Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 7. 13:06

330 megabites mobilnetet demózott a Samsung

A Samsung a Tokióban a héten zajló CEATEC rendezvényen 330 Mbps sebességű WiMAX 2 kapcsolatot demózott, a kereskedelmi szolgáltatásra alkalmas bázisállomásokat 2011-re ígéri a cég.

A 3G és HSPA árnyékában egyre kisebb figyelmet kap a WiMAX, de a CEATEC elektronikai vásáron a Samsung bemutatta, a technológiában bőven vannak még tartalékok. A vállalat 330 Mbps sebességű vezeték nélküli hálózaton átvitt több mint egy tucat HD videó sugárzásával demózta, mire lesz képes a WiMAX 2. A Samsung 2011 végére ígéri a kereskedelmi szolgáltatásra alkalmas WiMAX 2 berendezéseinek elérhetőségét. A koreai cég jelenlegi mobil WiMAX bázisállomásai frissíthetők lesznek WiMAX 2-re, ehhez új kártyákra és szoftverre van szükség.


A dél-koreai elektronikai gyártó a japán UQ Communications szolgáltatóval karöltve hajtotta végre a technológiai demonstrációt - a UQ jelenleg is szolgáltat WiMAX technológiával vezeték nélküli szélessávú elérést, a cég tulajdonosai között található a KDDI mobilszolgáltató és az Intel is. Az Intel a WiMAX egyik fő támogatójaként világszerte hatalmas pénzeket fektet többek között szolgáltatókba, hogy elindulhassanak a kereskedelmi szolgáltatások. Noha az Egyesült Államok mellett más országokban is létezik már kereskedelmi WiMAX szolgáltatás, a technológia jövője kérdéses a mobilszolgáltatók által preferált 3G/HSPA/LTE mellett, Európában legalábbis mindenképp.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A mobil WiMAX, másképp 802.16e szabvány jelenleg elterjedt változata legfeljebb 40 Mbps sávszélességre képes, ez közel kilencszeresére emelkedik a WiMAX 2-vel (802.16m), amelynek végleges szabványát heteken belül elfogadhatja az IEEE. Örömhír a szolgáltatóknak és a készülékgyártóknak, no meg a felhasználóknak is, hogy a WiMAX 2 visszamenőlegesen kompatibilis a WiMAX-szal, ami azt jelenti, hogy a hálózatok zökkenőmentesen frissíthetők és a meglevő WiMAX terminálokat sem kell lecserélni, azok továbbra is használhatók maradnak, persze a nagyobb sávszélességből nem részesülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról