Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 14. 15:31

Biztonsági céget vásárol a HP

Másfélmilliárd dollárt fizet a HP egy szoftveres biztonságtechnikai cégért. Az ArcSight részvényesei 25 százalékos prémiumot kaszálnak az ügylettel, amellyel a HP erős biztonsági monitorozó megoldásokhoz jut.

A felvásárlásra azután került sor, hogy az ArcSight elkezdte árusítani magát az iparban, és a HP tette a legjobb ajánlatot. Az IT-óriás szerint a cég ezzel olyan valósidejű biztonsági monitorozó megoldáshoz jut, amelyek élen járnak a piacon megtalálható termékek között. Az ArcSight egy viszonylag fiatal cég, 2000-ben alakult, és két évvel később tőzsdére vonult. Legutóbbi negyedévében közel 50 millió dolláros nyereséget mutatott fel, a HP-t ugyanakkor kétségtelenül nem pénzügyi befektetésként érdekelte a cég, sokkal inkább kidolgozott technikái, amelyet hatalmas ügyfélbázisán értékesíthet.

Az ArcSight megoldásai lényegében a behatolások felismerését és kivédését célozzák, a IDS/IPS klasszikus megközelítését bővebb környezetben és rétegekben értelmezve. A vállalat IndentityView terméke például a felhasználók aktivitására ügyel, magatartásukat értékeli és elemezi a beállított politikáknak megfelelően, kiegészítve más szállítók azonosságkezelő megoldásait. Az egyértelmű kemény szabályok megszegése mellett, mint amilyen bármiféle jogosulatlan dokumentum vagy eszközhozzáférés, képes mintázatok alapján "puha" szabályok alapján kockázatokra figyelmeztetni egyes felhasználókkal kapcsolatban. A nagyobb vállalatoknál valószínűleg nem lesz nehéz meggyőzni az ügyfeleket, hogy a határvédelem mellett a belső veszélyforrásokkal is kalkulálniuk kell.

Az ArcSight termékei kiterjedten naplózzák a hálózati forgalmat, a felhasználók és gépeik aktivitását, ezen túlmenően a szoftverek által generál naplókat is képesek összesíteni, kereshetővé tenni, és automatizáltan elemezni. A HP számára ezek képességek komplementerek, és jól kiegészítik a cég infrastrukturális megközelítését, amelyben a vezérfonál az IT menedzselése, automatizációja, és a működés átláthatóvá tétele. Az EDS felvásárlásával hatalmassá duzzadt technológiai szolgáltató üzletág ráadásul éhezik az olyan termékekre, amelyekhez komplex szolgáltatásokat tud csatolni tanácsadás, bevezetés és üzemeltetés formájában - az ArcSight tökéletesen alkalmas erre.

A HP szokatlanul nagy étvágyat mutat az elmúlt hónapok során, és a jelek szerint nem vette el az étvágyát az sem, hogy botrányok közepette elvesztette a céget gatyába rázó Mark Hurd elnök-vezérigazgatót, aki időközben az Oracle kötelékéhez csatlakozott, a jó barát Larry Ellison beosztottjaként. A HP egy hónappal ezelőtt vásárolta fel a fejlesztés alatt álló alkalmazások kódjának biztonsági auditját végző Fortifyt, de ezen kívül felvásárolta az alkalmazások és adatbázisok üzemeltetésének magas fokú automatizációval foglalkozó Strataviát, a virtualizált tárolókat fejlesztő 3PAR- is. Az ArcSight a HP idei ötödik cége, a nagyobb felvásárlások közé tartozik a 3Com és a Palm is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról