Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 29. 13:12

Hamar megölheti a HTML5 a Flash-videót

Jelenleg a webes videó egyet jelent az Adobe Flash-sel. Mindenki számára elfogadható, legalábbis jobb alternatíva nem született rá eddig. Lassú, sok memóriát és processzoridőt igényel, néha akadozik, nem lehet benne túl könnyen tekerni, mégis működik és akár full HD-t is képes továbbítani.

A Youtube és a Vimeo már lépett

Az idők azonban változnak, s a HTML5 megszilárdulásával véget érhet a Flash egyeduralma a weboldalakba ágyazott videók terén. A már sokat emlegetett audio és video címkékkel úgy ágyazhatunk be videókat és hangfájlokat egy weboldalba, mint ahogy azt eddig tettük  képekkel. A böngészők gond nélkül natív támogatást nyújtanak a lejátszáshoz, s nem kell majd külső program a multimédia megjelenítéséhez. Az Adobe Flash persze nem veszíti el jelentőségét, hiszen a videók mellett a reklámszakma, a webes játékfejlesztők is szívesen használják továbbra is a platformot.

Természetes, hogy elsőként a videómegosztó oldalak csaptak le a lehetőségre, s a napokban a YouTube után a Vimeo is bemutatta a HTML5-tel támogatott lejátszóoldalát. A Vimeo megoldása teljes egészében megegyezik a YouTube-éval, mind technikai részleteiben, mind a megvalósításban. A felhasználók többsége gyakorlatilag észre sem veszi a különbséget, mert a lejátszó pontosan ugyanúgy jeleníti mega mozgóképet, mint flash-es társa. Igaz a HD egyelőre nem támogatott, viszont a videó különböző részei között úgy lehet ugrálni, ahogy Flash alatt sosem.

Mondhatni sok felhasználó nem is érti, hogy miért ekkora dobás a natív videólejátszó. A magyarázatért nem kell messzire menni, elég csak a Mac és Linux platformokra átnézni, vagy éppen a mobilos világba. A Windows PC környezetet leszámítva minden más helyen szörnyen teljesít a Flash, már ahol egyáltalán működik. A Silverlightban sokan látják a megváltót, de valójában aztal is ugyanaz a probléma mint a Flash-sel, csak másik fejlesztő, másik plug-in, másik telepítés, újabb problémák.

A Mozilla nem fizet, inkább kimarad

A YouTube-nak ráadásul nem is nagyon kell megfeszülnie, hogy felkészüljön a HTML5 átállásra, ugyanis az összes videót jó ideje már a HTML5 szabványban is szereplő H.264 formátumban tárolja. Az egyetlen probléma az a HTML5 és a H.264, illetve a natív lejátszás körül, hogy a világ második legnépszerűbb böngészője utóbbit nem támogatja. A Mozilla Firefox nyílt és ingyenes szabványokra épül, s noha óriási bevételei vannak a böngészőhöz kapcsolódó hirdetési programokból, mégsem szeretné az alapítvány kifizetni a jogdíjat a H.264 formátum után.

\"A Mozilla számára a H.264 jelenleg nem elfogadható technológia\" - írja egy blogbejegyzésben Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési vezetője. \"Sok országban szabadalmaztatott technológia, ami azt jelenti, hogy az MPEG-LA számára kifizetett licencdíj nélkül illegális a használata. Licenc nélkül pedig nem is jogszerű olyan termék használata vagy terjesztése, amely H.264 formátumú tartalmat hoz létre vagy fogyaszt.\" A H.264 jelenleg a fogyasztó számára ingyenesen használható, de ez csak 2010 végéig lesz így, írja Shaver. A Mozilla a H.264 helyett a nyílt és ingyenesen hozzáférhető Ogg Theora videokodek használatát szorgalmazza.

A Mozilla elvi kérdést csinál az ügyből, s hiába népszerű a H.264 formátum, hiába használja mindenki azt, amíg nincs szabad, nyílt felhasználásra lehetőség, addig a Firefox nem akar csatlakozni. Márpedig valahol el kell vágni ezt a gordiuszi csomót, hiszen ha a legnagyobb tartalomszolgáltatók átállnak, s a Vimeóhoz hasonlóan az apróbbak is követik őket, akkor a Firefox versenyhátrányba kerülhet a makacssága miatt. Ugyanez vonatkozik jelenleg a Microsoftra, Internet Explorer alatt sem működnek a HTML5 videók, bár ennek nem jogi hanem technikai akadályai vannak, az IE8 még nem készült fel az új szabvány támogatására. Jelenleg a támogatott böngészők a Google Chrome és a Safari 4, illetve a Chrome Frame-mel hackelt Internet Explorer 8.

A YouTube-on a megfelelő böngészővel belépve a regisztrált felhasználók a YouTube.com/html5 oldalon be lehet kapcsolódni a tesztelésbe egy kattintással, s ugyanígy ki is lehet kapcsolni a funkciót. Ezután minden videó a HTML5 lejátszóval jelenik meg, kivéve azok, melyekben reklámok vannak elhelyezve. Egyelőre nincs teljes képernyős nézet támogatás és HTML5 beágyazás sem.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról