Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Letölthető az Internet Explorer 9 előzetese

Bodnár Ádám, 2010. március 16. 18:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A MIX10 rendezvényen a Microsoft nem csak beszélt az új böngésző képességeiről, hanem ki is adta az első kipróbálható verzióját, amely ugyan még kezdetleges, de működik.

hirdetés

A Microsoft lendületet vesztett a böngészők közötti harcban, az Internet Explorer részesedését jó ideje rágcsálja a Firefox, a Safari és újabban a Chrome. Az IE6 réme még mindig kísért, de hiába érkezett azóta az IE7 és az IE8, a térvesztést egyik sem tudta megállítani, a versenytársak végig a Microsoft előtt jártak a fejlesztésekben. A redmondi vállalat azonban láthatóan nem adja fel, a MIX10 konferencián újabb részleteket hozott nyilvánosságra az Internet Explorer 9-ről és egy kezdetleges, de kipróbálható verziót is kiadott belőle.

A böngésző a legújabb trendeknek megfelelően a HTML5, CSS3 és SVG 1.1 szabványok teljes körű támogatása felé indult el. "Amikor elkezdtük az IE9 tervezését, ez első dolog amit megnéztünk, a HTML5 volt. Tudtuk, hogy egyre inkább eltávolodunk az AJAX alkalmazások világától a következő generációs HTML5 alkalmazások felé" - mondta Rob Mauceri, az Internet Explorer vezető programmenedzsere.

"Azt láttuk, hogy a HTML5 teljesen új típusú alkalmazások létrejöttét teszi lehetővé. Ezek az alkalmazások a maiaktól teljesen eltérő módon terhelik a böngészőt" - írta a bejelentés kapcsán a hivatalos IE blogban Dean Hachamovitch, aki az Internet Explorer fejlesztését irányítja. "Nagyon gyorsan rájöttünk hogy nem akkor leszünk jók HTML5-ben, ha egyszerűen végigmegyünk egy funkciólistán és egyenként kipipáljuk, hanem a böngésző összes alrendszerét az új típusú alkalmazásokhoz tervezzük. Meg kell értenünk hogy hová fejlődnek az alkalmazások és olyan platformot kell építeni, elviszi őket oda."

Az Internet Explorer 8 fejlesztésekor a szabványokhoz való igazodás volt a Microsoft fő célkitűzése (a biztonság mellett), az IE9 a szabványokról és a teljesítményről szól. Az új böngészőbe vadonatúj JavaScript-motor került, amelynek kódneve Chakra. A vállalat által felvillantott benchmark-eredmények alapján az IE9 JavaScript-teljesítménye jelentősen megnőtt, már összemérhető a legjobbakéval, megelőzi például a Firefox 3.6-ot. A Chakra egyik erénye hogy támogatja a többszálú végrehajtást, a böngésző külön szálon a CPU natív utasításkészletére fordítja le a JavaScript kódot. Ez lényegében azt jelenti, hogy miközben a weboldal megjelenik, a felhasználó már használhatja, miközben a háttérben a JavaScriptből egy gyors natív kód készül, amely aztán kisebb terheléssel és nagyobb teljesítménnyel fut.

Az IE9 a grafikus megjelenítést is képes hardveresen gyorsítani a Windows API-k segítéségével. A Platform Preview-ban ennek demonstrálására egy SVG-demó kapott helyet, ahol a népszerű böngészők emblémái pörögnek. Megfelelő PC-n ezek teljes hardveres gyorsítással jelennek meg, aminek az eredménye teljesen folyamatos mozgás.

A Microsoft által kiadott Internet Explorer 9 Platform Preview valójában még nem egy teljes értékű böngésző, nincs címsora, "vissza" gombja, viszont a renderelőmotor már működik benne és weboldalak megjelenítésére alkalmas, ezzel együtt leginkább webfejlesztők vehetik hasznát, otthoni használatra egyelőre nem alkalmas. Az ígéret szerint kéthavonta érkezik majd frissebb és frissebb előzetes, majd a béta, a megjelenésre szánt verzió, végül a végleges kód, de hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni.

Az előzetes még sok szempontból előzetes, a szabványok támogatása sem teljesedett ki, az Acid3 teszten például mindössze 55 pontot ér el az IE9 Platform Preview,ami máris több az IE8-nál, de azért jócskán elmarad a Chrome, a Safari vagy az Opera pontszámától. A Microsoft ígérete szerint ahogy jönnek az újabb IE9-változatok, úgy fog emelkedni a pontszám is. A sebességgel már most sincs gond, az IE9 előzetese nagyon gyorsnak érződik, és ha ezt is tudják fokozni a fejlesztők, a riválisoknak kellemetlen meglepetésben lehet része. A legnagyobb eredmény az lenne, ha az IE9 meg tudná állítani az Internet Explorer részesedésének csökkenését.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!