Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 23. 12:35

Már idén elárasztják a 3D tévék az európai piacot

Mindössze 200 Hz-es képfrissítésre, egy extra képfeldolgozó processzorra és egy nagyfelbontású kijelzőre van szükség ahhoz, hogy a térhatású moziélmény az otthonokba költözzön. 2012-re már többségében 3D-s tévéket adnak majd el, de már idén is jelentős forgalomra számít az úttörő Samsung.

A Samsung tegnap Bécsben mutatta be hivatalosan a 2010-es év nagy durranását, az új tévékészülék-családot, ami a mozivászonról az otthonokba viszi a 3D megjelenítést. A dél-koreai cég szerint ez nem egyszerű technológiai kérkedés, már idén jelentős eladásokra számí, sőt egyes nyugat-európai országokban a kereskedők már előrendeléseket vesznek fel a három dimenziós képet megjeleníteni képes kijelzőkre.

Hiperszuper, innovatív és forradalmi

A második alkalommal megrendezett Samsung európai fórum középpontjában idén a Full HD 3D televíziók álltak, melyek januárban a Las Vegas-i CES-en debütáltak elsőként. Az európai rendezvény nem csak egy ismételt lepellerántás volt, hanem a cég itt jelentette be, hogy márciustól már az itteni piacokon is megvásárolhatóak lesznek a 3D-t, net@tv-t és Full HD-t is támogató televíziók, illetve Blu-Ray lejátszók is, a hardverek mellett már most ígéretes tartalmi választék áll majd rendelkezésre. Több televíziós csatorna, online filmkölcsönző, filmforgalmazó és játékfejlesztő is felsorakozik a platform mögött.

\"\"
Szokj hozzá

A megjelenítők szempontjából a 3D nem jelent komoly technológiai áttörést, hiszen alapjában véve arról van szó, hogy az eddig vetített egy kép helyett két, egymástól eltolt képet mutat a kijelző, a speciális aktív záras szemüveg pedig felváltva mutatja ezeket az egyik, illetve másik szemünknek. Ehhez arra van szükség, hogy az eddig megszokott 50 illetve 100 Hz-es képfrissítési frekvenciák duplájára emelkedjenek, hiszen így lehet egyidejűleg két képet vetíteni úgy, hogy a mozgókép folyamatos maradjon.

A bemutató során ugyan korlátozott ideig, de kipróbálhattuk az újdonságokat. Elsőre nagyon csábító, éles, stabil a kép. Igaz nem az IMAX-ban megszokott \"utánanyúlós\" 3D-re kell gondolni, hanem inkább egy akváriumhoz lehet hasonlítani a látványt. A képernyő síkja mögött jön létre a mélységérzet, a kép nem nyúlik ki elénk.

2D-ből 3D-t csinál a tévé

A Samsung az új modelljeinél 200 Hz-ben határozta meg a frissítés frekvenciáját, ami azt jelenti, hogy ezek a kijelzők másodpercenként 200-szor képesek a látott tartalmat felülírni. Ehhez az LCD-kben már átlagossá vált 5 ezredmásodperces válaszidő éppen elegendő. Az elsőként megjelenő, 3D-t támogató készülékek mindegyike Full HD (1080p) felbontást is támogat.

\"\"
Fotón nem jön át az élmény

A bemutatón látott modellek pontos specifikációja egyelőre még nem ismert, de annyi biztos, hogy a C7000, C8000 és C9000-es sorozat tagjainak mindegyike rendelkezik majd a FreeView HD tunerrel, a 3D-hez szükséges 200 Hz-es képfrissítési frekvencia támogatással, illetve szinte kivétel nélkül mindegyik tévé Wi-Fi támogatást is kap. A 7-es sorozatban található LCD és LED, illetve a 8-as sorozat LED tévéi érkeznek elsőként márciusban az európai piacra a Blu-Ray lejátszókkal együtt, s ezeket követi majd az ultravékony 9-es sorozatú LED modell, illetve a 7-es sorozatú 3D plazmatévé kicsivel később.

Ugyan több kiadó és tartalomszolgáltató is büszkén áll az otthoni 3D mögé, de belátható, hogy ennek a területnek a felfutása legalább annyi időbe kerül majd, mint a HD-minőségű videók térhódítása. Ezt az időszakot a Samsung úgy hidalja át, hogy a tévékben működő 3D feldolgozó egység képes bármilyen 2D-s adást valós időben térhatásúvá varázsolni. Állítható lesz a mélység, a fényerő, világosság, így egy focimeccs vagy egy film könnyen feldobható, még akkor is, ha nem aknázza ki a 3D-ben rejlő összes lehetőséget.

Arról viszont nem kaptunk tájékoztatást, hogy a térhatás érzékeléséhez szükséges szemüvegekből hány darab jár majd egy televízióhoz, mennyibe kerül majd egy extra eszköz, vagy használható lesz-e majd más gyártók készülékeihez is.

\"\"
Az új kijelzők jobbak és kevesebbet is fogyasztanak

Megújulnak a távirányítók is

A jóslatok szerint az idén meginduló 3D-hullám 2012-re csúcsosodik majd ki, amikor is már az eladott készülékek több mint fele képes lesz 3D-s megjelenítésre is. Emellett a Samsung újraértelmezi a távirányító fogalmát is. Az új modellekhez járó kézi eszközök a kötelező és el soha nem hagyható csatornaválasztó, hangerőszabályzó és kikapcsoló gomb mellett egy érintőképernyővel tölti majd ki a több tucatnyi gomb kiiktatásával felszabaduló helyet. Ezzel pedig lehetőség nyílik arra, hogy az internetképes tévék előtt ülve könnyen használhatóak legyenek a közösségi oldalak, a videómegosztók vagy egyéb webes tartalmak, sőt, akár egyszerűbb játékok, alkalmazások is irányíthatóak majd az érintőképernyős távirányítóval.

Az integrált Wi-Fi és infravörös kapcsolat, az érintőgombok és QWERTY billentyűzet nagy segítség lesz a nappaliban való internetezés meghonosításában, de magán a távirányítón is nézhetünk adást, így amíg egy Blu-Ray film látható a tévén HD minőségben, a távirányítón belenézhetünk kedvenc csapatunk mérkőzésébe. Igaz ehhez a Samsung tévéi közül mindenképp a 9000-es sorozat csúcsmodelljeiből kell egyelőre választani.

A bécsi Samsung fórumon egy félreeső sarokban továbbra is ki volt állítva a szemüveg nélkül is 3D képet adó készülék, ami egyelőre egy technológiai koncepciónak tűnik, nem kapott komolyabb fókuszt, s az előadásokon sem hangzott el ezzel kapcsolatban semmi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról