Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 29. 15:03

Tarolnak a Samsung okostelefonjai az USA-ban

A Samsung Galaxy S csapást mért az Egyesült Államokra, mind a négy nagy mobilszolgáltatónál megjelent az androidos csúcsmobil egy-egy változata. A Samsung ezzel az amerikai piacon a frontvonalba helyezte magát.

A Galaxy S legütősebb változata az Epic 4G a Sprint kínálatában lesz elérhető, s ez hasonlóan a HTC Evo 4G-hez a szolgáltató ultra-gyors WiMAX hálózatát is képes használni, így a nagyvárosi amerikaiak ezzel a készülékkel is száguldozhatnak a weben. Ráadásul a mobil alapból képes a mobilkapcsolatot Wi-Fi-n keresztül megosztani más eszközökkel, kapott előlapi kamerát, de ami még fontosabb, kicsúsztatható billentyűzete is van, ami elég jó jel az ottani piacon a Droid sikere után.

Qwerty vagy nem qwerty?

A következő változat, ami a T-Mobile berkein belül érhető el, a Vibrant. Itt hiányzik a QWERTY, a kezelés teljesen az érintőképernyőre korlátozódik, illetve “csak” 7,2 Mbps sebességű lehet a HSPA kapcsolat. A Vibrant esetében a funkciók helyett az ajándékokon van a hangsúly, az USA-ban a Vodafone helyett a T-Mobile előfizetők kapnak ajándék Avatar filmet, igaz nem DVD-n, hanem egy 2 GByte-os microSD kártyán. Emellett egy hónapig ingyen használható a Vibranttal a GoGo in-air Wi-Fi szolgáltatás, a mobilra feltöltve pedig mindenki megkapja az Amazon Kindle for Androidot, a MobiTV-t és a Slacker Radio-t. Így a Vibrant gyárilag igazi multimédia zseni lesz, hiszen könyves-, videó- és zenei tartalomhoz is könnyen hozzá lehet majd jutni a kevésbé jól tájékozott felhasználóknak is.

Ajándék Avatar

A Verizon, az AT&T és az US Cellular szintén jönni fog a saját Galaxy S változatával, de ezekről a pontos részletek még nem derültek ki, nem lehet tudni, hogy  pontosan miben térnek majd el a normál változattól. Annyi derült ki, hogy a Verizon készülékének neve Fascinate lesz, míg az AT&T-nél Captivate-re keresztelik a Galaxy S-t.

Ami minden változatban közös, hogy kijelzőjük 4 hüvelyk átmérőjű és super AMOLED technológiájú, ami kontrasztban és fényerőben is bőven a konkurencia fölé lő, elméletben napsütésben is egészen jól látható. A számítási kapacitásért a Hummingbird kódnevű 1GHz-es ARM Cortex processzor felel, a hátlapon lévő 5 megapixeles kamera pedig képes 720p felbontásban is mozgóképet rögzíteni. Ennél is csábítóbb, hogy a mobil támogatja a 802.11n Wi-Fi szabványt, illetve a DLNA (Digital Living Network Alliance) adatátvitelt és médiamegosztást is, ami egyelőre szinte egyedi képesség az androidos táborban.

Az operációs rendszer indulásként Android 2.1 lesz, de a közeljövőben mindenképp lehet számítani a 2.2-es Froyo frissítésre. A Flash támogatás is ezzel együtt érkezik majd meg, ugyanis a HTC készülékeivel ellentétben a Samsung Galaxy S gyárilag nem tartalmazza a Flash Lite-ot sem.

A szőnyegbombázás első hullámát a T-Mobile kezdi meg, július 21-én a Vibranttal. Náluk a nem QWERTY-s Galaxy S hűségszerződéssel 200 dollárért, azaz még a magas dollárárfolyammal számolva is mindössze 46 ezer forintért vihető majd haza. A következő minden valószínűség szerint az AT&T Captivate lesz, majd a másik három szolgáltató is nekivág az értékesítésnek.

A Samsung visszavág

A Galaxy S hadjárat a Samsung nagy visszatérése lehet az okostelefon-piacra az Egyesült Államokban, hiszen a Windows Mobile reneszánszában jelentős része volt az Omnia sorozattal, de az elmúlt időszakban az Apple, HTC, Motorola és a RIM mögött csak a futottak még kategóriában kullogott. A mostani kampány viszont bizonyára komoly jelentőségű lesz, ha másért nem, azért, mert ez az első androidos csúcstelefon, ami nem egy szolgáltató exkluzív ajánlataként jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról