Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kötelező a hackertanfolyam a Pentagonban

Bodnár Ádám, 2010. március 31. 12:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az egyre erősödő internetes biztonsági fenyegetések hatására az Egyesült Államok védelmi minisztériuma minden alkalmazottja számára kötelezővé tette egy etikus hacker tanfolyam elvégzését, hogy felkészüljenek a támadások elhárítására.

Az USA védelmi minisztériuma (Department of Defense) elrendelte a Pentagon összes informatikai munkatársának hackerképzését. A szervezet az EC Council által jegyzett, hazánkban a NetAcademia Oktatóközpontban oktatott Certified Ethical Hacking képzés mellett tette le a voksát. A tanfolyamon minden katonai és civil dolgozónak részt kell vennie, aki informatikai biztonsággal foglalkozik és hozzáfér a minisztérium rendszereihez, beleértve rendszergazdákat, rendszermérnököket, hálózati szakembereket és a vezetőket, illetve a kimondottan informatikai támadások elhárításával foglalkozó munkatársakat.

A Department of Defense februárban módosította a 2004 óta hatályban lévő 8570-ös számú informatikai képzési direktívát, kötelezővé téve dolgozói számára a Certified Ethical Hacker képzést. A képzés célja, hogy a minisztérium dolgozói komolyan vegyék az információbiztonsági problémákat, a gyakorlatorientált képzés során mintegy 150 féle hacking technikát sajátítanak el a hallgatók. A Pentagon alkalmazottai azt a nemzetközileg elismert Certified Ethical Hacker képesítést szerezhetik meg, amely Magyarországon már 2007 óta elérhető, és amellyel hazánkban már több száz informatikus rendelkezik.

A képzés a Pentagon esetében is az itthon is megszokott, nagyon intenzív, ötnapos tanfolyam formájában zajlik, ahol a hallgatók nemcsak az ismert hackertechnikákkal, hanem a biztonság megerősítéséhez nélkülözhetetlen gondolkodásmóddal is megismerkednek. “A Pentagon célja, hogy a dolgozókban tudatosítsák: naponta átlagosan ezer betörési kísérlet érkezik pusztán ennek az egyetlen ötszögletű épületnek az informatikai rendszere ellen, és lassan vegyék komolyan a jelenséget, tudatosítsák magukban, hogy a probléma valós" – mondta Fóti Marcell, az EC Council hazai képviseletét ellátó NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

Amerikai kormányzati források szerint 2009 első felében közel 45 ezer támadás érte a minisztérium hálózatát, ami 60 százalékkal többi mint egy évvel korábban. A szervezet már 2009-ben is több mint százmillió dollárt költött védekezésre. "Ez az első alkalom, hogy a Pentagon nyilvánosan is elismeri, hogy az információbiztonság a nemzetvédelem kiemelt területei közé tartozik, hackerek pedig igenis léteznek" - mondta Jay Bavisi, az EC Council elnöke. "A hackerek/crackerek legyőzéséhez egyetlen út vezet: úgy kell gondolkodnunk, mint ők." A Pentagon szóvivője, Eric Butterbaugh sietve leszögezte, a személyzet nem hackelni tanul, a képzés célja annak elsajátítása, hogyan védekezzenek a támadások ellen.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.