Szerző: Bizó Dániel

2010. november 18. 13:12

A flash chipekre fókuszál a Toshiba

A jövőben lényegében kizárólag magas minőségű NAND flash chipekre fókuszálja chipgyártó tevékenységét a Toshiba, és több üzemet is bezár. A japán vállalat azt követően döntött így, hogy félvezetőgyártó részlege huzamosabb ideje nyereségességi gondokkal küzd, a jen megerősödésével pedig nem látnak esélyt a kitörésre.

A 200 milliméter túl kevés

A Toshiba félvezető divíziójának vezetője, Kobajasi Kijosi tegnap közölte, hogy a vállalat bezárja Jokkaicsiben található chipgyárát, és megkezdi kivonulását az olcsó memóriachipek piacáról, amilyeneket ok memóriakártyában vagy USB-kulcson használnak. A Japán középső részén található helyszínen a Toshiba több nagy kapacitású gyárral rendelkezik, így a közel ezer alkalmazottat, akiknek megszűnt a korábbi munkája, át tudja helyezni.

A Fab 2 üzemet a Toshiba még a Sandiskkel közös memóriatermelő szövetség részeként hozta létre. A létesítményben havonta több tízezer 200 milliméteres szilíciumszeletet munkáltak meg NAND flash chipek előállítása érdekében. A folyamatos modernizáció ellenére hatékonyságban már nem tudta felvenni a versenyt az új 300 milliméteres gyárakkal, elsősorban a szeletek kisebb mérete miatt, de kétségtelenül az évtizedes épület üzemeltetése is kevésbé hatékony, mint a modern létesítményeké. A memóriapiacon dúló erőteljes árverseny, valamint a jen megerősödésének együttes hatására a jokkaicsi Fab 2 működtetése nem bizonyult rentábilisnek. Az elmúlt három év rendkívül megviselte a memóriagyártókat, a Toshiba üzletága 2008-ban az árak összeomlását követően több mint 3 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel, és 2009-ben is csak nagyjából a nullszaldóig tudta visszaküzdeni magát.

Minden a csúcs NAND-ról szól

Mindez közel sem jelenti azt, hogy a Toshiba kivonulna a NAND chipek piacáról, amelyeket maga talált fel. A vállalat éles versenyben van a Samsung Electronicsszal a piaci elsőségért, és a NAND iránti kereslet gyors ütemű növekedése, amelyet az okostelefonok és SSD-k fűtenek elsősorban, hatalmas és stabil piacot biztosít a beruházások megtérülésére. A folyamatos modernizáció és miniatürizáció elengedhetetlen ezen a területen ahhoz, hogy nyereséges tudjon maradni a gyártás, ugyanis csak így lehet elég gyorsan lejjebb szorítani a bitköltségeket. A DRAMeXchange legfrissebb becslése szerint a harmadik negyedév során a Toshiba 1,8 milliárd dollár értékben adott el NAND chipeket, alig maradva le a Samsung 2 milliárdos mutatójától. Kobajasi egy Bloombergnek adott interjújában úgy fogalmazott, folyamatos kötélhúzás folyik a vevőkkel, akik  alacsonyabb árakat várnak el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jokkaicsi helyszínen található a korszerűbb Fab 3 és 4 is, ezekben a Toshiba 32 nanométeres csíkszélességgel folytat tömegtermelést, és további bővítéssel már megkezdte a 24 nanométeres eljárás kereskedelmi felfuttatását. Ezzel a gyártástechnológiával biztosít további kapacitásokat a szintén a jokkaicsi helyszínen épülő Fab 5 is. A beruházás pontos nagyságát nem közölte a Toshiba, de a következő két év során valószínűleg meghaladja a 4 milliárd dollárt is. Az ultramodern, LED beltéri világítást és a legújabb berendezéseket alkalmazó gyár elsődleges fókusza a maximális hatékonyság elérése, és mintegy 10 százalékkal kevesebb energiát fog felvenni, mint a hasonló méretű és kapacitású Fab 4.

A NAND mellett azonban kétséges más termékvonalak jövője. Kobajasi közölte, ezt követően a Toshiba megkezdi az úgynevezett magas integráltságú logikai chipek termelésének kiszervezését is, vagyis az alkalmazásspecifikus áramkörök, a vezérlők és a processzorok gyártásából is kivonul a vállalat. A Toshiba többek közt a Sony PlayStation 3 konzoljában található Cell chipek termelésében is részt vesz, az IBM mellett, amelyet a Sonyval közös vegyesvállalatban folytat, ennek sorsa egyelőre nem világos, ahogyan az sem, hogy a Nagaszaki és Fukuoka mellett található helyszíneken lévő gyáraknak mi lesz a jövője, kik vennék át azokat. A Toshiba ezen a téren a következő pénzügyi évben tesz határozottabb lépéseket, amely 2011 márciusával kezdődik.

a címlapról