Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 09. 11:43:00

Majdnem kész a Microsoft új vállalati vírusirtója

A Berlinben zajló TechEd konferencián a Microsoft bejelentette, elkészült a Forefront Endpoint Proection 2010 vállalati vírusirtó kiadásra jelölt változata, amelyet bárki letölthet, kipróbálhat. A végleges verzió még az év vége előtt megjelenhet.

A korábbi Forefront Client Securityt leváltó Forefront Endpoint Protection (FEP) 2010 legfontosabb újdonsága a Microsoft szerint, hogy System Center Configuration Manager 2007-ből távolról felügyelhető, így a rendszergazdák ugyanarról a felületről kezelhetik a patcheket és követhetik figyelemmel valós időben a gépek biztonsági állapotát. A távmenedzsment-motor SCCM 2007-re átállítása okozta egyébként a Forefront Endpoint Protection 2010 késését is, a tervek szerint már az év első felében meg kellett volna jelennie.

A System Center Operations Managerhez elérhető Security Management Pack nem csak a valós idejű távoli menedzsment-képességet biztosítja, hanem riportolási feladatokat is ellát. Amennyiben az Operations Manager Reporting Services telepítve van, a FEP 2010 Security Reporting MP segítségével Excelben készíthetők tetszőleges kimutatások.

A távol felügyelet terén fontos újdonság, hogy a FEP 2010 már csoportházirendből is kezelhető, ami azokon a gépeken lehet hasznos, amelyek nem tartalmaznak Configuration Manager klienst. A Microsoft a FEP 2010 több mint 100 különféle beállítását tette elérhetővé csoportházirendből. A Group Policy Tool segédprogram csoportházirend-szabályokká alakítja a FEP 2010 szabályokat, segítségével a rendszergazdák a FEP 2010 konzolján beállított szabályokat XML-fájlba exportálhatják, ezt csoportházirend-objektummá alakíthatják és a többi gépre csoportházirend segítségével alkalmazhatják.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Forefront Endpoint Protection windowsos asztali gépeket és szervereket véd. Utóbbiak esetében nagy segítség lehet, hogy számos előre definiált szabályrendszert tartalmaz a szoftver, amelyekkel a különféle szerverfeladatokhoz lehet igazítani a viselkedését úgy, hogy a biztonsági kockázatok minimalizálása mellett a szerver teljesítménye se szenvedjen csorbát. Egy SQL Servert például látványosan lelassíthat, ha a FEP minden tranzakciót átvizsgál. A vállalat emellett kiemelte a termék viselkedésalapú kártevővédelmét, a jobb integrációt a Windows tűzfalával és a korábbinál egyszerűbb telepítési folyamatot is.

A Forefront Endpoint Protection 2010 Release Candidate letölthető a Microsoft weboldaláról, ugyanitt elérhető a Security Management Pack és a Group Policy Tool is. A szoftver futtatásához Windows XP, Windows Server 2003 vagy ennél újabb Windows operációs rendszer szükséges.

a címlapról