:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 2. 11:42

Bemutatkozott az új generációs ION

A CeBIT-en elrajtolt az NVIDIA második generációs ION platformja, amely a vadonatúj, Pine Trail platformra épülő netbookokat ruházza fel ütős grafikus teljesítménnyel. Rájuk is fér.

Az Intel decemberben mutatta be vadonatúj Atom platformját, amelynek érdekessége hogy a north bridge és a grafikus vezérlő a processzorral egy szilíciumra került. Az integrált GMA 3150 videovezérlőben a HD-gyorsítás képessége a piaci szegmentálás áldozatául esett, vagyis a Pine Trailre épülő netbookok nem csak játékra alkalmatlanok, hanem nagyfelbontású videók lejátszására is. Az NVIDIA szerint azonban a netbook-felhasználók is szeretnének nagyfelbontású videókat lejátszani vagy éppen játszani, ezért az új Atom platformhoz ma piacra dobta új ION lapkáját.

Az új ION chip (amelyet végül nem ION 2-nek kereszteltek el) a Pine Trail mellé szánt grafikus vezérlő önálló memóriával, amely PCI Express sínen csatlakozik a perifériákat kezelő chiphez, az NM10-hez, mivel az NVIDIA nem rendelkezik a Pine Trailben használt Direct Media Interface licencével, így az NM10-et nem tudja kiváltani - ez sajnálatos módon viszonylag megdrágítja a platformot, és növeli a fogyasztást is az ideálishoz képest.

\"\"

A grafikus vezérlő egyfelől lehetővé teszi HD filmek lejátszását akár a népszerű videómegosztókról is (az Adobe Flash 10.1 már kihasználja a hardveres gyorsítást), másfelől elegendő grafikus teljesítményt biztosít a pár éves játékokhoz is. Az NVIDIA a World of Warcraftot és a Spore-t emelte ki példaként, amelyek játszhatók az új ION-nal.

A grafikus mag összesen 16 CUDA magot, vagyis stream processzort tartalmaz, amelyhez 64 bites interfészen keresztül kiviteltől függően 512 vagy 256 megabájt memória kapcsolódik. Az NVIDIA mérései szerint, amelyeket 3DMark 2006 és Vantage alatt végzett el, az ION 2 DirectX 9 kóduton másfélszeres, DX10 estén pedig kétszeres sebességet kínál elődjéhez képest, az Intel GMA3150-hez viszonyítva pedig mintegy tízszeres a különbség.

Hogy a megnövekedett grafikus teljesítmény mellett az akkus üzemidő se szenvedjen csorbát, az új ION is megkapta az NVIDIA Optimus technológiáját, amely automatikussá teszi a váltást az Atom chipbe integrált és a diszkrét videovezérlő között. Az Optimushoz nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres \"gombra\" sem, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, a Windows 7 operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben elvégzi a váltást.

A driver tartalmaz egy rendszeresen frissített listát azokról a programokról, amelyek futtatásához a nagy grafikus teljesítményt nyújtó GPU az ajánlott, ilyenek lehetnek például játékok vagy videolejátszó szoftverek. Ezek elindításakor a noteszgép automatikusan átvált a diszkrét videovezérlő használatára, de az Optmius a felhasználó számára is lehetővé teszi a váltást az NVIDIA Control Panelen keresztül.

Az első netbookok az új ION-nal áprilisban kerülhetnek majd a boltokba, élen az Acer Aspire One 532G-vel és az ASUS Eee PC 1201PN-nel, amelyek az NVIDIA bejelentése szerint a legelső modellek ezen a platformon. Nem csak netbookok épülnek az új ION-ra, lesznek asztali gépek is, például az Acer, az ASUS és a Lenovo kínálatában, ezek szintén áprilisban várhatók. A vállalat tájékoztatása szerint közel 30 különféle gép érkezik hamarosan, amelyek mind az új ION-ra épülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.