Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Extrém sebességű SSD-kártya az OCZ-től

Bizó Dániel, 2010. április 07. 14:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az OCZ bemutatta SSD-kártyáinak új generációját, amelyekkel közel megduplázza az átviteli teljesítményt. A cég továbbra is az extrém diszk I/O igényeket támasztó munkaállomások és szerverek területére igyekszik betörni termékeivel, amelyekkel egy tucatnyi merevlemez vagy egy külső tároló teljesítménye is kiváltható.

hirdetés

A PC-s tuningtermékekkel ismertté vált OCZ Technology tavaly mutatta be első SSD-kártyáit, Z-Drive márkanév alatt. A Z-Drive egy PCI Express x8 felületű kártya, amelyen 4 darab integrált, bootolható SATA SSD található RAID 0 (stripe) módban. A Z-Drive második generációja, az R2 sorozat teljesítményben látszólag kevéssé különbözik az elődöktől, a cég ugyanakkor javított az I/O műveleti sebességen, és bemutat egy új csúcskategóriás modellt is, 8 belső SATA csatornával. A másik nagy változást a fizikai méretek optimalizálása, és a hosszú élettartamot garantáló cserélhető NAND chipek jelentik.

Három modell

A Z-Drive R2 család három modellből áll, amelyből az m84 minden jel szerint teljesen megegyezik elődjének specifikációival. Az m84 256 MB DDR2 SODIMM gyorsítótárral rendelkezik, 256 GB kapacitással 700 MB/s olvasási csúcssebességet, és 250 MB/s folyamatos írási sebességet ér el, míg az 512 és 1024 gigabájtos modellek 800 MB/s olvasási és 500 MB/s folyamatos írási teljesítményt mutatnak fel. A random 4k kiolvasásokból azonban akár 29 ezret, írásból 7700-at végez másodpercenként, ami két-háromszor gyorsabb az elődnél.

Az R2 p84 lényegében megegyezik az m84 modellel, némileg magasabb olvasási és írási csúcssebességeket ér el, a különbség azonban nem jelentős. Az előd p84-hez képest bár némileg lassult a folyamatos írási sebesség, korábban 600 MB/s volt, a sokkal magasabb IO-műveleti sebesség a gyakorlatban ezt valószínűleg kompenzálni tudja olyan területeken, ahol sok kisebb írás történik.

Az R p88 az új csúcsmodell, mivel ez már 2 terabájt kapacitásig skálázható 8 darab SSD RAID tömbbe szervezésével, mikoris az olvasási csúcssebessége 1,4 GB/s, a folyamatos írási pedig 950 MB/s, és 512 MB cache található a fedélzeten a lemezműveleti csúcsok lekezelése érdekében. Az írási IO-sebesség a duplájára nőtt, random 4k írásokból 14500 IOPS-ot adott meg a gyártó. Ez a kártya sem igényel külső tápcsatlakozót, mindössze egyetlen PCI Express x8 helyet, tömege pedig 500 gramm, vagyis fél kiló.

Garantáltan hosszú élettartam

Új VelociRaptorok

A Western Digital közben bemutatta a VelociRaptor diszkjeinek új modelljeit, amelyek már SATA 3.0 (6 Gbps) felületet kaptak, ami az adatsűrűség fokozódásával együtt a cég szerint a sebesség mintegy 15 százalékos növekedését eredményezi. A 450 és 600 GB kapacitású, 10 ezres fordulatú új modellek akár 7 milliszekundumos random hozzáférési időt is elérnek, és 145 MB/s olvasási, valamint 82 MB/s írási csúcssebességet érnek el.

A korábban említett megváltozott fizikai kivitel azt jelenti, hogy mintegy 5 centiméterrel hosszabbak lettek a kártyák (244 milliméter), cserébe viszont sokkal keskenyebbek, 1 centiméterrel, és így csak 22 milliméteresek, ami garantálja, hogy probléma nélkül elférnek egy másik PCI Express kártya mellett - magasságuk nem változott, normál profilúak.

Jelentős változás ugyanakkor, hogy az új kártyákon nem forrasztással beágyazva találhatóak a NAND chipek, hanem cserélhető modulokon, így az esetleges meghibásodás, vagy sokkal életszerűbb esetben az írástól történő elfáradás esetén lehetőség van az egyes flash-modulok cseréjére, nem kell az egész kártyát kidobni. Ez garantálja, hogy írásintenzív környezetben is tartós lehet a használatuk. A kártyák az SSD-k nyers tárkapacitásából allokálnak legfeljebb 5 százaléknyit a fáradáselosztási algoritmus számára, és 3 év garanciával rendelkeznek.

Mindegyik kártya MLC NAND flash chipeket használ, ami az árak kordában tartását segíti. Az 1 terabájtos p88 azonba így is 4 ezer euró felettről indul a boltokban, míg egy 256 gigabájtos p84 ára is ezer eurótól kezdődik, de például legalább további 8-12 vállalati diszk és egy RAID vezérlő sem lenne olcsóbb. Amennyiben a terhelés a hasonló írási-olvasási teljesítmény elérése érdekében külső tárolót (SAN vagy NAS) vagy dedikált új tárolószervert követel meg, egyből kedvezőnek fog tűnni majd az árcédula.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.