:

Szerző: Koi Tamás

2010. július 7. 15:22

Elfogadták 4.0-s Bluetooth szabványt

A szabványt gondozó testület véglegesítette, és a gyártók, valamint más iparági szereplők számára elérhetővé tette a Bluetooth rövid hatótávolságú rádiós kommunikációs szabvány legújabb, 4.0-s verzióját.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) tegnap közölte, hogy lezárult a Bluetooth 4.0-t érintő összes hivatalos adminisztratív jóváhagyási folyamat, a testület ezzel együtt azonnali hatállyal elindította az új szabványnak megfelelő eszközök validációs programját. Az új rendszer kapcsán a legnagyobb áttörésként az energiatakarékos működést emelik ki az iparági szereplők - ennek köszönhetően a Bluetooth technológia olyan területeken is megvetheti a lábát, ahol eddig nem használták a vezeték nélküli kommunikáció ezen formáját.

Az új szabvány rádióspecifikus részleteit már tavaly decemberben publikálta a Bluetooth SIG, a hardvergyártók így megkezdhették az új rádióegységek tervezését és a gyártási előkészületeket. A szabványalkotók április végén bejelentették, hogy protokollszinten is készen áll a szabvány a bevezetésre, így az alkalmazásfejlesztők is megkezdhetik a munkát. A fejlesztési ütem szokatlanul gyorsan zajlott, tekintve, hogy a Bluetooth 3.0-t alig egy évvel korábban, 2009 áprilisában véglegesítették.

Az új Bluetooth ha átviteli sebességben nem is feltétlenül, energiatakarékos üzemmódja révén jóval túlmutat a korábbi szabványok adta lehetőségeken. A Bluetooth SIG elképzelései szerint a Bluetooth 4.0-val a rövid hatótávolságú rádiós kommunikáció több olyan eszközbe is beépíthető lesz, melyeknél eddig túl bonyolult, vagy lehetetlen lett volna megoldani az integrációt.

Az új szabvány energiatakarékos protokollja révén egy olyan Bluetooth-eszköz, mely csupán korlátozott mennyiségű adat továbbítására használja a rádióhullámokat (például egy óra, mely a hívószám megjelenítésével jelzi, hogy a hozzá csatlakoztatott telefonra bejövő hívás érkezett), akár évekig működhet egy gombelemmel, ezzel együtt mérete nem kell eltérjen jelentősen a hagyományos megoldásoktól.

Az új rádiófrekvenciás adatátviteli megoldás hátránya, hogy az energiatakarékos üzemmód kihasználásához minden csatlakoztatott eszköznek támogatnia kell az új protokollt, vagyis a jelenlegi Bluetooth-eszközök nem fognak tudni csatlakozni a kizárólag az alacsony energiafelhasználású üzemmódot támogató megoldásokhoz. A Bluetooth szabvány energiatakarékos protokolljának létrehozása egyébként hosszú évek óta napirenden van: az energiafelhasználás szempontjából jóval hatékonyabb rádióforgalmazás szükségességét először a Nokia vetette fel még 2001-ben.

Ha minden a tervek szerint alakul, az első Bluetooth 4.0-kompatibilis eszközök már idén, az utolsó negyedévben megjelenhetnek a gyártók kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.