Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 15. 14:54

Nincs többé Moblin, se Maemo

A Barcelonában zajló Mobile World Congressen a Nokia és az Intel bejelentete, egyesítik mobilos Linux-platformjaikat, a Moblint és a Maemót, és létrehozzák a két rendszer előnyeit egyesíteni hivatott MeeGo-t.

A MeeGo a Moblin és a Maemo jó tulajdonságait próbálja meg ötvözni. A létrejövő új platform alapja a Moblin, amely többféle processzorarchitektúrát támogat, így a MeeGo akár x86-os (Intel Atom) vagy ARM-alapú készülékeken is futtatható, a platform ugyanakkor megtartja a Maemo-féle felhasználói interfész (UI) keretrendszert, illetve a Qt-támogatást. Ennek köszönhetően egy olyan rendszer jön létre, amelyre továbbra is lehet Qt segítségével alkalmazásokat fejleszteni, vagyis a fejlesztőknek nem kell az alapokról kezdeni az ismerkedést a platformmal. A HWSW a Nokiától megtudta, a Maemóra és Moblinra megírt alkalmazások is futnak majd a MeeGo-n.

A MeeGo három részből áll, egy Linux kernelből, a köztesrétegből, illetve a felhasználói interfészből és a beépített alkalmazásokból. A legfelső rétegből kétféle is létezik, egy a netbookok, egy pedig a kisebb, zsebben hordható készülékek számára, hiszen az eltérő kivitel eltérő felületet és alkalmazásokat is kíván. A MeeGo weboldalon elérhető információk szerint a platform más felhasználói interfészt is támogat, vagyis a készülékgyártók elméletileg akár teljesen testre is szabhatják a kinézetet és a működést.

\"\"

A MeeGo egy teljesen nyílt forrású, bárki számára elérhető platform, amelyet a Linux Foundation gondoz majd. Az Intel és a Nokia azt üzeni a Moblinra és Maemóra fejlesztőknek, csatlakozzanak a MeeGo közösséghez. A www.meego.com oldalon hamarosan elérhető lesz a teljes forráskód és letölthetővé válnak a szükséges fejlesztői eszközök, segédletek, dokumentációk is. A Nokia MeeGo-alapú és más készülékeire továbbra is az Ovi Store-on keresztül lehet majd alkalmazásokat letölteni, míg az Intel-alapú eszközökhöz az Intel AppUp Centert kell majd meglátogatnia a tulajdonosoknak.

A MeeGo első verziója 2010 második negyedében lesz elérhető, ekkor kerülnek piacra az első MeeGo-alapú készülékek is, bár hogy ezek pontosan melyek vagy milyenek lesznek, arról egyelőre hallgat az Intel és a Nokia is, a Barcelonában tartózkodó tudósítónk jelentése szerint a sajtótájékoztatón konkrét eszközökről nem esett szó. Nem lennénk meglepve mindazonáltal, ha a Nokia Maemo-alapú N900-ának egy frissített verziója lenne az első, MeeGo-t futtató eszköz, de mivel az Intelnek számos hardvergyártó partnere van, akár a HP, a Dell vagy más PC-gyártók is behatolhatnak segítségével a mobilos világba.

A platform legnagyobb dobása, hogy többféle hardverarchitektúrára és készülékformátumra terjeszti ki a Maemo, illetve a Moblin képességeit, a MeeGo egyaránt kiszolgálhat x86- vagy ARM-alapú netbookokat, smartbookokat, mobil internetes eszközöket (MID), okostelefonokat, de akár olyan szórakoztató eszközökben is találkozhatunk majd vele, mint például internetre kapcsolható tévék,  médialejátszók, vagy akár autók fedélzeti rendszerei.

A Nokia és az Intel már tavaly nagyszabású stratégiai megállapodást jelentett be mobilos területen, ennek a folytatása a mai bejelentés. 2009. júniusában is szóba került egy közös fejlesztésű, szabványos, nyílt mobilos platform, emellett megállapodás született arról, hogy az Intel licencelni fogja a Nokia HSPA/3G technológiáját, ami lehetővé teszi a számára, hogy olyan chipeket vagy chipkészleteket kínáljon, amelyekre építve HSPA/3G hálózatokhoz kapcsolódni képes eszközök építhetők.

A HWSW élőben tudósít a barcelonai Mobile World Congress-ről, amely itt követhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról