HWSW

Bárkiből lehet mobilos alkalmazásfejlesztő a Nokiánál

A Nokia kiadta a Qt alkalmazásfejlesztői keretrendszer bétáját, illetve bemutatta az Ovi App Wizardot, amivel bárki tud egy egyszerű widgetet készíteni a Nokia okostelefonjaira.

A Nokia a múlt héten az első Symbian 3 operációs rendszert futtató okostelefon, az N8 [1] mellett bemutatta a Qt keresztplatformos alkalmazásfejlesztői és interfészfejlesztői készlet 4.6 béta változatát is. A Qt segítségével a Nokia Symbian (3.1-től 5.0-ig), Maemo és MeeGo platformjaira egyaránt lehet szoftvereket fejleszteni.

Fejlesztés Symbianra, Maemóra, MeeGóra

A Qt SDK legfontosabb része a Qt Creator keresztplatformos fejlesztési környezet kódszerkesztővel, integrált GUI-tervezővel és debuggerrel. Ebből érhető el a szimulátor is, amellyel számos különféle Nokia készüléken (Symbian, Maemo) tesztelhető az elkészült alkalmazás. A szimulátor lehetőséget nyújt a fejlesztők számára, hogy kipróbálják alkalmazásaik viselkedését "váratlan" helyzetekben is, például ha megszűnik a térerő vagy a mobil akkumulátora lemerül.

Az SDK számtalan hasznos segédeszközt tartalmaz a szoftverfejlesztéshez, beleértve különféle példakódokat, segédleteket, szimulátorokat. A Qt osztálykönyvtárban megtalálhatók GUI kontrollok, WebKit-integráció, hálózatkezelési modul és adatbázis-keretrendszer is. A hatékony munkát számos API segíti a Qt Mobility Package [2] révén, amelyek a telefonok gyakran használt funkcióit teszik elérhetővé, például a helymeghatározást vagy a médialejátszást. Jelenleg 10 különféle API érhető el, de a számuk a jövőben valószínűleg bővülni fog.

A Qt SDK Windows és Linux operációs rendszeren futtatható, a Mac OS X verziót későbbre ígéri a Nokia. A fejlesztési keretrendszer elérhető a Forum Nokia weboldalán [3]. A béta tartalmaz néhány megkötést, a linuxos változatból például csak Maemóra lehet fordítani és a Symbian Smart Installer sem támogatott még. A végleges verziót a harmadik negyedévre ígéri a Nokia. A Qt SDK-tól bővebben a Nokia oldalán lehet olvasni [4].

A Qt eredetileg a norvég Trolltech fejlesztése, amelyet 2008-ban vásárolt fel a Nokia. Bár a finn mobilgyártó elsősorban a mobilos alkalmazásfejlesztésben rejlő lehetőségeket igyekszik előtérbe helyezni, a nyílt forrású Qt továbbra is használható asztali szoftverek fejlesztésére is, ennek segítségével készült többek között a VLC médialejátszó, az Opera böngésző, a Skype és a Google Earth is. A fejlesztési környezettel Windowsra, Linuxra, Mac OS X-re, Windows Mobile-ra, de akár OpenSolarisra vagy Androidra is lehet dolgozni.

Widget négy kattintással

Aki nincs birtokában a Qt használatához szükséges programozói, fejlesztői ismereteknek, annak sem kell csüggednie, a Nokia számára is megadja az alkalmazásfejlesztés lehetőségét, vagy inkább illúzióját. Az Ovi App Wizard [5] segítségével bármilyen RSS-feedből létrehozható mobilos alkalmazás, elég egy (vagy több) URL-t megadni, felvenni egy ikont és egy logót, testre szabni a színsémákat és egy gombnyomás után az alkalmazás megjelenik az Ovi Store-ban.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/44449/nokia-n8-okostelefon-symbian.html
[2] http://labs.trolltech.com/blogs/2010/04/27/qt-mobility-100-package/
[3] http://www.forum.nokia.com/info/sw.nokia.com/id/e920da1a-5b18-42df-82c3-907413e525fb/Nokia_Qt_SDK.html
[4] http://www.forum.nokia.com/Tools_Docs_and_Code/Tools/IDEs/Nokia_Qt_SDK/
[5] http://www.oviappwizard.com
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/44491/qt-sdk-nokia-mobiltelefon-okostelefon-szoftver-fejlesztes.html
Író: Bodnár Ádám (bodnar.adam kukac hwsw.hu)
Dátum: 2010. május 04. 09:48
Rovat: vállalati it