Szerző: Koi Tamás

2010. július 5. 11:10

Részben ingyenessé válik az Olcsó TV

Július végétől megváltozik az Olcsó TV néven tavaly nyár óta elérhető műholdas platform konstrukciója: a csatornák egy részét ingyenesen lehet majd fogni, a mintát a várhatóan itthon is elinduló, Csehországban és Szlovákiában rendkívül sikeres Skylink üzleti modellje adta.

Július 25-től az Olcsó TV fapados műholdas szolgáltatás csatornakínálata kettéválik. A platformon található 13 csatorna eddig kizárólag egy díjcsomagban volt hozzáférhető, de a hónap végétől a szolgáltató egy ingyenes és egy fizetős csomagba rendezi a mostani választékot. Bár az egyszeri beruházási költségek magasabbak, az Olcsó TV ezzel versenytársa lehet az Antenna Hungária földi sugárzású digitális tévéjének, a MinDig TV-nek.

A HD Platform Kft. által tavaly nyáron elindított szolgáltatás repertoárjában július végétől hét szabadon fogható, és hat fizetős csatorna szerepel majd: a szolgáltató az előbbibe sorolja az m1 (HD)-t, az m2 (HD)-t, a Duna Televíziót, a TV2-t, az RTL Klubot, a MusicMixet és a Luxe HD-t, így fizetnie csak annak kell, aki a "Basic" csomagban található Hír TV-t, ATV-t, Viasat 3-at, Minimaxot (A+ -t), Sport1-et és Film+ -t is nézni szeretné.

Az Olcsó TV szolgáltatás pre-paid rendszerben üzemel, azaz az ügyfélnek megadott időközönként előre kell fizetnie az igénybe vett díjcsomagok után. A Basic csomag féléves díja bruttó 5940, éves díja pedig 11 880 forint, (az első évben 15 ezer forint egyszeri díjat kel fizetni a szolgáltatás aktiválásáért, de ebben már benne van az első éves előfizetési díj is). A műsorszóró az Olcsó TV esetében kizárólag az előfizetői kártyát bocsátja a vevő rendelkezésére, így a tévézéshez szükséges set-top box és műholdvevő antenna beszerzését és beállítását az ügyfélnek kell intéznie - ez további néhány tízezer forintnyi költséget jelent.

Bővül az Antenna Digital is

A mai naptól átalakul a szintén a HD Platform Kft. tulajdonában álló Antenna Digital szolgáltatás kínálata is. A céghez tavasszal került mikrós rendszerrel immár tíz HD-adás nézhető, és elérhető  hozzá a merevlemezzel rendelkező, műsor felvételére alkalmas set-top box is.

A pre-paid szolgáltatás ezzel lényegében a Csehországban és Szlovákiában évek óta kiugróan sikeres Skylink üzleti modelljét másolja - a több mint egymillió ügyféllel rendelkező Skylinknél is van ingyenes csomag, és fizetős csatornaválaszték, igaz, a repertoár jóval szélesebb körű mindkét konstrukciónál. Ezt ellensúlyozhatja némileg, hogy az Olcsó TV ügyfelek kiegészíthetik a szolgáltatást a Hello HD tetszőleges díjcsomagjával, így akár tíz HD-csatornát és több tucatnyi SD-s adást is nézhetnek a platformon.

A megújuló Olcsó TV-t mindazonáltal bevallottan az Antenna Hungária DVB-T platformjának vetélytársául szánja a szolgáltató. A földi sugárzású digitális platformon ugyan valamivel bővebb a csatornaválaszték (összesen 17 csatornából választhatnak az ügyfelek, ebből tíz fizetős), de a havi költségek is magasabbak. Cserébe az Olcsó TV egyszeri beruházási költsége jelentősen több lehet, hiszen műholdas antennát kell vásárolni és felszerelni, nélkülözhetetlen a set-top box és az ingyenes csomagnál is van - egyszeri - aktiválási díj, szemben a MinDig TV-vel.

Mindenképpen az Olcsó TV malmára hajthatja a vizet, hogy a szolgáltatás száz százalékos lefedettségű, emellett a Hello HD-s csomagok bevonásával később bármikor tovább bővítheti a csatornaválasztékot az előfizető, míg a MinDig TV-nél a jelenlegi kapacitás határán működik a szolgáltatás. Az Olcsó TV az ingyenessé váló csatornákkal mindenesetre az árérzékeny, tévézési szokásait tekintve elsősorban a közszolgálati és a két nagy országos kereskedelmi csatorna műsorait fogyasztó háztartások számára lehet életképes alternatíva, akár az olcsóbb műholdas szolgáltatásokra (Digi), akár a MinDig TV-re.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról