Szerző: Koi Tamás

2010. február 24. 12:53

Uniós trösztellenes vizsgálat fenyegeti a Google-t

Három, az európai piacon működő cég panasza alapján előzetes tényfeltáró vizsgálatba kezdett a Google tevékenysége kapcsán az Európai Bizottság.

Az ügy érintettjei közül egyelőre csak a Google álláspontja ismert: a keresőcég ellen panaszt benyújtó cégek közül kettő, az angol Foundem árösszehasonlító oldal és a francia Ejustice azt kifogásolja, hogy a Google a keresési találatoknál direkt lejjebb sorolja őket - áll Julia Holznak, a vállalat versenyjogi szakértőjének a blogjában. A harmadik cég, a Microsoft tulajdonában lévő Ciao.de az AdSense hirdetéskezelő rendszer működési feltételeit kifogásolta.

Az Európai Bizottság versenyügyi hivatala egyelőre nem indított vizsgálatot a Google ellen, a szervezet weboldalán egy szűkszavú sajtóközlemény azonban megerősíti, hogy megkapták a panaszokat, és az ügy tisztázása érdekében további információkat kértek be a keresőcégtől, ezt követően a nemzeti szabályozó hatóságokkal együttműködve döntenek a vizsgálat szükségességéről. Ha elindul, ez lesz a Google ellen az első olyan európai versenyügyi vizsgálat, mely a verseny korlátozásával vádolja a vállalatot.

A Google tagadja, hogy keresőoptimalizálási gyakorlatával bármely ponton megsértette volna az európai versenyjogot. A cég szerint a panaszok mögött valójában a Microsoft áll, melynek komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy a Google befolyása gyengüljön a keresőpiacon. Holz ennek kapcsán blogjában kiemeli, hogy a Foundem annak a brüsszeli székhelyű, internetes vállalkozásokból álló szervezetnek a tagja, melyet a Microsoft hozott létre azzal a céllal, hogy a Google ellen jelentős lobbierőt gyűjthessen maga mellé. A német Ciao.de-nél ennél jóval nyilvánvalóbbak az érdekek, a szolgáltatás ugyanis része a Bing portfóliónak.

A vállalatot a Ciao.de már korábban bepanaszolta a német versenyügyi hatóságoknál, ahol a Google ellen két másik ügyben is vizsgálódnak: az egyik panaszt az online térképrendszert üzemeltető Euro-Cities nyújtotta be, a másikat helyi könyvkiadók tették. A Google nem csak a keresője kapcsán került az európai hatóságok és szabályozó testületek látókörébe: tavaly a Street View szolgáltatás lokális bővítését vétózta meg több európai uniós tagország, emellett a könyvek szkennelésére és online terjesztésére szakosodott Google Books projekt is élénk tiltakozást váltott ki több európai államban.

Európában a Google keresőpiaci részesedése jóval magasabb mint az Egyesült Államokban, mivel a legnagyobb rivális Yahoo! és Bing nem fókuszál a töredezett európai piacra, a helyi szereplők pedig a legtöbb országban túl kicsik ahhoz, hogy labdába rúgjanak. Magyarországon a Google a keresőkre irányuló látogatások közel 98 százalékát birtokolja a Rankings.hu adatai szerint, Szakértők szerint a mostani trösztellenes vizsgálódás vízválasztó lehet, ha ugyanis az Európai Bizottság hivatalosan is vizsgálatot indít, majd később elmarasztalja a Google-t, akkor nincs kizárva, hogy a precedens alapján Európában panaszok százait nyújtják be a keresőcég ellen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról