Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 4. 14:25

Az egész világ élőben a Google Earth-ön

A Google Earth eddig is úgy mutatta meg a világot, ahogyan az a valóságban is kinéz, de a St. Louis-i Washington Egyetem új projektje még magasabbra teszi a lécet: webkamerák képeivel cseréli le a statikus textúrákat, s gyakorlatilag valós időben az is leellenőrizhető, hogy süt-e a nap egy adott helyen.

HIRDETÉS

A virtuális Föld eddig lassan frissülő textúra-adatbázisát teheti naprakésszé egy új projekt, ami a világ különböző ponton elhelyezett webkameráinak a képét illeszti bea Google Earth-be. Az amerikai St. Louisban lévő Washington Egyetemen egy Austin Abrams nevű Phd. hallgató fejlesztette ki azt a módszert, amivel ki lehet cserélni a virtuális épületek és egyéb objektumok egyébként statikus felületeit. A bejövő adatokat az AMOS (Archive of Many Outdoor Scenes) gyűjtemény közel 1000 webkamerás közvetítése szolgáltatja, melyek automatikusan frissülnek.

A megoldás kulcsa az Egyetemen kifejlesztett Live3D alkalmazás, ami átalakítja a 2D-s webkamera képeket a 3D modellekhez megfelelő formátumra. Például éjszakánként az Eiffel-torony textúrái lecserélődnek az izzókkal és fényekkel feldíszített sötét változatra, ugyanarra, amit éppen a tornyot pásztázó kamera lát.

A beállítás sem bonyolult, ugyanis miután a rögzített kamera képét bekötötték a rendszerbe, elég meghatározni, hogy pontosan hol helyezkedik el a webkamera, milyen irányba néz, s a felhasználó egy grafikus felületen rajzolhatja meg a kiválasztott épület vagy objektum körvonalait, az eredmény pedig egy másik ablakban azonnal követhető a Google Earth-ön keresztül. A folyamatot ezután meg kell ismételni 3D-ben is, ami után a Live3D program automatikusan konvertálja át a beérkező sík képet a térbe a beállított geometria alatt.

A művelet egyszerű, a fejlesztők mégis a közösség segítségét kérik, hogy a már adatbázisban lévő kamerák által látott teret kalibrálják. Bárki csatlakozhat megkötések nélkül ezen a weboldalon keresztül. Most, viszont, hogy a világon sok helyen a szaksajtó felkapta a témát, a szerverek egy ideje elérhetetlenek, érdemes visszanézni pár nappal később, amikor a hirtelen jött felhajtás már elmúlt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:29

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.