:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 26. 13:43

Bezár az MSI magyar irodája

Megszűnik az MSI magyarországi képviselete, erősítette meg a HWSW-nek Csizmarik Judit marketingért és kommunikációért felelős vezető, aki a recesszióval magyarázta a döntést.

Az MSI alaplapok, videokártyák, notebookok vagy éppen all-in-one PC-k tulajdonosainak nincs mitől tartania, a cég nem hagyja el a hazai piacot, csak a kétfős iroda szünteti be működését. Az ígéretek szerint a kivonulás átmeneti, azaz hamarosan visszatérhet Magyarországra az MSI, de hogy erre mikor kerülhet sor, azt nem tudni.

Csizmarik Judit a HWSW kérdésére elmondta, az MSI hazai terjeszkedést a recesszió gátolta, a képviselet fenntartása nem volt kifizetődő az alaplapjairól, grafikus kártyáiról ismertté vált, de újabban a PC-piac felé is erőteljesen kacsingató tajvani vállalat számára. Valószínűleg a visszatérés ideje is attól függ, Magyarországon mikor indul be ismét erőteljes növekedés a PC-k  piacán. 2009-ben Magyarországon mintegy 20 százalékkal csökkentek a PC-eladások.

Az IDC negyedik negyedéves adatai szerint az amúgy szezonálisan erős és világszinten már egészséges növekedést produkáló negyedik negyedévben mindössze 163 ezer PC fogyott itthon, ami 14 százalékos csökkenést jelent. Az asztali gépek iránti kereslet drámai mértékben, 36 százalékkal múlta alul a tavalyit (39 ezer darab), miközben hordozható PC-kből is 4 százalékkal kevesebb, 124 ezer fogyott mindössze. Ez arra utal, a válság hatásai itthon késve és egyben elnyújtva jelentkeznek, és 2010 harmadik negyedéve előtt nem is várható jeletős javulás.

A válság közepette az MSI minden igyekezete ellenére sem tudott bekerülni a legnagyobb gyártók közé. Egy, a lapunknak név nélkül nyilatkozó iparági forrás szerint az MSI hazai sikertelensége az elhibázott árazásra vezethető vissza, amelyről azonban nem a hazai munkatársak tehetnek, az árakat ugyanis külföldön állapították meg, figyelmen kívül hagyva a hazai erőviszonyokat. Az MSI PC-piaci részesedése így a megnövekedett hazai aktivitás ellenére is csökkent, 3-4 százalék körülre.

A cég alaplapjai, videokártyái is sokat vesztettek népszerűségükből az utóbbi időben, ami minőségi problémákkal és a gyártó szállítási gondjaival magyarázhatók, mondta a HWSW-nek egy másik forrás. Noha az itthon ismert gyártók közül az MSI az egyetlen, amely nem vesz igénybe külső gyártókapacitást, vagyis alaplapjai, videokártyái házon belül készülnek, de úgy tűnik, ez sem volt garancia a jó minőségre.

Az MSI-termékek tulajdonosainak nem kell aggódnia, a disztribúciós hálózat megmarad, a garanciális ügyintézés, a szervizelés és az alkatrészellátás helyzete a helyi képviselet megszűnésével nem változik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.