Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 17. 09:10

Hamarosan érkezik a Sony Ericsson Xperia X8

A Sony Ericsson hivatalosan is bejelentette Xperia sorozatának legújabb tagját, az X10 Mini-hez hasonló, de annál valamivel nagyobb méretű Xperia X8 androidos okostelefont.

Az Xperia sorozat első két tagja, a windowsos X1 és X2 után a japán-svéd gyártó sorban ontja magából az androidos készülékeket. A nagy méretű csúcsmodell, az X10 után nem sokkal érkezett az egészen apró X10 Mini, illetve a kicsúsztatható billentyűzettel is felszerelt X10 Mini Pro. Most  az X10 mintájára viszonylag gyorsan egy átlagos méretű mobil ékelődik be az eddigiek közé.

Az új X8 magával hozza az X10 Mini jól eltalált felületének minden előnyét, mégis egy olyan méretben jelenik meg, ami a legtöbb ember által elfogadható. Se nem túl pici, se nem túl nagy, mint az X10 modellek. Üröm az örömben, hogy az X8 szintén az Android operációs rendszer 1.6-os verziójával jelenik meg, viszont a frissítés a többi Xperiával együtt az ígéretek szerint még idén  megérkezik. Ez természetesen még csak az Android 2.1 lesz, a Froyóval kapcsolatban egyelőre nincs hír.

A mobil szoftverkörnyezete teljesen megegyezik az elődökével, ugyanúgy megtalálható benne a Timescape, a Mediascape és a Sony Ericsson saját fejlesztésű extra felülete. A kezelése hasonló az X10 Mini-éhez, tehát a négy sarokba elhelyezett virtuális gombok segítségével lehet navigálni a menük között vagy elérni bizonyos funkciókat. Emellett persze a 3 hüvelyk átmérőjű kijelző alatt ott maradtak a már-már megszokott Xperia-dizájn hardver gombok is.

A Sony Ericsson az utóbbi modelleknél felfedezhető trendet követve itt is alapos volt a mobil külső kivitelezését tekintve. Az X8 vonalai és kellemesek, szerethetőek, s annak ellenére, hogy ez a modell az olcsóbb kategóriába lett célozva, itt is megmaradt a többféle választható szín, pontosabban fehér, sötétkék, világoskék, rózsaszín és ezüst közül választhatnak majd a vásárlók.

A mobil 3 hüvelykes TFT kijelzője egyébként 320x480 (HVGA) felbontású, a szokásos micro-USB csatlakozón keresztül tölthető és kapcsolható PC-hez, kapott még 3,5 mm-es fülhallgató-csatlakozót, GPS-t és Wi-Fi-t is. Akkumulátora 1200 mAh-s, amit a 600 MHz-es processzor igyekszik majd lemeríteni. Szoftverek közül pedig a szokásos Sony Ericsson tartozékokra lehet számítani, mint a PlayNow vagy a TrackID.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról