Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 20. 08:38

Online frissülő közlekedési infók az iPhone-on futó iGO-ban

Megjelent a Nav N Go iGo My Way szoftver iPhone-ra készített változatának legújabb változata, ami immár felveszi a versenyt a Tom Tom Live megoldásával, s a térképadatokat, kiegészítő információkat és a forgalmi jelentéseket valós időben, a mobil adatkapcsolatán keresztül szerzi be.

Egyelőre csak az iGo My Way Magyarország és Románia verziója jelent meg az új online kiegészítéssel, ezekben az Online Traffic szolgáltatás már teljes értékűen működik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az útlezárások, forgalmi változások, balesetek és egyéb incidensek automatikusan bekerülnek az útvonaltervezésbe, s nem kell a gyengén muzsikáló TMC-rendszerre, sem a negyedévente megjelenő, de már akkor elavult térképadatokra támaszkodni. Elméletben, ha egy futóverseny miatt lezárják a pesti alsó rakpartot, vagy egy felvonulás miatt az Andrássy utat, akkor az iGO nem tervez erre. Ugyanígy számol a szoftver a sűrűbb forgalommal, dugókkal, balesetekkel is.

Tom Tom nincs, iGO van

Arról nincs pontos információnk, hogy a Nav N Go milyen forrásokat használ fel az Online Traffic szolgáltatáshoz, de a konkurens Tom Tom például a Vodafone hálózatába csatlakozott SIM-kártyák mozgásából számolja ki adott útszakaszokon az elérhető haladási sebességet. Magyarországon a Tom Tom megoldása eredetileg már idén nyáron debütált volna, majd ezt elhalasztották szeptemberre, akkor pedig a HWSW úgy értesült, hogy teljesen lefújták a valós idejű projekt bevezetését. Valószínűleg a szolgáltatóval való együttműködés feneklett meg, vagy üzletileg nem volt kompromisszum.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez a Nav N Go esélyeit egyértelműen növeli, ugyanis ő lesz az egyetlen szereplő, aki hazánkban ezt a funkciót nyújtja. Az Online Traffic szolgáltatás természetesen a Nav N Go gondozásában is előfizetéses formában működik, az eléréséhez a szoftveren belül található "Bolt" menüpontban kell végigmenni a vásárlási folyamaton. Az előfizetés érvényessége egy év. A használatához semmi másra nincs szükség, mint egy iOS 4.x operációs rendszert használó iPhone-ra, illetve az App Store elérésre. Az új iGO verzió pedig szerencsére már támogatja a multitasking funkciót is a 4-es iOS-en, így navigálás közben nem okoz galibát egy bejövő telefonhívás. Sőt, működik akár úgy is, hogy a navigáció a háttérben fut, s csak a hangutasításokat hallgatjuk, közben pedig a mobil főképernyője vagy más alkalmazás is futhat.

A térkép ingyen van, a friss információ fizetős

A magyar és román verziókhoz egyébként ingyenes térképfrissítés is jár, a többi adatbázisért és frissítéséret viszont a szokásos módon fizetnie kell a felhasználóknak. Az új verzió egyébként egy részletes traffipax-adatbázist is tartalmaz a telepített kamerák helyzetével, melyekre hangjelzéssel figyelmeztet a szoftver.

Az iPhone mellett az iGO Windows Mobile platformon érhető el, illetve készült Android változat is, de ez nem kerül kereskedelmi forgalomba különálló termékként, ugyanis a Nav N Go úgy ítélte meg, hogy túl sok hibafaktort rejt magában a platform töredezettsége, a túl sok verzió, a túl sokféle kijelzőméret és a különböző kezelőfelületek. Az Android-használók iGO szoftverhez így csak akkor juthatnak, ha a készülékükhöz ez gyárilag jár, mint a Samsung Galaxy Spica esetében. Elméletileg további gyártók is bármikor megkereshetik a Nav N Go-t, s együttműködhetnek, s akkor csomagoltan érkezhet újabb modellekhez is iGO, de a hazánkban elérhető modellek közül erre egyelőre nem láttunk példákat. A HTC esetében például biztosan nem is fogunk, ugyanis a tajvani cég saját navigációs szolgáltatást kínál új vásárlóinak ingyenesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról