:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 2. 11:38

Élesben is elindult a Microsoft cloudja, az Azure

Huszonegy országban már kereskedelmi szolgáltatásként érhető el a Microsoft cloudja, az Azure. Magyarország ugyan nincs a 21 ország között, de a hazai fejlesztőknek sem kell sokat várniuk, április 1-től itthon is rajtol az Azure kereskedelmi szolgáltatás.

Több éves fejlesztést követően éles szolgáltatásként is elindult a Microsoft Azure, amely a 2008-as Professional Developers Conference (PDC) rendezvényen mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az Azure-nek tavaly novemberben elkészült a \"végleges\" változata, de akkor még csak a technikai előzetes (CTP) programban résztvevők használhatták, 2010. január 1. óta bárki elérheti, februártól pedig az eddigi ingyenes előzetest felváltotta az éles, fizetős szolgáltatás.

Windows és SQL a felhőben

Az Azure a népszerű Amazon EC2-vel ellentétben nem csak infrastruktúrát, hanem egy teljes alkalmazásplatformot biztosít a cloudban, amely a vállalatoknál telepített Windows Serverek, SQL Serverek, SharePoint Serverek és a vállalati szoftverinfrastruktúra más komponenseinek szolgáltatásait nyújtja. Ez azt jelenti, hogy az a szoftverek ugyanúgy futnak a cloudban, mintha csak a szomszéd szobában működő windowsos szerveren lennének. A Microsoft az igénybe vett számítási kapacitás, tárterület, adatátvitel és tranzakciószám alapján számláz, hogy mennyit, az megtalálható a cég weboldalán.

Az Azure-re a Microsoft jól ismert eszközeivel (pl. Visual Studio) lehet szoftvereket készíteni, mintha csak egy Windowsra fejlesztenénk. Adatbázisként a SQL Azure áll a felhasználók rendelkezésére, ez funkcióit tekintve lényegében egyenértékű egy telepített SQL Server adatbáziskezelő szolgáltatásaival, az egyedüli lényeges különbség a sebesség, hiszen a SQL Azure az internetes felhőben fut. A SQL Azure támogatja a tárolt eljárásokat, triggereket, kompatibilis a Visual Studióval, az ADO.Net-tel és az ODBC API-val is, az összes meglevő fejlesztői és felügyeleti eszközzel, csakúgy mint a SQL Server. A Microsoft felhőben futó adatbázisa a SQL Server által is használt TDS protokollon keresztül érhető el. Mivel ez nyilvánosan hozzáférhető, a SQL Azure-t nem csak az Azure-re fejlesztett, .NET-nyelvekben megírt szoftverek tudják használni, hanem lényegében bármilyen alkalmazás, bármilyen platformon, bárhol a világon.

A kereskedelmi indulással együtt frissült a \"Windows Azure tools and SDK\" is, a Visual Studio 2010 RC-t is támogató 1.1-es változat legfontosabb újdonsága az Azure Drive kezelése. Ahogy a Windows Azure a cloud operációs rendszere, a SQL Azure pedig a cloud adatbázisa, az Azure Drive a cloud adattárolója. A tavaly novemberi PDC-n még XDrive néven bejelentett, jelenleg béta állapotú szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az Azure-ön futó alkalmazások NTFS API-n keresztül érjenek el egy szintén a cloudban található tárterületet, ezzel leegyszerűsítve a meglevő windowsos alkalmazások migrálását az Azure cloudba. Az Azure-ön persze nem csak a .NET-nyelvekben írt alkalmazások futhatnak, Java (+Tomcat) vagy akár PHP (+MySQL) is használható, fejlesztői eszközként pedig Eclipse-et is be lehet vetni.

Az Azure fontos komponense még az AppFabric, amely a korábban .NET Servicesként ismert Service Bust és Access Controlt is tartalmazza. Ezek a komponensek szintén a meglevő alkalmazások migrációját, illetve a hibrid cloudok építését segítik: a Service Bus a saját adatközpontban és az Azure-ben futó alkalmazások egységes elérhetőségét valósítja meg, az Access Control pedig a meglevő alkalmazásokban és az interneten használt felhasználói azonosítási módok közt képez hidat. Az AppFabric a tavaly novemberi PDC-n mutatkozott be és egyelőre nem is végleges, a kereskedelmi szolgáltatás indulása után sem számláz érte a Microsoft.

Magyarországra áprilisban érkezik az Azure

Cloud-szolgáltatásainak sikerre viteléhez a Microsoft eddig két hatalmas amerikai adatközpontot épített Chicagóban és San Antonióban. 2010-ben két hasonló létesítmény épül Európában és kettő Ázsiában, ezek közül a dublini és a szingapúri már üzemel, az amszterdami és a hongkongi pedig hamarosan indul. Az adatközpontok között valós idejű replikáció működik, ezzel biztosítva a lehető legmagasabb rendelkezésre állást. A redmondi cég az Azure platformon működő alkalmazások elérhetőségére 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal, míg a tárolt adatok esetében 99,9 százalékost.

Az Egyesült Államok mellett számos európai országban is elrajtolt ma az Azure, Magyarországon az éles, kereskedelmi szolgáltatás 2010. április 1-én indul el, tudtuk meg Kőnig Tibortól, a Microsoft Magyarország főmérnökétől. Elsősorban olyan vállalatok érdeklődésére számít a Microsoft, akik megbízható, nagy sávszélességű, globális lefedettséget nyújtó szolgáltatást fejlesztenek, és ennek üzemeltetésére nem akarnak költséges saját infrastruktúrát létrehozni. Emellett olyan cégek is az Azure-felhasználók között lehetnek, akiknek rendszeresen, de ritkán szüksége van nagy feldolgozási kapacitásra és nem akarják saját rendszereiket erre méretezni. Webes alkalmazásszolgáltatók számára is vonzó lehet az Azure a hagyományos szerverhoszting, webhoszting vagy ASP modellel szemben, mivel nincs belépési költség és az árazás teljes egészében használatalapú.

Az Azure kereskedelmi szolgáltatás elindulása egyben azt is jelenti, hogy CTP hozzáféréseket a Microsoft már nem ad ki. Aki január 1. előtt aktivált CTP-hozzáférést, az továbbra is tudja használni a szolgáltatást, amennyiben az adott országban még nem indult el az éles Azure.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.