab 2 működtetése nem bizonyult rentábilisnek. Az elmúlt három év rendkívül megviselte a memóriagyártókat, a Toshiba üzletága 2008-ban az árak összeomlását követően több mint 3 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel, és 2009-ben is csak nagyjából a nullszaldóig tudta visszaküzdeni magát.

Minden a csúcs NAND-ról szól

Mindez közel sem jelenti azt, hogy a Toshiba kivonulna a NAND chipek piacáról, amelyeket maga talált fel. A vállalat éles versenyben van a Samsung Electronicsszal a piaci elsőségért, és a NAND iránti kereslet gyors ütemű növekedése, amelyet az okostelefonok és SSD-k fűtenek elsősorban, hatalmas és stabil piacot biztosít a beruházások megtérülésére. A folyamatos modernizáció és miniatürizáció elengedhetetlen ezen a területen ahhoz, hogy nyereséges tudjon maradni a gyártás, ugyanis csak így lehet elég gyorsan lejjebb szorítani a bitköltségeket. A DRAMeXchange legfrissebb becslése szerint a harmadik negyedév során a Toshiba 1,8 milliárd dollár értékben adott el NAND chipeket, alig maradva le a Samsung 2 milliárdos mutatójától. Kobajasi egy Bloombergnek adott interjújában úgy fogalmazott, folyamatos kötélhúzás folyik a vevőkkel, akik  alacsonyabb árakat várnak el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jokkaicsi helyszínen található a korszerűbb Fab 3 és 4 is, ezekben a Toshiba 32 nanométeres csíkszélességgel folytat tömegtermelést, és további bővítéssel már megkezdte a 24 nanométeres eljárás kereskedelmi felfuttatását. Ezzel a gyártástechnológiával biztosít további kapacitásokat a szintén a jokkaicsi helyszínen épülő Fab 5 is. A beruházás pontos nagyságát nem közölte a Toshiba, de a következő két év során valószínűleg meghaladja a 4 milliárd dollárt is. Az ultramodern, LED beltéri világítást és a legújabb berendezéseket alkalmazó gyár elsődleges fókusza a maximális hatékonyság elérése, és mintegy 10 százalékkal kevesebb energiát fog felvenni, mint a hasonló méretű és kapacitású Fab 4.

A NAND mellett azonban kétséges más termékvonalak jövője. Kobajasi közölte, ezt követően a Toshiba megkezdi az úgynevezett magas integráltságú logikai chipek termelésének kiszervezését is, vagyis az alkalmazásspecifikus áramkörök, a vezérlők és a processzorok gyártásából is kivonul a vállalat. A Toshiba többek közt a Sony PlayStation 3 konzoljában található Cell chipek termelésében is részt vesz, az IBM mellett, amelyet a Sonyval közös vegyesvállalatban folytat, ennek sorsa egyelőre nem világos, ahogyan az sem, hogy a Nagaszaki és Fukuoka mellett található helyszíneken lévő gyáraknak mi lesz a jövője, kik vennék át azokat. A Toshiba ezen a téren a következő pénzügyi évben tesz határozottabb lépéseket, amely 2011 márciusával kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról