Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hamar megölheti a HTML5 a Flash-videót

Dojcsák Dániel, 2010. január 29. 13:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jelenleg a webes videó egyet jelent az Adobe Flash-sel. Mindenki számára elfogadható, legalábbis jobb alternatíva nem született rá eddig. Lassú, sok memóriát és processzoridőt igényel, néha akadozik, nem lehet benne túl könnyen tekerni, mégis működik és akár full HD-t is képes továbbítani.

A Youtube és a Vimeo már lépett

Az idők azonban változnak, s a HTML5 megszilárdulásával véget érhet a Flash egyeduralma a weboldalakba ágyazott videók terén. A már sokat emlegetett audio és video címkékkel úgy ágyazhatunk be videókat és hangfájlokat egy weboldalba, mint ahogy azt eddig tettük  képekkel. A böngészők gond nélkül natív támogatást nyújtanak a lejátszáshoz, s nem kell majd külső program a multimédia megjelenítéséhez. Az Adobe Flash persze nem veszíti el jelentőségét, hiszen a videók mellett a reklámszakma, a webes játékfejlesztők is szívesen használják továbbra is a platformot.

Természetes, hogy elsőként a videómegosztó oldalak csaptak le a lehetőségre, s a napokban a YouTube után a Vimeo is bemutatta a HTML5-tel támogatott lejátszóoldalát. A Vimeo megoldása teljes egészében megegyezik a YouTube-éval, mind technikai részleteiben, mind a megvalósításban. A felhasználók többsége gyakorlatilag észre sem veszi a különbséget, mert a lejátszó pontosan ugyanúgy jeleníti mega mozgóképet, mint flash-es társa. Igaz a HD egyelőre nem támogatott, viszont a videó különböző részei között úgy lehet ugrálni, ahogy Flash alatt sosem.

Mondhatni sok felhasználó nem is érti, hogy miért ekkora dobás a natív videólejátszó. A magyarázatért nem kell messzire menni, elég csak a Mac és Linux platformokra átnézni, vagy éppen a mobilos világba. A Windows PC környezetet leszámítva minden más helyen szörnyen teljesít a Flash, már ahol egyáltalán működik. A Silverlightban sokan látják a megváltót, de valójában aztal is ugyanaz a probléma mint a Flash-sel, csak másik fejlesztő, másik plug-in, másik telepítés, újabb problémák.

A Mozilla nem fizet, inkább kimarad

A YouTube-nak ráadásul nem is nagyon kell megfeszülnie, hogy felkészüljön a HTML5 átállásra, ugyanis az összes videót jó ideje már a HTML5 szabványban is szereplő H.264 formátumban tárolja. Az egyetlen probléma az a HTML5 és a H.264, illetve a natív lejátszás körül, hogy a világ második legnépszerűbb böngészője utóbbit nem támogatja. A Mozilla Firefox nyílt és ingyenes szabványokra épül, s noha óriási bevételei vannak a böngészőhöz kapcsolódó hirdetési programokból, mégsem szeretné az alapítvány kifizetni a jogdíjat a H.264 formátum után.

"A Mozilla számára a H.264 jelenleg nem elfogadható technológia" - írja egy blogbejegyzésben Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési vezetője. "Sok országban szabadalmaztatott technológia, ami azt jelenti, hogy az MPEG-LA számára kifizetett licencdíj nélkül illegális a használata. Licenc nélkül pedig nem is jogszerű olyan termék használata vagy terjesztése, amely H.264 formátumú tartalmat hoz létre vagy fogyaszt." A H.264 jelenleg a fogyasztó számára ingyenesen használható, de ez csak 2010 végéig lesz így, írja Shaver. A Mozilla a H.264 helyett a nyílt és ingyenesen hozzáférhető Ogg Theora videokodek használatát szorgalmazza.

A Mozilla elvi kérdést csinál az ügyből, s hiába népszerű a H.264 formátum, hiába használja mindenki azt, amíg nincs szabad, nyílt felhasználásra lehetőség, addig a Firefox nem akar csatlakozni. Márpedig valahol el kell vágni ezt a gordiuszi csomót, hiszen ha a legnagyobb tartalomszolgáltatók átállnak, s a Vimeóhoz hasonlóan az apróbbak is követik őket, akkor a Firefox versenyhátrányba kerülhet a makacssága miatt. Ugyanez vonatkozik jelenleg a Microsoftra, Internet Explorer alatt sem működnek a HTML5 videók, bár ennek nem jogi hanem technikai akadályai vannak, az IE8 még nem készült fel az új szabvány támogatására. Jelenleg a támogatott böngészők a Google Chrome és a Safari 4, illetve a Chrome Frame-mel hackelt Internet Explorer 8.

A YouTube-on a megfelelő böngészővel belépve a regisztrált felhasználók a YouTube.com/html5 oldalon be lehet kapcsolódni a tesztelésbe egy kattintással, s ugyanígy ki is lehet kapcsolni a funkciót. Ezután minden videó a HTML5 lejátszóval jelenik meg, kivéve azok, melyekben reklámok vannak elhelyezve. Egyelőre nincs teljes képernyős nézet támogatás és HTML5 beágyazás sem.

 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.