Szerző: Bizó Dániel

2010. április 7. 14:08

Extrém sebességű SSD-kártya az OCZ-től

Az OCZ bemutatta SSD-kártyáinak új generációját, amelyekkel közel megduplázza az átviteli teljesítményt. A cég továbbra is az extrém diszk I/O igényeket támasztó munkaállomások és szerverek területére igyekszik betörni termékeivel, amelyekkel egy tucatnyi merevlemez vagy egy külső tároló teljesítménye is kiváltható.

A PC-s tuningtermékekkel ismertté vált OCZ Technology tavaly mutatta be első SSD-kártyáit, Z-Drive márkanév alatt. A Z-Drive egy PCI Express x8 felületű kártya, amelyen 4 darab integrált, bootolható SATA SSD található RAID 0 (stripe) módban. A Z-Drive második generációja, az R2 sorozat teljesítményben látszólag kevéssé különbözik az elődöktől, a cég ugyanakkor javított az I/O műveleti sebességen, és bemutat egy új csúcskategóriás modellt is, 8 belső SATA csatornával. A másik nagy változást a fizikai méretek optimalizálása, és a hosszú élettartamot garantáló cserélhető NAND chipek jelentik.

Három modell

A Z-Drive R2 család három modellből áll, amelyből az m84 minden jel szerint teljesen megegyezik elődjének specifikációival. Az m84 256 MB DDR2 SODIMM gyorsítótárral rendelkezik, 256 GB kapacitással 700 MB/s olvasási csúcssebességet, és 250 MB/s folyamatos írási sebességet ér el, míg az 512 és 1024 gigabájtos modellek 800 MB/s olvasási és 500 MB/s folyamatos írási teljesítményt mutatnak fel. A random 4k kiolvasásokból azonban akár 29 ezret, írásból 7700-at végez másodpercenként, ami két-háromszor gyorsabb az elődnél.

Az R2 p84 lényegében megegyezik az m84 modellel, némileg magasabb olvasási és írási csúcssebességeket ér el, a különbség azonban nem jelentős. Az előd p84-hez képest bár némileg lassult a folyamatos írási sebesség, korábban 600 MB/s volt, a sokkal magasabb IO-műveleti sebesség a gyakorlatban ezt valószínűleg kompenzálni tudja olyan területeken, ahol sok kisebb írás történik.

Az R p88 az új csúcsmodell, mivel ez már 2 terabájt kapacitásig skálázható 8 darab SSD RAID tömbbe szervezésével, mikoris az olvasási csúcssebessége 1,4 GB/s, a folyamatos írási pedig 950 MB/s, és 512 MB cache található a fedélzeten a lemezműveleti csúcsok lekezelése érdekében. Az írási IO-sebesség a duplájára nőtt, random 4k írásokból 14500 IOPS-ot adott meg a gyártó. Ez a kártya sem igényel külső tápcsatlakozót, mindössze egyetlen PCI Express x8 helyet, tömege pedig 500 gramm, vagyis fél kiló.

\"\"

Garantáltan hosszú élettartam

Új VelociRaptorok

A Western Digital közben bemutatta a VelociRaptor diszkjeinek új modelljeit, amelyek már SATA 3.0 (6 Gbps) felületet kaptak, ami az adatsűrűség fokozódásával együtt a cég szerint a sebesség mintegy 15 százalékos növekedését eredményezi. A 450 és 600 GB kapacitású, 10 ezres fordulatú új modellek akár 7 milliszekundumos random hozzáférési időt is elérnek, és 145 MB/s olvasási, valamint 82 MB/s írási csúcssebességet érnek el.

A korábban említett megváltozott fizikai kivitel azt jelenti, hogy mintegy 5 centiméterrel hosszabbak lettek a kártyák (244 milliméter), cserébe viszont sokkal keskenyebbek, 1 centiméterrel, és így csak 22 milliméteresek, ami garantálja, hogy probléma nélkül elférnek egy másik PCI Express kártya mellett - magasságuk nem változott, normál profilúak.

Jelentős változás ugyanakkor, hogy az új kártyákon nem forrasztással beágyazva találhatóak a NAND chipek, hanem cserélhető modulokon, így az esetleges meghibásodás, vagy sokkal életszerűbb esetben az írástól történő elfáradás esetén lehetőség van az egyes flash-modulok cseréjére, nem kell az egész kártyát kidobni. Ez garantálja, hogy írásintenzív környezetben is tartós lehet a használatuk. A kártyák az SSD-k nyers tárkapacitásából allokálnak legfeljebb 5 százaléknyit a fáradáselosztási algoritmus számára, és 3 év garanciával rendelkeznek.

Mindegyik kártya MLC NAND flash chipeket használ, ami az árak kordában tartását segíti. Az 1 terabájtos p88 azonba így is 4 ezer euró felettről indul a boltokban, míg egy 256 gigabájtos p84 ára is ezer eurótól kezdődik, de például legalább további 8-12 vállalati diszk és egy RAID vezérlő sem lenne olcsóbb. Amennyiben a terhelés a hasonló írási-olvasási teljesítmény elérése érdekében külső tárolót (SAN vagy NAS) vagy dedikált új tárolószervert követel meg, egyből kedvezőnek fog tűnni majd az árcédula.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról