Szerzők: Bodnár Ádám, Bizó Dániel

2010. augusztus 19. 15:58

Az Intel megveszi a McAfee-t

Az Intel ezekben a percekben közölte, hogy felvásárolja a McAfee biztonsági szoftvercéget. A tranzakció értéke 7,68 milliárd dollár, ami mintegy 60 százalékos stratégiai prémiumot jelent a McAfee papírjainak tegnapi záróárfolyama felett. A meglepő lépést az Intel a biztonság fontosságával és a hardver és a szoftver együttműködésének szükségességével indokolta.

A McAfee papírjai 58 százalékkal ugrottak meg, vagyis a befektetők biztosak benne, hogy a tranzakció sikeresen végbe fog menni, miközben az Intel 2,5 százalékot gyengült. Az Intel-McAfee összeolvadást mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, a sor most a McAfee részvényesein van, az ő bólintásuk után megtörténhet a felvásárlás. Az akvizíció lezárása után a McAfee az Intel kizárólagos tulajdonában levő leányvállalataként működik tovább, a szoftverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág vezetője, Renée James fennhatósága alatt.

A pénzügyi és informatikai híroldalak gyakorlatilag érdemi kommentár nélkül hozták le az értesülést, ami arra is utal, hogy elsőre semmiképpen nem világos, miért fizet ki közel 8 milliárd dollár készpénzt a világ legnagyobb chipgyártója egy biztonsági szoftverekkel foglalkozó cégért. Az Intel hivatalosan azzal indokolja a lépést, hogy a biztonságot fel kell emelni az energiahatékonyság és hálózati képességek mellé egy fontossági szintre, mivel az alapvető elemévé vált a számítástechnikának. A vállalat szerint a hardvernek és a szoftvernek a jövőben szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy a felhasználók biztonsága szavatolható legyen, ennél jobban azonban nem részletezte az elképzeléseket.

Renée James alelnök úgy fogalmazott az Intel által kiadott közleményében, hogy a hardveresen támogatott biztonsági megoldások áttörést fognak jelenteni az egyre kifinomultabb fenyegetésekkel szembeni küzdelem terén. Az Intel a közleményben külön kihangsúlyozta a vezeték nélküli mobilitás területének, vagyis az internetre rádiós hálózatokon csatlakozó notebookokat és mobilkészülékek védelmét. A McAfee az Intel eddigi történetének legnagyobb akvizíciója. Ezzel a felvásárlással az Intel gyakorlatilag szoftvercéggé is vált.

Erre bezzeg van pénz

Az 1987-ben alapított McAfee a Symantec mögött a második legnagyobb, kizárólag informatikai biztonságra koncentráló vállalat, bevételeit elsősorban vállalati termékekből szerzi. A 6100 alkalmazottat foglalkoztató cég a legutóbbi pénzügyi évében 1,9 milliárd dolláros forgalom mellett mindössze 173 millió dolláros nettó eredményt tudott kipréselni magából. Négy évvel korábban még 1,1 milliárd dolláros bevétel mellett 137 milliós profitot mutatott a mérleg, vagyis a McAfee profittermelő képessége pár év alatt látványosan romlott.

Az Intel által kifizetésre váró 7,68 milliárdos összeg, amely magasabb a Sun Microsystems vételáránál is, pénzügyi befektetésnént tehát lényegében sosem térülne meg, így mindenképpen technológiai és termékszinergiákat kell keresni. Elképzelhető, hogy az Intenek a McAfee által kifejlesztett szoftveres biztonsági logikákra fájt a foga, mint amilyenek a tűzfalakban, IPS/IDS és NAC-rendszerekben találhatóak, és ezeket kívánja hardveres szinten is implementálni processzoraiban és hálózati vezérlőiben, valamint ezeket a szoftveres műveleteket hardveresen felgyorsítani. Ehhez azonban nem kellett volna egy teljes céget megvásárolni, elegendő lett volna a szükséges szellemi tulajdonok kereskedelmi felhasználásáról licencmegállapodást kötni, ami sokkal olcsóbb és egyszerűbb lett volna.

Az Intel mobilitást hangsúlyozó közleményével mindenesetre összecseng, hogy a McAfee újabban egyre nagyobb figyelmet szentel a mobilpiacnak: az okostelefonok terjedésével egyre több érzékeny információ található meg ezeken a készülékeken, amelyek védelme  legalább annyira fontos mint a PC-ken tárolt adatoké. A McAfee július végén írt alá megállapodást a mobilos biztonsági szoftvereket fejlesztő tenCube felvásárlásáról, május végén pedig a területen tevékenykedő Trust Digitalt kebelezte be, amely biztonsági és távfelügyeleti szoftvereket készít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról