Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 28. 15:20

Androidra is megjött a Mozilla böngészője

A korai befogadók bizonyára azonnal rávetik magukat a mobilos Firefox tesztváltozatára, ami immár szabadon letölthető és telepíthető bármely androidos okostelefonra. A korai változatot Vladimir Vukićević, Mozilla fejlesztő hozta nyilvánosságra saját blogján.

A fejlesztő azt írja, a böngésző mostanra már elég használható lett ahhoz, hogy meg lehessen mutatni egy szélesebb közönségnek, akiktől természetesen várják a visszajelzéseket. A pre-alpha verzió használóit ugyanakkor a Mozilla arra figyelmezteti, hogy ez egy nagyon kezdeti változat, ami az Android operációs rendszer hibás működéséhez, fagyásokhoz vezethet, sok funkció pedig még nem működik benne, illetve bugok tucatjai teszik lehetetlenné, hogy napi használatú böngészőként tekintsen rá bárki is.

Nincs még kész

A Fennec jelen állapotában még a rendelkezésre álló memóriával sem gazdálkodik jól, így az egész mobilt képes lelassítani. Más alkalmazásokban lévő linkek egyelőre nem nyithatóak meg belőle, így tényleg nem lehet fő böngésző. A Mozilla csapata Motorola Droid és Nexus One készülékeken tesztelte eddig, persze ettől eltérő készülékeken is fut.

A HWSW egy HTC Desire mobilon próbálta ki a szoftvert. Ezen a Fennec kissé nehezen indult, körülbelül 10 másodperc alatt töltődött be, de ezt követően a megjelenítés sebességére, sem minőségére nem lehetett panasz. Az oldalakat, szövegeket a képernyő szélességéhez tördeli a fennec, a nézetváltás gyors. Multitouch funkciókat viszont nem támogat még, így a zoomolásra  a dupla kattintás marad, ami kissé kényelmetlen. Nem futnak le a JavaScriptek sem, illetve Flash-támogatásnak sincs nyoma egyelőre. A JavaScript hiánya miatt az ACID3 teszt sem fut le, a legtöbb tartalmi oldal viszont pontosan jelenik meg. Az index.hu főoldalának teljes renderelése körülbelül 9 másodpercet vett igénybe, a HWSW főoldala 3 másodperc alatt töltődött be (Wi-Fi kapcsolaton keresztül).

\"\"


A kezelőfelület könnyed, az oldalképet jobbra húzva a böngészőfülek menüje jelenik meg, balra húzva pedig a könyvjelző és egyéb navigációs funkciók ugranak elő. A fejlécben a cím beírása mellett lehet válogatni különböző keresők közül (Wikipedia, Amazon, Twitter), s a címsor keresőként is funkcionál.

A szoftver teljesen kompakt, pre-alpha állapota ellenére jó benyomást kelt. A hibákkal érdemes persze számolni, gyakran elsötétül a képernyő, kifagy a program vagy egyszerűen egy szövegmezőre kattintva nem ugrik fel a billentyűzet. Viszont látszik, hogy itt is lehetőség lesz kiegészítők telepítésére, illetve már most ez a verzió is kompatibilis a Weave szinkronizáló szolgáltatással, így a Firefox-felhasználók könnyen átemelhetik asztali környezetüket a mobil böngészőjére.

Misztikus

Arról semmilyen információ nincs, hogy milyen tempóban halad majd a fejlesztés, s mikor jelenik meg az első stabil változat Androidra is. A Fennec egyelőre Maemo platformon érte el egyedül a stabil verziót, Windows Mobile-on alpha stádiumban járt, mikor leállították a fejlesztését, a többi platformon pedig egyelőre szó sincs róla. Az új irány az Android lehet, ahová feltelepíteni viszont egyszerű, mindössze engedélyezni kell a külső forrásból származó programok installálását a menüben, majd a 10,2 MByte méretű telepítőt letölteni és elindítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról