Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 1. 15:58

Az IBM is támogatja az AMD új szerverplatformját

Az IBM is belépett a legújabb Opteronokat támogató élvonalbeli gyártók sorába, harmadikként a HP-t és a Dellt követően. Igaz, a kékek csak egyetlen modellel, egy négyfoglalatos teherhordóval jelentkeztek.

Az IBM a VMware VMWorld rendezvényére időzítette a System x3755 M3 modell bejelentését, amely négy darab AMD Opteron 6000-es sorozatú processzort tud fogadni, amelyek a Magny-Cours kódnevet viselik. Ez azt jelenti, hogy a gépbe összesen 48 darab 2,3 gigahertzes processzormag sűríthető, a 32 DDR3 DIMM foglalatban pedig összesen 256 GB memóriakapacitás építhető ki az IBM által támogatott 8 gigabájtos modulokkal.

Az M3 az IBM x86-os, nem skálázódó szervereinek kurrens generációját jelöli, amely mind az Intel, mind az AMD oldaláról a legfrissebb processzorokat alkalmazza. Az x3755 M3 kompaktabb, mint elődje, az x3755, mivel 4U helyett immár mindössze 2U helyet foglal, miközben kétszer annyi processzormagot és kétszeres memóriát képes kínálni. A kisebb méret ellenére ráadásul nem 4, hanem akár 8 darab 3,5 hüvelykes diszket is képes fogadni, SATA diszkek esetén 16 TB nyers kapacitással. A bővítőhelyek száma csökkent, a korábban meglévő 2 PCI-X, és 1 HTx eltűnt, megmaradt a 4 PCI Express sín, cserébe 4 Gigabit Ethernet portot kapunk, ami duplája az elődének.

Az IBM finoman szólva is visszafogottan állt be az AMD új, Maranello kódnéven ismert szerverplatformja mögé, öt hónappal azt követően, hogy az AMD hivatalosan is elérhetővé tette azt. A nagy riválisok közül a HP hat, a Dell pedig kettő szervermodellel képviselteti magát a platformon. Az IBM úgy fogalmaz, hogy figyeli majd, mekkora igény mutatkozik a gépre, és annak fényében dönt arról, más modelleket is piacra visz-e, és megjelenik a kereslet nagy részét megcélozni képes kétfoglalatos gépekkel. Az Oracle és a Fujitsu deklaráltan kizárólag a Xeon gépekre összpontosítanak, viszont az Opteron új támogatói közé tartozik az SGI is, mivel HPC területen kiemelt fontosságú a jó ár-teljesítmény, és ez a 12 magos Opteronok erőssége.

Az IBM kétségtelenül olyan területeket céloz meg az x3755 M3-mal, amelyek kifejezetten árérzékenyek, és preferálják a magas fizikai sűrűséget, amelyek közé a bejelentés helyszínét tekintve kétségtelenül beletartoznak a virtualizációs és konszolidációs projektek is. A nettó árak 5 ezer dollárról indulnak két nyolcmagos Opteronnal, 8 GB memóriával és diszk nélkül, egy 48 magra konfigurált, 64 GB memóriával és 3 SAS diszkkel felszerelt, redundáns tápellátással rendelkező változat ára is 20 ezer dollár körül alakul - egy hasonlóan felkonfigurált System x3850 X5 ára a 30 ezer dollárt nyaldossa, igaz, magasabb teljesítmény- és RAS-szintet képvisel. A támogatott operációs rendszerek közt a szokásosak találhatók, Windows Server, RHEL, SLES, VMware ESX.

Az IBM nem tett ugyan közzé teljesítménnyel kapcsolatos számokat, más gyártók mérései mérvadóak, mivel ezekben a négyfoglalatos AMD gépekben a firmware-en kívül nincs semmi szervergyártó specifikus, amely jelentős kihatással volna a sebességre - a processzorok natívan, addicionális chipsettámogatás vagy crossbar nélkül kapcsolódnak össze, és saját maguk kezelik a memóriát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról