Szerző: Koi Tamás

2010. február 1. 11:37

Legális az ingyenes hívás iPhone-on

Mostantól hivatalos úton is lehetősége van a felhasználóknak arra, hogy iPhone okostelefonjukkal 3G-s adatkapcsolattal, VoIP-kliens segítségével telefonáljanak.

A VoIP-beszélgetések engedélyezése vagy tiltása a szolgáltatók 3G-s hálózatain keresztül tavaly tavasszal vált komoly beszédtémává, amikor az egyik legnépszerűbb VoIP-kliensnek tartott Skype iPhone-os változata megjelent. A szoftver, mellyel két Skype-felhasználó akár ingyen is beszélgethet, egy nagy port kavaró korlátozással került piacra: VoIP-hívást csak WLAN-hálózaton keresztül lehetett vele kezdeményezni, az operátor 3G-s hálózatát nem lehetett erre a célra használni.

Ezt a korlátozást oldotta fel az Apple a múlt héten bejelentett új iPhone Software Developer Kit (SDK) kiadásával, mely az iPhone okostelefonokra, illetve iPadekre fejlesztett kommunikációs szoftverek fejlesztői irányelveit tartalmazza. Az első olyan alkalmazás, mellyel immár 3G-s hálózatokon keresztül is lehet telefonálni, a több platformmal is kompatibilis, számos klienst összefogó fring, mellyel eddig is lehetett ingyenes Skype-hívásokat indítani, de csak a WLAN-internetkapcsolattal.

A program fejlesztői felhívják a figyelmet, hogy a 3G-s hálózatokon keresztüli internetes telefonhívásokhoz elméletileg új programverzió letöltése sem szükséges, ha az alkalmazás nem engedi a VoIP-hívásokat, elég kijelentkezni, majd újra bejelentkezni a kliensbe. Az új funkciót bejelentő blogon ugyanakkor azt is fontosnak tartják kiemelni, hogy a szolgáltatás használatához az operátor esetleg nem járul hozzá.

Hiába ad lehetőséget az új iPhone SDK a 3G-s VoIP-hívásokra, az iPhone OS-re fejlesztett natív Skype kliens továbbra is csak Wi-Fi hálózatokon keresztül engedélyezi ezt. A feltört iPhone-ok tulajdonosai számára mindazonáltal korábban sem jelentett problémát a VoIP-telefonálás 3G-s hálózaton, a módosított szoftver ugyanis többek közt képes arra, hogy azt hazudja a kliensnek, hogy WLAN-hálózaton kommunikál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról