:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 17. 15:45

Itt a végleges Windows Phone 7 fejlesztői kit

Elkészültek és végleges verzióba értek a Windows Phone fejlesztői eszközök, mostantól tényleg bárki letöltheti azokat, s nekivághat a Microsoft klasszikus okostelefon platformján az alkalmazás gyártásnak.

A nagyobb szolgáltatók és fejlesztők már egy ideje heggeszthetik alkalmazásaikat a Windows Phone plaftorm alá, így a Twitter, Netflix, Flixter, Travelocity és egyéb főként az USA-ban népszerű alkalmazás már rendelkezésre áll a Windows Phone tulajdonosok számára, a régen várt szoftverparádé viszont még várat magára. A Microsoft a már beszőtt nagy nevekkel még nincs kisegítve, hiszen ahhoz, hogy az Apple App Store-ral vagy az Android Markettel felvegye a versenyt kínálata, nagyon sok fejlesztőt kell meggyőzni és munkára sarkallni. Ráadásul a Nokia Symbian 3 megjelenésével még eggyel nőtt a konkurens alkalmazásplatformok száma.

Keresztbe tesz?

Ehhez képest a Microsoft nem könnyíti meg a fejlesztők dolgát, hisz akik a korábbi béta SDK-val készítettek programokat, azok most kénytelenek áthámozni termékeiket a végleges verzión is. "Bármely alkalmazás, ami a fejlesztői eszközök korábbi verzióival készült, meg fog bukni a Marketplace tanúsítási folyamatán" - mondta Brandon Watson, a Microsoft Windows Phone fejlesztői kapcsolatokért felelős igazgatója. Erről a folyamatról egyébként érdemes tudni, hogy a Microsoft vállalta, hogy a beadástól számított ötödik napon minden esetben ki fog derülni, hogy azt adott program átjutott-e a rostán. Bár nyilván nincs olyan tülekedés a hitelesítés körül, mint például az App Store környékén.

Ez a húzás a programok minőségére bizonyára jó hatással lesz, de azok mennyiségére nem feltétlenül. Tavaly ilyenkor, amikor a Marketplace megnyílt, és a Windows Mobile 6.5 elrajtolt, a Microsoft 600 alkalmazást várt. Ezt a tervet akkor nem sikerült elérni, így jóval kevesebb programmal kellett beérnie a Windows Mobile felhasználóknak. Aligha lehet véletlen, hogy a hamarosan megjelenő Windows Phone 7 esetében már nem is kommunikáltak ilyen számokat..

Pénzt lehet vele keresni

A hangsúlyt az új és a régi Windows Phone esetében is inkább arra helyezték, hogy ezekben az ökoszisztémákban a fejlesztők kereshetnek pénzt, és megéri ide fejleszteni, hisz ez (nem tudjuk miért) nem olyan lutri, mint az Apple vagy az Android piac. A profit ígérete egyben azt is jelenti, hogy a Microsoft is belátta, hogy ha sok és jó alkalmazást akar, akkor a fejlesztőket kell meggyőznie, s felkelteni az érdeklődésüket a platform iránt.

Ez az új WP7 esetében talán sikerülhet is, legalábbis maga az infrastruktúra adott. Az SDK letöltésével hozzájut a fejlesztő a Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, a Windows Phone emulator, az Expression Blend 4 for Windows Phone és az XNA Game Studio 4.0 programokhoz is. Igaz egyelőre csak angol nyelven érhetőek el, de heteken belül jöhet a francia, olasz, német és a spanyol verzió is. Emellett az SDK olyan kontrollerekhez is hozzáférést enged, mint a Pivot (masszív mennyiségű adatok szűrésére szolgáló eszköz), vagy a Panorama (a WP7-ben használatos több képernyő széles interfész), illetve hozzáférhető a Bing Maps és egy mobil hirdetési felület is.

Ennek ellenére nehéz dolga lesz a Windows Phone 7-nek ugyanis a legtöbb amerikai szolgáltató bejelentette, hogy 2010-ben már biztosan nem dob piacra WP7-es készülékeket, sőt a CDMA-s modellek el sem készülnek már idén. Mivel kizárólag GSM verziók jelennek majd meg, két amerikai szolgáltatónál eleinte technikai okokból eleve nem lehet majd kapni a telefonokat. Ez viszont a fejlesztők kedvét képes lesz elvenni egy időre, akkor is, ha az SDK támogatása rendben lenne. A platform hivatalos bemutatása egyébként jövő hónapban lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.