Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 25. 10:53

Lebutította az ingyenes Visual Studiót a Microsoft

A Microsoft ingyenesen használható fejlesztőeszközének, a Visual Studio Expressnek a legújabb, 11-es változatával csak Windows 8 "Metro" alkalmazásokat lehet készíteni.

Két környezet egy operációs rendszerben

A Windows 8 talán legtöbbet vitatott innovációja a Metro felület és az alatta meghúzódó Windows Runtime API. Az operációs rendszer a korábbi változatokban meglevő API-k mellé teljesen új objektumorientált API-kat kapott, amelyekre Windows Runtime-ként (röviden WinRT) hivatkozik a Microsoft. Ezeknek az alkalmazásprogramozási interfészeknek semmi közük a korábbiakhoz, az alapoktól újraírták őket azoknak az elvárásoknak próbálva megfelelni, amiket a 21. századi felhasználói és fejlesztői igények támasztanak egy modern operációs rendszerrel szemben - egyszerűség, átláthatóság, sebesség.

A WinRT API-kat nem csak a Microsoft által korábban preferált nyelvekből lehet elérni (pl. C#, Visual Basic), hanem C és meglepetésre HTML5/JavaScript alól is - a Windows 8 ökoszisztémájában ugyanis ugyanolyan szívesen látottak ezek a webre született technológiák és szabványok mint a menedzselt kód vagy a natív nyelvek. "Webalkalmazások" nem csak a böngészőben indíthatók, hanem futhatnak közvetlenül az asztalon is, a  WinRT pedig a HTML5/JavaScript alkalmazások számára is hozzáférést biztosít a modern PC-k olyan eszközeihez mint a giroszkóp, az NFC-chip vagy az érintőkijelző.

Az új - nevezzük ezentúl Metro stílusúnak  - fejlesztési modell elvárja az alkalmazásoktól, hogy a WinRT API-kat és a Microsoft által biztosított kontrollokat használják. De mi van azokkal az alkalmazásokkal, amelyek már megszülettek korábbi Windows-verziókra a Win32 API-k használatával, vagy .NET keretrendszerre, vagy ha a programozó ezeket használná inkább? A Windows 8 nem állítja választás elé a fejlesztőket, mivel teljes visszamenőleges kompatibilitást biztosít - amelyik program futott Windows 7-en, biztosan futni fog Windows 8-on is.

Express Metro

Fejlesztői eszközök terén már nem ad ekkora szabadságot a Microsoft. A Visual Studio 11 Express termékoldalán olvasható információk szerint az ingyenes fejlesztői eszközzel kizárólag Windows 8 Metro alkalmazások hozhatók létre. "A Visual Studio 11 Express for Windows 8 kizárólag Metro stílusú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges eszközöket tartalmaz. A desktop alkalmazások létrehozásához Visual Studio 11 Professional vagy magasabb verzió szükséges. A Visual Studio 2010 Express termékek - Visual Basic 2010 Express, Visual C 2010 Express és Visual C# 2010 Express - továbbra is ingyenesen letölthetők maradnak" - áll a Microsoft weboldalán.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A régebbi verziókon maradó fejlesztők azonban nem részesülnek a Visual Studio 11 előnyeiből - 2010 Express-szel nem fejleszthetnek például metrós alkalmazást és nem fognak tudni a .NET 4.5 keretrendszerre sem dolgozni, mivel a Visual Studio 2010 azt nem támogatja. A Visual Studio 11-nél a .NET 4.5 az alapértelmezett célplatform a menedzselt projekteknél, de lehetőség van régebbi (.NET 4.0) verziókra is dolgozni.

A fejlesztői eszköz új kiadásának hardverkövetelményei nem változtak a 2010-es verzióhoz képest, ez igaz az Express változatok esetében is - a Microsoft szerint a telejsítményoptimalizációnak köszönhetően azonos hardveren még gyorsabban is fut a VS 11. A Visual Studio 11 jelenleg a Windows 8-hoz hasonlóan béta állapotú, júniusban, az operációs rendszer kiadásra jelölt verziójával együtt jelenik meg az RC, majd a végleges Windows 8 premierje körül a kereskedelmi termék. A Visual Studio 11 Express bétája letölthető a Microsoft weboldaláról.

A telefonos és webes verzió máskor jön

A Windows Phone-ra és Azure-re fejlesztőknek is kínál ingyenes Express szoftvert a Microsoft, ezek kiadása azonban nem a Windows 8-hoz és a Visual Studióhoz, hanem a Windows Phone és az Azure frissítéseihez igazodik - olvasható a Visual Studio blogban.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 31. 10:18

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!