Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 8. 09:02

Júliusban érkezik a Windows 7 SP1 béta

A Microsoft hivatalosan is közölte, júliusban elérhető lesz a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 első javítócsomagjának béta változata. A fejlesztések főképp a virtualizált környezeteket érintik a távoli asztal képességek javításával.

RemoteFX

A legújabb asztali Windows javítócsomagjában nem lesznek új képességek, csak az eddig kiadott hibajavításokat fogja össze a Microsoft. Emellett a Windows 7-et felkészítik az együttműködésre a Windows Server 2008 R2-ben bemutatkozó távoli asztal technológiával, a RemoteFX-szel, amely lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit mintha az a saját gépükön futna.

A Microsoft által jelenleg használt Remote Desktop Protocol csupán grafikus primitíveket tud átvinni, amelyeket a kliens kirajzol a képernyőre. A RemoteFX esetében a rajzolás még a szerveren történik és a technológia képernyőn történt változásokat közvetíti, vagyis nem primitíveket, hanem képeket visz át. A szerveroldali renderelés gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor is teljes értékű grafikus képességeket vehessen igénybe, ha a nála levő hardver (pl. vékony kliens) nem képes erre.

A Virtual GPU segítségével a szerverben található grafikus gyorsítón a virtuális gépek osztozhatnak, így olyan multimédiás alkalmazások is bevonhatók egy virtualizált desktop infrastruktúrába, amelyeket korábban csak helyben lehetett futtatni - a New Orleansben zajló TechEd rendezvényen az AutoCAD-del demózta ezt a képességet a Microsoft. A RemoteFX jelentős előrelépést hoz magával az USB-eszközök támogatása terén is, a Microsoft ígérete szerint már webkamerák, VoIP-telefonok, biometrikus azonosítók, windowsos telefonok, multifunkciós nyomtatók, lapolvasók és más eszközök is csatlakoztathatók lesznek távoli asztalon keresztül.

A Hyper-V virtualizációs köztesréteg a Dynamic Memory révén már lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy üzem közben, például a terhelés függvényében növeljék (vagy csökkentsék) egy a virtuális gép számára dedikált memória méretét. Ezzel az igényektől függően sűríthetők a virtuális gépek egy szerveren, jobb kihasználtságot eredményezve. A Microsoft szerint a Hyper-V felhasználói által leginkább kért funkciók közé tartozik a Dynamic Memory.

A virtualizált desktop a jövő?

A Windows Server 2008 R2 és a Windows 7 fejlesztései láthatóan azt célozzák, hogy a Microsoft felzárkózzon a VMware mellé virtualizált desktop infrastruktúrák területén. A Gartner egy tavalyi előrejelzése szerint 2013-ban már 49 millió felhasználó ül majd szerveren hosztolt, virtuális desktopok előtt. Az elemzőcég úgy látja, a jelenleg üzleti célokra használt PC-k 15 százalékát migrálják hosztolt virtuális desktop környezetekre 2014-re, ami 66 millió berendezést jelent.

Ez a trend jelentős hatással lesz a PC-vásárlási szokásokra, a hosztolt virtuális desktop architektúra felépítéséből adódóan kevésbé erős számítógépeket igényel a felhasználók oldalán, vagy vékony klienseket, amelyeket a cégek jóval ritkábban cserélnek le. Ugyanakkor a hosztolt virtuális desktopok használata több szervert, nagyobb hálózati sávszélességet és új szoftvereket igényel. A Microsoft szempontjából ez azt jelenti, hogy a Windows-licencek mellé nagyobb eséllyel tudja saját szervertermékeit és felügyeleti eszközeit értékesíteni.

SP1 még az idén, az XP downgrade vége

A Windows 7 SP1 és Windows Server 2008 R2 SP1 végleges verziójának érkezéséről továbbra sem beszél a cég, de minden valószínűség szerint még az idén sor kerül a kibocsátásukra. A vállalat ugyanakkor azt tanácsolja az ügyfeleinek, folytassák a Windows 7 tesztelését és bevezetését és ne várjanak az SP1-re, amivel több elemző- és tanácsadó cég is egyetért, mivel a szervízcsomagra való várás értelmetlen azok számára, akik folyamatosan naprakészen tartják gépeiket. A végleges Windows 7 SP1 landolásának egy kellemetlen mellékhatása, hogy ezzel megszűnik az új Windows XP telepítések utolsó egyszerű lehetősége is, mivel a Microsoft visszavonja majd az üzleti Windows 7 licencekkel járó downgrade lehetőségét. A Microsoft Software Assurance, vagyis Frissítési Garancia szerződéssel rendelkező ügyfelek továbbra is elérhetik bármelyik Windows verziót egészen a Windows 95-ig visszamenőleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról